Fyringer og opsigelser i kølvandet på kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital efterlader Region Midtjylland i en kritisk situation med risiko for fejlbehandling af patienterne.
Sådan lyder vurderingen fra Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.
Senest har de to topchefer, regionsdirektør Pernille Blach Hansen og lægefaglig koncerndirektør Helene Probst, besluttet at opsige deres stillinger.
- Region Midtjylland står i en fuldstændig kritisk situation. Der er risiko for, at der kan ske fejl, også i det sundhedsfaglige, fordi personalet nu begynder at tænke "hvad foregår der?", siger Jes Søgaard.
De to topchefers farvel kommer i kølvandet på, at to erfarne kirurger på mave- og tarmkirurgisk afdeling i protest mod afdelingslederen har sagt op.
Derudover er to topledere på Aarhus Universitetshospital blevet fyret som konsekvens af kræftskandalen.
Jes Søgaard peger på, at når der i en stor organisation som Region Midtjylland skabes så stor usikkerhed om ledelsen, øges risikoen for fejl.
- Det er startet som en sag om nogle udfordringer på mave- og tarmkræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital, men har nu spredt sig til hele regionen – og faktisk også hele landet, siger professoren.
Stort efterslæb
I et opslag om sin opsigelse på LinkedIn lægger Helene Probst ikke skjul på, at sagen om overskridelserne af de maksimale ventetider for kræftbehandling også har lagt et pres på Region Midtjylland.
Hun skriver blandt andet, kræftsagen også handler om et presset sundhedsvæsen, og hvad der sker, "når økonomi, ressourcer og professionelt overskud ikke længere hænger sammen".
Og Jes Søgaard forstår til dels godt den forklaring:
- Vi taler om vores sundhedsvæsen, som var det den bedste engelske fodboldrække, Premier League, men budgettet er til en 2. divisionsklub, så jeg kan godt følge hende, siger han.
Særligt Pernille Blach Hansens rolle i kræftskandalen har i den seneste tid været genstand for debat.
Det er blandt andet kommet frem, at regionsledelsen ikke har reageret hurtigt på en række henvendelser fra whistleblowere.
Ifølge Jes Søgaards vurdering kunne Pernille Blach Hansen godt have risikeret en fyring på baggrund af de oplysninger, der er kommet frem.
- Og så er det bedst at gå selv, siger han og påpeger, at Pernille Blach Hansen ifølge ham burde have sagt fra over for politikerne og gjort dem klart, at økonomi og ambitioner for sundhedsvæsenet ikke hænger sammen:
- Jeg forstår ikke, at toplederne ikke tidligere har sagt til politikerne, at det her ikke hænger sammen. Det er faktisk deres pligt, siger han.
Derfor står Region Midtjylland nu med en meget stor opgave foran sig, lyder det.
- Det er et stort efterslæb at få løftet for de nye ledelser. Der er virkelig behov for at få ansat nogle virkelig dygtige ledelsespersoner på alle de her niveauer, siger Jes Søgaard.
Kühnau: Patienter berøres ikke
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) lægger ikke skjul på, at opsigelserne fra Pernille Blach Hansen og Helene Probst ærgrer ham, og at han gerne havde set, at de var blevet i deres stillinger.
Men han afviser, at de mange fyringer og opsigelser får konsekvenser for patienterne og henviser blandt andet til en syv-punktsplan udarbejdet af regionsrådet.
- Vi har ført flere initiativer ud i livet, først og fremmest for at sikre patienterne ordentlig og rettidig behandling. Men også for at kigge indad på den kultur, vi har i vores organisation og samarbejdet i vores øverste ledelse og helt op til regionsrådet, siger Anders Kühnau.
Regionsrådsformanden henviser også til, at der er igangsat en såkaldt kerneårsagsanalyse, der skal komme med et bud på, hvordan regionen kan lære af de fejl, der er begået i sagen fra mave- og tarmkræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.
- Vi har som politikere i sidste ende ansvaret for, at tingene er, som de skal være. Og det ansvar synes jeg, vi har taget på os fra starten af, siger Anders Kühnau.
Men hvordan kan du afvise, at det her ikke får konsekvenser for patientsikkerheden, når der er så meget uro?
- Patienterne kommer ikke til at blive berørt af det her. Vi har rigtig mange dygtige og dedikerede medarbejdere i vores organisation og på vores hospitaler. Aarhus Universitetshospitaler er stadig et af verdens bedste hospitaler, siger Anders Kühnau:
- Jes Søgaard er langt væk fra driften. Vi har konstitueret folk på de pladser, hvor der har været udskiftninger. Det er usædvanligt, at to topdirektører siger op på samme tid, men det kan vi godt håndtere, siger regionsrådsformanden.
Det er forventningen, at forretningsudvalget i Region Midtjylland på et møde i dag vil konstituere en ny regionsledelse.