I mandags skød en 66-årig mand for alvor gang i debatten om ulvens tilstedeværelse i Danmark, da han skød og dræbte en ung hunulv i Vestjylland.
Siden da er manden blevet anholdt, foreningen Ulvefrit Danmark har set dagens lys og politikere fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil spærre ulvene inde bag hegn.
På den anden side har rovdyreksperter kaldt det forslag for direkte tåbeligt.
Nu maner en psykolog til besindighed i den rødglødende debat.
- Vi hænger fast i vores følelser. Når vi bliver bange, så er det tit følelserne, der taler, og derfor kommer vi til at have en debat baseret på vores oplevelse, og hvordan vi mærker og fornemmer, fremfor at se på, hvad fakta egentlig er, lyder det Barbara Hoff Esbjørn.
Esbjørn er professor MSO og leder af Center for Angst ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet.
Polariseret debat
Hun medgiver, at ulve er rovdyr, og at der er en grund til at frygte en ulv, hvis man er tæt på den eller provokerer den. Men hun mener også, at debatten om det mystiske rovdyr sker på et mangelfuldt grundlag:
- Man ved ikke særlig meget om ulve, og hvordan det ville være i vores samfund, hvis der er ulve. Derfor baserer vi det på vores forestillinger, mener Esbjørn.
- Enten har vi forestillingen om, at det er farligt, fordi vi ikke kender til det, eller også har vi forestillingen fra Game of Thrones om de her hyggelige ulve - følgesvendene, der kan hjælpe os. På den måde bliver debatten meget polariseret.
Minder om integrationsdebatten
Det anslås, at der lever cirka 10 ulve i Danmark, og ikke siden 1974 har en fritgående ulv i Europa slået et menneske ihjel.
Barbara Hoff Esbjørn drager en parallel til en anden debat, der som regel også får bølgerne til at gå højt herhjemme:
- Alt nyt har det med at udløse frygt eller bekymring. Og hvis man ikke kender til ulve, så er det lidt ligesom med integrationsdebatten; vi kender heller ikke de andres side og den anden kultur, og så bliver vi jo bekymrede eller ved ikke, hvad det indebærer. Det er det samme med ulve, mener hun.
Mens fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) støtter forslaget fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om at spærre ulvene inde, og i øjeblikket er ved at undersøge, om det kan lade sig gøre inden for lovens rammer, så er Barbara Hoff Esbjørn klar med en anden løsning:
- Gå en tur i skoven uden at kigge dig over skuldrene. Så finder du ud af, at når du har gået tusind gange i skoven uden at kigge dig over skuldrene, og der stadig ikke er kommet en ulv, så går det nok også gang nummer tusind og én.
Miljøstyrelsen dokumenterede sidste år 24 angreb af ulve på husdyr i Danmark.