Professor: Danske MRSA-svin skaber problemer i Polen

Danmark eksporterer svin til lande, hvor resistente bakterier kan gøre stor skade.

Danmark eksporterer svin til lande, hvor resistente bakterier kan gøre stor skade og det bør landbruget forhindre, opfordrer overlæge Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Dansk svineproduktion bærer et moralsk ansvar for, at den resistente MRSA-bakterie rammer befolkningen i lande, hvor sundhedsvæsenet er svagere end i Danmark.

Sådan lyder den løftede pegefinger fra professor og overlæge Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet.

- Det er min opgave som læge at sige, at vi har et sundhedsproblem her, som vi ser ud til at eksportere og sprede. Det bør vi gribe ind overfor, så godt vi kan, siger Hans Jørn Kolmos.

Opfordringen kommer, efter britiske politikere mandag forlangte et opgør med import af danske svin, der er smittet med MRSA.

- Vi kan godt undre os over, at man har så stort fokus på Danmark. MRSA er i alle lande omkring os, vi fik det meget sent og har ikke mere end alle de lande, vi sammenligner os med, siger Claus Fertin, direktør for Seges Videncenter for Svineproduktion.

Sidste år fik godt 1.200 danskere konstateret svine-MRSA, mens minimum tre ud af fire svinestalde i dag anses for at være MRSA-positive. Det er frygten for at ende i samme situation, der får de engelske politikere til at reagere, skriver blandt andre avisen The Guardian.

Ifølge Hans Jørn Kolmos er problemet dog endnu større i Polen, der er blandt de største aftagere af de knap 12 millioner levende grise, som Danmark hvert år eksporterer.

- Vi ved, at handel med levende svin er en væsentlig smittevej. Da Danmark eksporterer mange levende svin, er vi netto-eksportør af smittede dyr rundt i verden.

Det polske samfund er sårbart, fordi sundhedsvæsenet ikke er så udbygget som i Danmark, hvor svine-MRSA i forvejen volder store problemer, forklarer han.

- Gør man det i et område, hvor blandt andet muligheden til at teste for MRSA er svagere, så får man endnu større problemer, pointerer overlægen fra Klinisk Institut fra Syddansk Universitet.

Han understreger, at han ikke ønsker at lukke dansk svineproduktion. Men han opfordrer til, at man målretter industriens sygdomsbekæmpelse til også at omfatte den resistente bakterie, der er uskadelig for svin, men kan være farlig dødelig for mennesker.

- Vi bliver nødt til at håndtere dette, som man gjorde med salmonella tidligere. Danske svineproducenter er nærmest verdensmestre i at holde svinesygdomme ude af besætningerne. Men det er uforståeligt for os i sundhedsvæsenet, at man ikke vil håndtere MRSA, når man har et velfungerende system i forvejen, siger Hans Jørn Kolmos.

Landbrugets videncenter Seges anerkender, at MRSA skal bekæmpes.

- Vi har da selvfølgelig et ansvar for at være med til at reducere risikoen for at sprede resistente bakterier til resten af samfundet, og det arbejder vi også på, siger Claus Fertin direktør for Seges Videncenter for Svineproduktion.

- Vi følger de regler, der er både i EU og Danmark på dette område. MRSA er noget, der er i alle lande omkring os. Det er ikke et dansk fænomen, for faktisk er det kommet til Danmark på et senere tidspunkt, siger Claus Fertin, direktør for Seges Videncenter for Svineproduktion.

Ifølge organisationen Landbrug og Fødevarer havde 2,1 procent af de polske avlsbesætninger MRSA i 2008, mens det gjaldt for 3,4 procent af produktionsbesætningerne. Til sammenligning var ingen danske avlsbesætninger smittet, mens 3,4 procent af produktionsbesætningerne var MRSA-inficeret i 2008.

Opdateret kl. 13.15: Afsnit om udbredelsen på hhv. polske og danske svinebesætninger er tilføjet.