Pusher Street skal lægges i graven, og politiet er klar til 'en særlig dag'

Ordensmagten forventer en stille og rolig aktionsdag, hvor christianitterne smider pusherne på porten.

Politibetjente ved en tidligere rydning af hashboderne på Christiania. (Arkiv) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Denne første lørdag i april kan blive historisk.

I flere måneder har beboere på Christiania lagt planer for det, der bliver kaldt aktionsdagen.

I dag skal Pusher Street graves op - brosten for brosten, og hvis alt går som planlagt, bliver det startskuddet til store forandringer i fristaden.

Christianitterne har nemlig besluttet sig for, at de vil af med pusherne og den organiserede kriminalitet på landets nok mest berygtede gade. Men de kan ikke gøre det uden hjælp.

Christianitterne har flere gange understreget, at forandringerne kun kan lade sig gøre, hvis politiet sørger for, at det er sikkert at opholde sig på Pusher Street.

- Vi skal rydde hashboderne, og vi skal være synlige og skabe tryghed omkring alt det, der skal foregå, fortæller Simon Hansen, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

Uden bål og brand

Ordensmagten har det sidste halve år lavet flere tilvænningsnedlukninger af Pusher Street.

Det er en form for generalprøve på det, der skal ske denne lørdag.

- Senest gjorde vi det før påske i tre dage for at se reaktionerne fra det kriminelle miljø. Der blev forsøgt med lidt lommesalg men ikke mere end det. Og vi oplevede ikke modstand i forhold til vores indsats, så det forventer vi heller ikke nu, fortæller vicepolitiinspektøren.

Københavns Politi forventer altså, at christianitternes aktionsdag vil forløbe uden bål og brand i gaderne.

- Jeg tror, det kommer til at gå stille og roligt med rydningen af hashboderne. Det er noget, vi har gjort mange gange før. Vi gør det faktisk hundrede gange om året, og vi håber på, at lørdagens rydning bliver den sidste nogensinde, lyder det fra Simon Hansen.

Og derfor er der også noget ekstra på spil for politiet.

- Det er ikke rutine. Vi er helt med på, at det er en særlig dag, og vi er særligt skarpe på, at det skal forløbe godt, fortæller Simon Hansen.

Lykkes denne gang

Kriminaliteten på Pusher Street har været en torn i øjet på myndighederne i årtier, og det er langt fra første gang, at man forsøger at komme den til livs.

Alligevel er der en tro på, at det kan lykkes denne gang.

- Denne gang giver vi ikke mulighed for, at hashhandlen kan vende tilbage, lyder det fra Simon Hansen.

Simon Hansen er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi. (Foto: © Asger Ladefoged, Ritzau Scanpix)

Det nye er, at christianitterne nu også har fået nok af kriminaliteten på Pusher Street og for første gang har fundet fælles fodslag med stat, kommune og politi.

- Det, vi foretager os denne lørdag, er kun en understøttelse af det andet arbejde, der foregår ude på Christinia. Når vi nu lukker ned for hashhandlen, så er det fordi, der skal komme noget andet. Det er ikke en politimæssig opgave, der alene skal løse problemet, siger Simon Hansen.

Han vil ikke ud med, hvor mange ressourcer politiet bruger på indsatsen på Christiania.

Men han fortæller, at politiet kommer til at være til stede, så længe det er nødvendigt.

- Håbet er, at det ikke er permanent. Christiania skal fortsat være et sted med plads til mangfoldighed og kreativitet, men i forhold til den politimæssige indsats skal det gerne normaliseres.