Trods kugleregn i det nordlige København og tidligere på året i Aarhus Vest, så har det sjældent været mindre populært at være medlem af en rocker- eller bandegruppering.
Det er konklusionen i en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor, der ved hjælp af politiets registreringer af rockere og bander har opgjort antallet af medlemmer af de forskellige grupperinger. Ved nytår havde politiet opgjort, at der samlet var 1.257 personer tilknyttet rockergrupperinger som Hells Angels, Bandidos, Satudarah eller bander som Loyal to Familia eller Black Army.
Til sammenligning havde politiet i januar 2012 registreret 1.863 medlemmer af rocker- og bandegrupperinger ifølge Politiets Efterforskningsstøtte Database (PED).
Årsagen til faldet skal findes i, at der før bandekonflikten brød ud, havde været en relativt stille periode, vurderer Poul Kellberg, der er kriminolog og direktør i organisationen Comeback.
-Der har været forholdsvist stille i en længerevarende periode. Når tingene er stille, så er der mulighed for, man kan trække sig. Så forsøger folk at få stykket et liv sammen og leve et normalt liv. Når der så opblusser en konflikt, som der gør nu, så vil mange af dem blive trukket ind igen, siger han.
Verserende bandekonflikt giver flere medlemmer
Det sidste med henvisning til situationen lige nu, hvor en verserende bandekonflikt på Nørrebro og i Nordvest har fået politiet til at indsætte mobile politistationer, helikoptere og fly i området. 26 gange har politiet måtte rykke ud til skyderi på åben gade i løbet af den seneste måneds verserende konflikt, og det vil være interessant at få politiets nyeste registreringer på antallet af medlemmer i de forskellige bandegrupperinger, siger Poul Kellberg, der forventer, at antallet er steget.
- Sådan som situationen er lige nu – hvis du er voldsparat og klar til at gå med, der hvor det sker, så er det nok nemmere at komme med i en bandegruppering, ligesom rekrutteringsstrategien nok er mere gennemtænkt, siger han og fortsætter:
- Hvis du laver en måling i dag, så tror jeg, der er væsentligt flere registrerede.
Foruden antallet af medlemmer kortlægger rapporten også en række andre interessante faktorer. Blandt andet er et rockermedlem i gennemsnit 30 år første gang, de bliver registreret i politiets register, mens bandemedlemmer i gennemsnit er seks år yngre.
Sværere at blive rocker
Forklaringen er ifølge Poul Kellberg ligetil. Kravene for at blive rockermedlem er nemlig noget højere, end de tilsvarende krav for at blive medlem af en bande. Som rockeraspirant skal man først være ”prospect”, og man skal gøre sig fortjent til rygmærket.
- Og så skal du have pæren skruet forholdsvist godt på, fordi man ikke ønsker for meget støj på linjen. Det er fremherskende i rockergrupperingerne. Man skal ikke have for mange 'loose cannons' i sin butik, før det vækker opmærksomhed, siger Poul Kellberg.
Anderledes ser det ifølge ham ud i bandegrupperingerne, der følger en helt anden rekrutteringsstrategi. Særligt i øjeblikket, hvor de indbyrdes ligger i åben krig.
- Sådan som situationen er lige nu – hvis du er voldsparat og klar til at gå med, der hvor det sker, så er det nok nemmere at komme med i en bandegruppering, ligesom rekrutteringsstrategien nok er mindre gennemtænkt, siger han.
Sidste år fjernede politiet i gennemsnit ét bandemedlem fra registret hver dag, mens de tilføjede 0,7 nye medlemmer i døgnet.
Af rapporten fra Justitsministeriet fremgår det også, at Hells Angels og Bandidos stadig er de største rockergrupper, men at udviklingen går i retning af flere grupperinger. En tendens som er set igennem en årrække.