Det britiske arbejderparti Labour blander sig nu i et opgør mod import af danske svin, der er smittet med MRSA.
Kravet fra Labour fremgår af to længere britiske artikler fra avisen the Guardian og det London-baserede The Bureau of Investigative Jounalism (TBIJ).
- Regeringen bør handle nu for at afværge denne trussel mod folkesundheden, siger Labours parlamentsmedlem Kerry McCarthy til TBIJ.
Reaktionen kommer efter flere eksperters vurderinger af, at svine-MRSA nu risikerer at sprede sig hastigt i den britiske svineproduktion.
Modsat Danmark, hvor størstedelen af svinene allerede er smittet, har briterne hidtil været stort set forskånet for den særlige svine-MRSA, der smitter til mennesker.
MR ingen test for MRSA
De danske eksportsvin bliver ligesom i de fleste øvrige EU-lande ikke testet for MRSA, når de transporteres fra et land til et andet.
Og samtidig dokumenterer TBIJ, hvordan én specifik dansk svineavler, som i 2014 fik konstateret MRSA, fast leverer svin til engelske svinefarme.
Så sent som i juli sendte svineavleren 41 af sine danske svin til Storbritannien.
- Det er nødvendigt at stramme op for reglerne om transport af husdyr. Det kan godt være, at vi kan købe kødet billigt, men i det lange løb risikerer det at skabe problemer for folkesundheden, vurderer professor Tim Lang, fra City University i London til The Guardian.
I 2014 fik det første britiske svin konstateret MRSA. I 2015 fandt briterne så yderligere to smittede svin, ligesom svine-MRSA indtil videre har smittet tre mennesker.
Dermed ligger de britiske smittetal endnu langt lavere end de danske.
Alene sidste år fik godt 1.200 danskere konstateret svine-MRSA, mens minimum tre ud af fire danske svinestalde i dag anses for at være MRSA-positive.
Og det er blandt andet frygten for at ende i samme situation som Danmark, der får briterne til at reagere.
- Hvis vi skal have mulighed for at forhindre denne katastrofe, er det nødvendigt, at regeringen sætter ind med nogle grundlæggende foranstaltninger for at håndtere spredningen af MRSA, siger talsmand Emma Rose fra dyrevelfærdsgruppen Alliance to Save Our Antibiotics til TBIJ.
MR Britiske fødevaremyndigheder vurderer risiko som lav
Indtil videre har meldingen fra de officielle britiske myndigheder været afdæmpet.
Den britiske fødevaremyndighed, The Department for Environment, Food and Rural Affairs vurderer, at risikoen for folkesundheden på nuværende tidspunkt er ”meget lav.” Alligevel overvejer regeringen, at stramme importreglerne.
- Regeringen vil gennemgå mulighederne for overvågning af området, konstaterer de britiske fødevaremyndigheder i en udtalelse til TBIJ.
Et eventuelt britisk importforbud mod danske svin vil dog ikke umiddelbart få store økonomiske konsekvenser for de danske svinebønder.
Således eksporter Danmark årligt 12 millioner levende svin. Af dem tegnede britiske svinebønder sig sidste år for køb af beskedne 2.100.
Korrigeret kl. 12.45: Af den tidligere artikel fremgår det, at britiske politikere vil anbefale et forbud mod køb af danske svin. Dette er ikke korrekt.