Provinsaviserne efter udflytningsplaner: Jyderne jubler - fynboer forbigået

Det er dog ikke alle avis-ledere, der er glade for den udflytningsplan, regeringen lagde frem i går.

Regeringen annoncerede i går, at 3.900 statslige arbejdspladser flyttes fra hovedstaden og ud i landet.

Torsdag annoncerede regeringen, at 3.900 statslige arbejdspladser bliver flyttet fra København og ud i landet.

I Jylland er de begejstrede. På Bornholm er der tilfredshed trods få nye arbejdspladser. Og på Fyn er der ærgrelse at spore.

Her er, hvad der er blevet skrevet i nogle af de regionale avisers lederspalter efter gårsdagens store politiske nyhed om, at Venstre-regeringen vil flytte et stort antal arbejdspladser fra hovedstaden.

Jubel i Jylland

Udflytningsplanerne får en god modtagelse i de jyske aviser.

Hos JydskeVestkysten kalder lokalredaktør for Esbjerg, Christian Friis Hansen, beslutningen ”retfærdig, rigtig og rimelig” i dagens leder.

Han roser initiativet for at være et ”signal i kulingstyrke” om, at man virkelig vil skabe en bedre balance i Danmark.

Også hos Nordjyske Stiftstidende vækker det begejstring at flytte arbejdspladser fra hovedstaden og ud i provinsen.

- Danmark skal være et land i balance. Vi skal gøre op med den centralisering, der har stået uimodsagt alt for længe, lyder det i avisens leder.

Syd- og Sønderjylland fik tildelt over 700 arbejdspladser, mens Nordjylland får omkring 500 nye arbejdspladser.

Ikke nogen guldgrube

Chefredaktør på Århus Stiftstidende, Jan Schouby, mener, at beslutningen er et skridt i den helt rigtige retning.

- Østjylland kan se frem til at få tilført 246 nye statslige arbejdspladser. I sig selv ikke nogen guldgrube, men det handler mindst lige så meget om signalet i, at der i fremtiden fra politisk side vil være et bedre blik for mulighederne og udfordringerne i hele Danmark, skriver han i sin leder.

Skatteminister Karsten Lauritzen, finansminister Claus Hjort Frederiksen, statsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen præsenterede i går "Bedre balance - statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder". Det gjorde de i Statsministeriet i København. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Vigtigt signal

Knap så mange nye arbejdspladser er der udsigt til på Bornholm.

Ifølge Søren Christensen, chefredaktør på Bornholms Tidende, stod Bornholm "ikke ligefrem øverst på dagsordenen”, da regeringen præsenterede sin plan. Alligevel kalder han planen for ”et skridt i den rigtige retning”, fordi planen gør op med centraliseringstankegangen.

- Jeg har boet i Tønder og Ringkøbing, og nu på Bornholm, og har i årenes løb set sygehuse, dommerkontorer, seminarier og kaserne og så videre lukke på stribe – og flytte den anden vej til København. Jeg har svært ved at have ondt af København i dag, skrev han i en leder, der allerede kom ud i går.

Det er signalet, regeringen sender, som ifølge Søren Christensen er værd at hæfte sig ved.

- Ikke at udflytningen alene kommer til at redde de områder, der nu kommer til at huse styrelserne, flere mener slet ikke, at udflytning af statslige arbejdspladser overhovedet vil være med til at skabe vækst, men symbolværdien er væsentlig, mener han.

Kommuner kæmpede hver sin kamp

På Fyn udtrykker Fyens Stiftstidende ærgrelse.

Dels over antallet af arbejdspladser. Men mest af alt fordi kommunerne ikke stod sammen i forsøget på at lande de forskellige styrelser. Det er budskabet i Fyens Stiftstidendes leder.

- Skal vi sige det lige ud, er Fyn som landsdel blevet snydt, så det driver - og meget tyder desværre på, at vi langt hen ad vejen kun har os selv at takke for det, skriver avisen.

For kommunerne har kæmpet hver sin kamp.

Som eksempel nævnes Svendborg, der stod alene i kampen om Søfartsstyrelsen, som endte i Korsør, efter at en række sjællandske kommuner stod sammen.

- Og en kommune kan ikke råbe så højt som ti kommuner, der står sammen, kan. Det er læren af dette forløb. Det er fint at konkurrere internt på Fyn, men over for staten og regeringen er det klogest at stå sammen, slutter Fyens Stiftstidende sin leder af.

På Fyn kan Odense se frem til at få 286 nye arbejdspladser til byen, mens et endnu ukendt antal Skat-arbejdere skal til Middelfart.

Kilde: Fyens Stiftstidende, Århus Stiftstidende, JydskeVestkysten, Bornholms Tidende og Nordjyske Stiftstidende.