Om en uge vil christianitterne hive brostenene op og rydde Pusher Street.
Og den her gang vil det endegyldigt lykkes at få smidt pusherne og den organiserede hashhandel ud af fristaden. En gang for alle.
Sådan lyder det fra både Københavns Politi og christianitterne.
Det er mildest talt ikke første gang, man vil lukke gaden med de mange hashboder. Gennem mange årtier har der været et ønske om en nedlukning af Pusher Street og den dertilhørende kriminalitet og adskillige forsøg på at få det til at ske.
Det, der giver troen på et sidste punktum, er, at christianitterne selv står bag ønsket om en permanent rydning, siger Hulda Mader, talsperson for Christianias pressegruppe.
- Christiania har ikke før forsøgt at gøre op med hashhandlen. Det, der er forskellen nu, er, at vi har holdt et fællesmøde, hvor vi blev enige om, at vi ikke kunne tage ansvar for den gade mere, siger hun.
Fællesmødet er Christianias højeste myndighed, og alle christianitter har pligt til at følge Fællesmødets beslutninger.
I august blev en 30-årig mand med tilknytning til rockergruppen Hells Angels skuddræbt i Pusher Street, og fire tilfældige gæster blev ramt af skud. Det satte igen ild til debatten om den berygtede gade, og siden har christianitterne sammen med blandt andre politiet og Københavns Kommune arbejdet på en plan for at få smidt pusherne ud.
Københavns Politi tror på det
Det er ikke kun hos christianitterne, der er optimistiske omkring et sidste farvel til den historiske gade i Fristaden.
Det gælder også hos Københavns Politi, fortæller vicepolitiinspektør Simon Hansen.
- Det, der er anderledes denne gang, er, at alle parter sidder rundt omkring bordet og er med på, at Pusher Street skal lukkes. De eneste, der sådan set ikke sidder der, er nogen, der repræsenterer den organiserede hashhandel, siger han.
Det kommer også til at være med tilstedeværelse fra politikredsen, når christianitterne om en uge går i gang med at fjerne brostenene tilhørende Pusher Street.
Politiet kommer dog ikke til selv til at grave brosten op, forklarer vicepolitiinspektøren.
- Vi kommer til at være til stede med politmæssige styrker. Vi forventer, at det kommer til at foregå meget stille og roligt. Vi skaber noget arbejdsro og noget tryghed, så christianitterne selv kan komme videre med arbejdet, siger han.
Afgørende at alle holder ord
Der er dog en række faktorer, der skal gå op i en højere enhed, hvis pusherne permanent skal smides på porten.
Sådan lyder vurderingen fra Kim Møller, kriminolog ved Malmø Universitet. Han mener, det er en reel mulighed, at pusherne ikke kommer tilbage til Christiania.
Han peger blandt andet på, at de seneste måneders testrydninger af Pusher Street og den tydelige kommunikation om en rydning taler for, at det kan lykkes.
Men det kræver, at alle parter holder fast i de aftaler, der er lavet.
- Vi får se, om politiet vitterligt bruger alle de ressourcer, der skal til. Vi får også se, hvad christianitternes støtte egentlig dækker over, siger han.
Hvis alt går som planlagt, så er håbet, at gaden fremover får et helt andet liv, end det vi kender i dag, siger Hulda Mader.
- Jeg drømmer om, at vi får en rigtig fin handelsgade. Vi har tænkt at kalde det hele for "Kulturområdet". Et sted, hvor alle kan komme, siger hun.