Professor: Problemer med multiresistente bakterier vil kun blive værre

Multiresistente bakterier truer danskerne, og hvis vi fortsætter som nu, bliver det kun værre, siger en af verdens mest anerkendte forskere i resistens.

Der mangler politisk lederskab, hvis problemet med resistente bakterier skal løses, mener professor Frank Aarestrup, (© DR)

Stadig flere danskere får bakterier i sig, der enten slet ikke - eller kun meget vanskeligt - kan behandles med antibiotika.

Det viser årets DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Seruminstitut.

Flere bakterier bliver resistente overfor antibiotika, fordi både læger og dyrlæger i mange år har brugt rigtig meget antibiotika.

Og som udviklingen går i øjeblikket bliver det kun værre og værre, lyder det nu fra professor Frank Aarestrup, der er hovedrådgiver for EU Kommissionen i resistensspørgsmål samt leder af både EU`s og WHO`s referencelaboratorium for antibiotikaresistens på DTU Fødevareinstituttet.

- Jo længere tid, der går, og jo større problemet bliver, desto sværere bliver det at komme af med, siger Frank Aarestrup.

Ifølge DANMAP-rapporten vokser antallet af danskere, der rammes af multiresistente bakterier som VRE og CPE.

I 2014 blev de to livsfarlige multiresistente bakterier fundet i 333 danskere – det er næsten en fordobling i forhold til 2013.

Flere danskere er døde af bakterierne, fordi infektionen ikke kan slås ned med antibiotika.

Dobbelt så mange fik Svinebakterien

Den største stigning i antallet af danskere, der får multiresistente bakterier, er ifølge DANMAP sket indenfor den resistente stafylokokbakterie MRSA.

I 2014 blev svine-varianten MRSA CC398 fundet i 1.277 danskere mod 643 i 2013. Fem danskere er ifølge Statens Serum Institut indtil nu døde af CC398.

- Hvis vi fortsætter med at producere dyr, der skal have store mængder antibiotika for at klare sig, så vil disse resistente bakterier inficere flere og flere danskere, og problemet vil kun blive større, siger professor Frank Aarestrup.

89% af de danskere, som Svinebakterien blev fundet i, havde tæt kontakt til svin eller boede sammen med nogle, der havde.

Svineproducenterne fyldte i 2014 næsten 86 ton antibiotika (aktivt stof) i deres cirka 30 millioner grise. Det var dog 5 procent mindre end i 2013.

Savner helhedssyn og visionære politikere

Frank Aarestrup er en af verdens mest fremtrædende eksperter i antibiotikaresistens, og han efterlyser visionære politikere, der har et helhedssyn.

- Jeg savner politisk lederskab, der kan sætte dette problem på dagsordenen ud fra et helhedssyn. Vi har brug for finde ud af, hvilket slags landbrug vi både i Danmark og resten af verden vil have om 20-30 år og hvilken slags kød, vi vil producere og hvordan, lyder det fra Frank Aarestrup.

Han mener, at problemet er så presserende, at der bør nedsættes en kommission, der skal komme med konkrete bud på, hvordan vi kommer resistensproblemet til livs.

- En sådan kommission bør have hele paletten med – altså læger, dyrlæger, landbrug og forskere, og den bør ud fra kriterier som sundhed, trivsel og økonomi komme med bud på, hvad vi konkret kan gøre for at mindske problemet med antibiotikaresistens, siger Frank Aarestrup.

DR Dokumentar vil de næste måneder kulegrave MRSA. Du kan følge med på Facebook her.