Markedet for privat efterforskning er i vækst, og private efterforskere bliver i højere grad end tidligere bestilt til at tage sig af politiopgaver.
Men hvilke opgaver er det helt konkret, at de private efterforskere bliver hyret til?
DR har været i kontakt med de omkring 18 firmaer, der tilbyder privat efterforskning i Danmark.
Det er en blanding af traditionelle detektivbureauer og nyere sikkerhedsvirksomheder, og der er stor forskel på, hvilke efterforskningsopgaver de løser.
Ud fra samtalerne har vi listet 10 eksempler på de opgaver, de private efterforskere siger, at de har. Derudover har vi talt med nogle af de kunder, der benytter private efterforskere.
Opgaverne er en blandt af opgaver, der kunne ligge på politiets bord, og mere traditionelle detektivopgaver.
1. Svind under transport
En virksomhed har mistanke om, at en langturschauffør videresælger varer fra lastbilen under transport fra Danmark ud i Europa. En privat efterforsker bliver hyret til at følge bilens færden for at dokumentere, om der sker noget ulovligt.
2. Løgn om adresse
En mand påstår, at han bor i udlandet, hvilket er en fordel for at undgå en domstol i Danmark i en sag om konkurs. En privat efterforsker bliver af en advokat bestilt til at undersøge, om personen nu også bor i udlandet, da der er mistanke om, at personen har sin dagligdag i Danmark.
3. Misbrug på nettet
En mand har mistet et trecifret beløb til en konto via en datingprofil. Han hyrer en privat efterforsker til at undersøge, hvem der gemmer sig bag profilen i håbet om at få sine penge tilbage og få personen bag anmeldt til politiet.
4. Svind fra virksomheder
En virksomhed har mistanke om, at en medarbejder stjæler fra virksomhedens lager og hyrer en privat efterforsker til dokumentere, om der er hold i mistanken eller ej.
5. Industrispionage
Et firma har en stærk fornemmelse af, at medarbejdere eller andre lækker hemmelige data fra virksomheden. En privat efterforsker bliver hyret til at undersøge, hvad der foregår.
6. Forsvundne værdier
Værdier som kunst, biler og smykker er forsvundet fra en virksomhed, der er gået konkurs. Advokaten i konkursboet bruger en privat detektiv til at finde ud af, hvor værdierne er blevet af, og hvem der har fjernet dem.
7. Utroskab
Sager om utroskab er eksempel på de opgaver, som en del private efterforskere undersøger, men som ikke hører til på politiets bord.
En utroskabsag kan handle om, at en kvinde gerne vil have undersøgt, om hendes mand er utro. I den forbindelse kan en hyret detektiv godt finde på at sætte en GPS på ægteparrets bil for at spore ægtemandens færden.
8. Forsikringssvindel
Forsikringsselskaber bruger private efterforskere til at undersøge, om deres kunder forsikringssvindler. Det kan både være i forhold til stjålne ting og påstået sygdom.
9. Samværsager
En anden opgave, der også ligger uden for politiets område, er overvågning af forældre i sager, hvor der er strid om, hvem der skal have forældremyndigheden.
Flere private efterforskere er blevet hyret af mødre til at holde øje fædre, der har samvær for at finde ud af, om de eksempelvis sidder på værtshus i stedet for at være sammen med børnene.
10. Baggrundstjek
Virksomheder bruger private efterforskere til at baggrundstjekke personer, som de har tænkt sig at ansætte. En privat efterforsker kan også blive brugt til at tjekke op på, om en den nye kæreste til en kundes datter har noget problematisk i bagagen.