Der er en stigende efterspørgsel på private efterforskere i Danmark, hvor omkring 18 detektivbureauer og sikkerhedsfirmaer udfører opgaver for både private og erhvervkunder. Opgaver, som politiet ikke har ressourcer til at løfte.
I Danmark kan enhver slå sig ned som privat efterforsker, der dog ikke har samme udvidede beføjelser, som politiet. Undtagelsen er, når det gælder efterforskningshandlinger i udlandet, hvor de private efterforskere har større frihed.
Ifølge Ulla Vang Christensen, der har stiftet efterforskningsfirmaet CIS Gruppen, kan der for de private efterforskere altid finde en løsning inden for lovgivningens rammer. Det slog hun fast, da hun søndag aften svarede på spørgsmål fra dr.dks brugere.
Her blev hun blandt andet spurgt om, hvad det kræver at blive privat efterforsker, hvor meget arbejde CIS Gruppen foretager udenfor landets grænser, og om firmaet foretager baggrundstjek til potentielle kandidater til ledende stillinger.
Etiske hensyn sætter grænser
Hun forklarede også, hvilke typer opgaver CIS Gruppen ikke påtager sig.
- Det vil typisk være, hvis en klient ønsker, at vi skal foretage eller assistere med en kriminel handling så som at hacke en e-mail el. lign. Det kan vi naturligvis ikke hjælpe med. Det gælder også, hvis eksempelvis biologiske forældre ønsker at lokalisere børn, som de har bortadopteret.
- Af etiske hensyn kan vi ikke påtage os disse opgaver, fordi det ikke er i barnets tarv at blive opsøgt. Det pågældende barn har måske slet ingen viden om, at det er bortadopteret. I disse sager hjælper vi kun børn med at finde deres biologiske forældre, svarer hun.
Ifølge en rundspørge DR har foretaget blandt de 18 detektivbureauer og sikkerhedsfirmaer, som tilbyder privat efterforskning i Danmark, mener 10 af virksomhederne, at det skal kræve en licens at arbejde som detektiv eller privat efterforsker.
Ulla Vang Christensen udtrykker dog stor tillid til branchen. Da hun blev spurgt, om hun tror, at der er folk i branchen, som hacker sig til oplysninger, lød svaret:
- Jeg har en høj grad af tillid til branchen i Danmark, så jeg vil helst svare nej til dette spørgsmål, men omvendt kan jeg ikke udelukke det. Bruger man de rette OSINT (open source intelligence) værktøjer, er det ikke nødvendigt at hacke sig ind, da der er specialiserede søgemaskiner til rådighed, som kan gå bagom koderne på eksempelvis Facebook og trække en række informationer frem.