Politileder i Tibet-sagen: Vi holdt flere møder med Udenrigsministeriet inden statsbesøg

På møder i Udenrigsministeriet drøftede man den kinesiske præsidents ønske om ikke at ville tabe ansigt under statsbesøget i København.

Det var under det kinesiske statsbesøg i 2012, at politiet skærmede demonstranter, så de ikke kunne ses fra den kinesiske kortage. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Politiet holdt møder med Udenrigsministeriet inden det meget omtalte kinesiske statsbesøg i 2012, hvor politiet forhindrede Tibet-venlige demonstranter i at vise tibetanske flag på gaden.

- Når man har statsbesøg, har man altid meget tæt kontakt til Udenrigsministeriet, fortæller politikommissær Mogens Bendiks Knudsen under sin afhøring i Tibet-kommissionen.

Under det kinesiske statsbesøg i 2012 var han operativ leder i Færdselspolitiet.

- Den danske stat har nogen interesser i, hvad den indkomne (gæsten red.) skal se, og den indkomne har nogle andre ting, som han gerne vil se, og det prøver man at koordinere, så det bliver et program for begge parter.

Kommissionen skal undersøge omstændighederne under tre forskellige kinesiske statsbesøg og prøve at finde frem til, hvor ordren om at skærme demonstranter fra den kinesiske kortege kom fra.

- Kineserne ville ikke tabe ansigt

Flere af vidnerne har forklaret, at de havde indtryk af, at den kinesiske præsident ikke ville tabe ansigt under besøget.

Også på møderne i Udenrigsministeret blev det også drøftet, husker Mogens Bendiks Knudsen.

- Der blev hele tiden brugt det udtryk, at ingen ville tabe ansigt. Og hvis man kender en smule til asiatisk kultur, så betyder det meget for dem at tabe ansigt, siger han under afhøringen.

Han understreger i forbindelse med spørgsmålene om møderne i Udenrigsministeret, at planlægningen af den kinesiske præsidents statsbesøg i 2012 ikke adskilte sig fra andre statsbesøg.

- Hvis den svenske konge var kommet på besøg og havde nogle specielle ønsker, havde vi nok også forsøgt at efterkomme dem.

- Vi har haft Putin på besøg, hvor han også havde nogle ønsker til nogle ting, som man prøvede at efterkomme vidt muligt, siger han og fortsætter efter et lille grin:

- Statsoverhoveder er ofte nogle krukker. Der er mange af dem, der har specielle ønsker, fortæller han og understreger, at der på nogle møder med den kinesiske ambassade blev slået fast, at man ikke kunne forbyde demonstrationer i Danmark.

I alt skal 58 vidner afhøres i kommissionen - heriblandt tre tidligere udenrigsministre: Villy Søvndal (SF), Martin Lidegaard (R) og Holger K. Nielsen (SF).

Kommissionen skal blandt andet undersøge, om andre statslige myndigheder end Københavns Politi har været involveret i tilblivelsen af instruktionen om at skærme demonstranter fra den kinesiske kortege.

Det her er kommissionens opgave

  • Undersøge og redegøre for politiets handlinger i forbindelse med officielle besøg fra Kina i 2012, 2013 og 2014.

  • Undersøge hvem der har udstedt instruktionerne, hvem der var bekendt med dem, og af hvem de blev kommunikeret til politipersonalet.

  • Undersøge om andre statslige myndigheder end Kbh Politi har været involveret i tilblivelsen af instruktionen i politiet.

  • Undersøge i hvilket omfang der er blevet givet urigtige oplysninger til Folketinget.