Et år efter rydning af Pusherstreet: 'Du må ikke filme. Ingen kameraer'

Hashsalget på Christiania er stadig i gang. Men politiet stresser de kriminelle med zoneforbud.

Da to betjente og en civil blev ramt af skud på Christiania 31. august sidste år, fik christianitterne nok og gik i gang med at rydde Pusherstreet.

'Gaden' skulle tages tilbage, som de udtrykte det.

Et år efter rydningen den 2. september foregår hashhandlen fortsat i Pusherstreet og har gjort det lige siden aktionen. Men Københavns Politi mener, der alligevel er sat gang i en positiv udvikling på Christiania.

- Før var det knap så risikofyldt for de kriminelle derude. Nu kommer vi der flere gange om ugen, og det er på tidspunkter, hvor de ikke helt forventer det, og vi har næsten altid anholdte med ud, fortæller lederen af Task Force Pusherstreet, Dannie Rise, til DR Nyheder.

Meget lukrativt marked

Men arbejdet med at få pusherne væk fra Christiana har lange udsigter.

Politiet har for længst erkendt, at indsatsen kommer til at tage lang tid.

- Man skal forstå, at man er oppe imod et organiseret hashmarked, hvor der dagligt bliver omsat for mange, mange hundrede tusinde kroner, og det marked er svært både for beboerne og for politiet med et snuptag at gøre op med.

- Men vi har stadigvæk forhåbninger om, at vi på et tidspunkt får fjernet den åbenlyse, organiserede hashhandel i Pusherstreet, siger Dannie Rise.

Ifølge ham er det især medlemmer og støttemedlemmer af rockergruppen Hells Angels, der sidder på hashmarkedet på Christiania.

Christianitterne gik i gang med at rydde Pusherstreet sidste år, men hashhandlen lever i gaden fortsat. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Sidste år var et af symbolerne på rydningen en mand, som malede et hjerte henover skiltet med forbud om at fotografere i Pusherstreet. For første gang i lang tid kunne journalister filme i området.

Da DR Nyheder tidligere besøgte Pusherstreet for at filme til et indslag om rydningen et år efter, var beskeden klar fra folk i Pusherstreet: 'Du må ikke filme'. Ingen kameraer.

Men politiet ser tegn på, at det kan lykkes at 'stresse de kriminelle', som Dannie Rise udtrykker det.

Siden aktionen i september 2016 har hashboderne i Pusherstreet eksempelvis fået et andet udtryk, forklarer han.

Boderne er blevet mere mobile, så pusherne hurtigt kan pakke sammen og forsvinde, når politiet gør sin entré i gaden.

- Det er igen en indikation på, at det ikke er så fasttømret, som det har været før. Men der sker hashhandel derude, det gør der, siger han.

Zoneforbud skal holde pushere væk

Et ifølge politiet effektivt våben mod pusherne er at udstede zoneforbud til bestemte personer, så de ikke må opholde sig i området.

-Vi hører fra dem, der er derude, at de har ikke lyst til at stå der, fordi en overtrædelse koster syv dages fængsel. Det er et middel, vi har haft held med at anvende, siger task force-lederen.

Siden christianitter ryddede Pusherstreet, har politiet været i aktion over 20 gange for at fjerne boder og interimistiske hegn, som pusherne nu bruger. Men boderne er slet ikke så fasttømret som førhen, lyder det fra Københavns Politi. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Skudramte betjente arbejder igen

Men nye kriminelle kommer hurtigt til, og gaden er langtfra at være tømt for hash. Spørgsmålet er, om den nogensinde bliver det.

- Så længe der er en køber, så er der også sælgere, og folk kommer stadig derude og køber hash på trods af, at Christiania selv har været ude at sige, at man gav Christiania en håndsrækning ved at blive væk og lade være med at købe hash derude.

- Der er så stærke kræfter på spil, at både politiet og de gode kræfter på Christiania er oppe mod en stærk modstander, siger Dannie Rise.

Alligevel er det fortsat politiets mål at få hash'en helt væk fra gaden, understreger han.

- Vores ambition er helt klart at fjerne den åbenlyse hashhandel på Christiania, så du har et område i København, der kan sidestilles med alle andre boligområder i København, hvor politiet kan patruljere på lige fod med andre steder.

Begge betjente, der blev skudt på Christiania har det efter omstændighederne godt og er tilbage på arbejde.

- Særligt med den betjent, som blev ramt i hovedet, er det et mirakel, at han er tilbage på arbejde og fungerer, som han gør, siger Dannie Rise.