Qvortrups advokat: To års fængsel har absolut ingen gang på jord

Anklagemyndigheden vil straffe de tiltalte i Se og Hør-sagen med op til flere års ubetinget fængsel.

Først i morgen vil Henrik Qvortrups advokat, Anders Németh, begrunde, hvorfor den tidligere Se og Hør-chefredaktør bør frifindes i sagen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Står det til anklagemyndigheden i Se og Hør-sagen, skal sladderbladets forhenværende chefredaktør, Henrik Qvortrup, straffes med to års ubetinget fængsel for at have været med til at overvåge kendte og kongeliges kreditkort.

Det kom frem under dagens retsmøde i Retten i Glostrup.

Men den strafpåstand er skudt helt ved siden af, mener Henrik Qvortrups advokat, Anders Németh.

- Den har absolut ingen gang på jord af mange årsager. Ikke mindst fordi jeg mener, at der skal ske frifindelse, siger Anders Németh, som dog ikke ønsker at begrunde, hvorfor hans klient skal frifindes.

- Det vil man kunne høre under det åbne retsmøde, som finder sted i morgen, hvor retten hører proceduren i fred og ro.

Henrik Qvortrup var chefredaktør for Se og Hør fra 2002 frem til 2008, og under dagens retsmøde fremførte anklagemyndigheden sine argumenter for, hvorfor han bør straffes med to års betinget fængsel.

Dem var både Anders Németh og Henrik Qvortrup, som også var tilstede, uenige i.

- Noget af det, der blev sagt, er vi enten juridisk eller faktuelt uenige i. Derudover var der ytringer fra anklagemyndigheden, der var i den useriøse afdeling, siger advokaten.

Ifølge anklagemyndigheden blev den såkaldte tys-tys-kilde, der arbejdede som systemoperatør hos IBM, betalte for at overvåge kreditkortaktiviteterne fra 2008 til 2012.

Og ifølge anklagemyndigheden skal Henrik Qvortrups efterfølger på chefredaktørposten, Kim Henningsen, også straffes med to års ubetinget fængsel.

Hårdere end News of the World-straffene

Det kom som en overraskelse, fortæller hans advokat, Kåre Pihlmann, efter retsmødet. Han mener, at Kim Henningsen bør frifindes.

- Der er tidligere blevet afsagt to domme i sagen (mod henholdsvis Lise Bondesen og Kim Bretov Jakobsen, red.), som begge lå på seks måneders fængsel. Og hvis man skeler lidt til straffene i News of the World-sagen fra Storbritannien, som i sig selv var langt grovere, så lå straffene fra seks til 18 måneder, siger Kåre Pihlmann med henvisning til sagen, hvor den britiske tabloidavis ulovligt havde aflyttet kendte og kongeliges telefonsvarebeskeder.

Under retsmødet kom det også frem, at tys-tys-kilden ifølge anklagemyndigheden bør straffes med mellem to og tre års ubetinget fængsel. Men ifølge hans forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, bør han helt frifindes i sagen.

- Min klint har kun benyttet sig a de værktøjer, han havde til rådighed via sit arbejde, og han har altså ikke skaffet sig adgang til oplysninger, siger han og fortsætter:

- Man droppede sigtelsen mod den SAS-medarbejder, som havde benyttet oplysninger, der var i computersystemet om, hvem der skulle med hvilke fly. Han havde ikke været inde og skaffe sig adgang til andre oplysninger end dem, han havde adgang til, understreger Michael Juul Eriksen.

Kasper Denager Kopping, der arbejdede som journalist på Se og Hør fra 2005 til 2014, er også tiltalt i sagen, og ifølge anklagemyndigheden skal han straffes med mellem otte og ti måneders fængsel.

Han understreger, at han fortsat erklærer sig uskyldig, og at han handlede på ordre fra sine chefer, når han brugte oplysninger fra tys-tys-kilden.

Set i forhold til de straffe, anklagemyndigheden mener, de andre tiltalte i sagen bør have, er Kasper Kopping dog grundlæggende tilfreds med, at der i hans tilfælde kun kræves otte til ti måneders betinget fængsel.

- Men jeg erklærer mig fortsat uskyldig, siger han.

Artiklen er ændret klokken 21.25. I en tidligere udgav udtalte Kasper Kopping, at en straf på otte til ti måneders fængsel "i gåseøjne var i den lave ende". Han har efterfølgende pointeret, at det var i den lave ende i forhold til de straffe, anklagemyndigheden mener, at de andre tiltalte i sagen skal have. Det er nu blevet præciseret.