Rettelse: Det har tidligere i artiklen fremgået, at National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) ser en stigning i brugen af opioider i "samtlige af landets politikredse." I kølvandet på artiklens udgivelse har NSK den 8. december præciseret sin udtalelse, så der nu står, at NSK ser en stigning over hele landet, men ikke i hvert enkelt kreds.
Stærkt vanedannende, receptpligtige piller bliver solgt i lukkede grupper på sociale medier. Og i kiosker og små købmænd, særligt omkring de større byer. Og så er pillerne med kaldenavne som dol og oxy blevet en udbredt vare hos landets narkohandlere.
Det fortæller Søren Enevoldsen, som er er politiinspektør for efterretnings- og analysecenteret hos National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).
Misbrug af smertestillende opioidpiller har sat dansk politi over for en udfordrende og kompleks opgave, siger han.
Som DR kunne fortælle i går, oplever behandlingssteder landet over, at flere unge under 30 år henvender sig med et misbrug af receptpligtige opioider.
En rundringning lavet af P3 blandt 47 behandlingssteder viser, at 40 steder oplever et stigende antal af unge, der misbruger opioider.
Og hos National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) bekræfter Søren Enevoldsen, at politiet ser en lignende tendens landet over.
- I løbet af de sidste tre år har vi set en stigning i antallet af sager med opioider. Det er både til eget forbrug og salg, siger han.
Myndighederne har de seneste tre år beslaglagt i omegnen af 800.000 tabletter, hvoraf 8.000 er oxycodon, mens resten af tramadol.
- Det er forfærdeligt, at unge mennesker kommer i en situation, hvor de har behov for at tage smertestillende eller angstmedicin for at komme igennem hverdagen. Det er selvfølgelig noget, vi som samfund skal se på, om vi kan håndtere, fastslår politiinspektøren.
Som at bestille pizza
Overfor DR påpeger flere eksperter, at det er let at få fat i de receptpligtige piller udenom en læge på det illegale marked.
Henrik Vigh, der er professor og centerleder ved Center for Global Kriminologi på Københavns Universitet, forklarer, at pillerne er nemme at bestille hjem på internettet.
Og ifølge Michal Lodberg, leder af Antidote Danmark, som arbejder for at stoppe overdoser i Danmark, kan pillerne skaffes hurtigt.
- Det er lige så nemt som at bestille en pizza, lyder det.
Hos National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) tegner der sig et billede af, at medicinen i mange tilfælde kommer ind i Danmark fra særligt Spanien og Tjekkiet, hvor det er lettere at få udskrevet medicin.
Og antallet af receptpligtige piller, der ulovligt krydser landegrænser, ser ud til at vokse.
Sidste år opdagede Toldstyrelsen 660.000 piller, der var ulovligt på vej ind i Danmark. Det er næsten 500.000 mere end året før.
Pillerne kan i Danmark skaffes på forskellige måder. Både gennem sms-kæder, i nogle kiosker og gennem pushere.
Men særligt handlen på sociale medier er en udfordring, siger Søren Enevoldsen. Her har en række forskellige profiler receptpligtige piller til salg.
Derfor foretager politiet af og til "prøvekøb" hos profilerne, som skal være med til at afsløre, hvem der står bag, fortæller politiinspektøren.
Kan ikke stoppes
Der er ifølge Søren Enevoldsen tale om et meget komplekst problem, som kræver et markant samarbejde mellem blandt andet politi, sociale myndigheder og landets kommuner.
NSK har ifølge Søren Enevoldsen rettet sit fokus mod indsmuglingen af stofferne og forsøger samtidig at identificere og stoppe de netværk, der står bag.
- Det er selvfølgelig en stor opgave, fordi de netværk, som vi prøver at modgå, opererer i det skjulte, fordi de så kan vedligeholde deres forretning. Men det er trods alt noget af det, som NSK er sat i verden for, påpeger han.
Politiinspektøren anerkender dog, at det ikke bliver muligt at komme problemet til livs:
- Så længe der er nogen, der er misbrugere, vil der være et incitament til at skaffe både narkotika og medicinpræparater. Jeg tror grundlæggende ikke, at politiet kan bekæmpe det til sådan en grad, at det stopper. Der kan man bare se på narkotikaindsatsen over de sidste 50 år, lyder vurderingen fra Søren Enevoldsen.
Stort mørketal
Misbruget af opioider har i årevis skabt udfordringer i USA, hvor problemet omtales som en decideret sundhedskrise, der hvert år medfører dødsfald i titusindvis.
Og selvom udfordringen i Danmark langt fra er på et tilsvarende niveau, bærer området præg af et mørketal, fastslår Søren Enevoldsen.
- Vi har ikke statistisk data på medicinpræparater i politiet. Det er ikke noget, som politikredsene er forpligtede til at indmelde til NSK og til Rigspolitiet. Men vi har selvfølgelig det nationale monitoringsansvar på narkomedicin her i NSK, og derfor følger vi løbende med i det, forklarer han.
Det manglende datagrundlag gør, at det er svært at fastslå, hvor mange piller der handles, smugles og indtages i Danmark.
Hvis du vil vide mere om opioidmisbrug i Danmark, så lyt til den nye podcast “Piller fra Helvede" i appen DR Lyd, eller se den nye tv- dokumentar “Helt væk på piller” på DRTV.
Du kan også blive klogere på, hvorfor man kan blive afhængig af opioider i vores explainer her: