Politikere kræver fælles adgang til lægekritik

S og DF kalder det et kæmpe problem, at norsk bureau ikke kunne hente kritiske oplysninger om læge i Danmark.

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti håber, der kan blive rettet op på problemet med det samme. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

Det er uholdbart, at vigtige informationer om læger ikke må videregives på tværs af landegrænserne, mener både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

DR Nyheder har besøgt vikarbureauet Dedicare i Norge, som tilbage i 2014 ansatte en læge, der forinden havde fået kritik seks gange af Patientombuddet i Danmark for sit faglige virke.

Bureauet havde forgæves forsøgt at hente information i Danmark om den pågældende læge.

Et kæmpe stort problem

- Sundhedsstyrelsen skal netop give de oplysninger, der skal til, når de får henvendelser fra andre lande. Hvis det er korrekt, er det noget, ministeren må rette op på med det samme.

- Hver eneste gang der er en læge, der laver fejl - og det viser sig, at vedkommende kommer et andet sted fra, hvor der er begået lige så mange fejl - så mister vi endnu en grad af tillid til sundhedsvæsnet. Og det kan vi ikke være tjent med, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

Også Socialdemokratiet vil have gjort noget ved problemet.

- Det er et kæmpestort problem. Vi har haft rigtig mange ærgerlige, ubehagelige og urimelige situationer i Danmark. Og det har de også i de andre nordiske lande, og derfor skal det stoppes, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Ingen oplysninger fra Danmark

Teamlederen har netop haft en sag, hvor hun skulle tage stilling til, om vikarbureauet skulle ansætte en kirurg, der havde autorisation i Danmark. Sundhedsstyrelsen oplyser, at den ikke kan give oplysninger til Dedicare om, hvorvidt lægen har sager i Danmark.

Sundhedsstyrelsen forklarer, at de oplysninger kun kan gives til de norske sundhedsmyndigheder.

Birgitte Simonsens problem er her, at hun heller ikke kan få oplysninger om de eventuelle danske sager gennem de norske myndigheder.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er i morgen kaldt i samråd, hvor hun skal svare på, hvordan det nordiske samarbejde kan styrkes i forhold til at udveksle informationer om læger.