Flere partier vil have afklaret, hvilken rolle Irans ambassade har spillet i sagen om mulige attentatplaner mod eksiliranere i Danmark, der ifølge Politiets Efterretningstjeneste førte til den store politiaktion fredag, der lukkede landet 28. september.
Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen fra Venstre mener, at de danske myndigheder bør kaste et ganske kritisk blik på, hvad der foregår på den iranske ambassade på Østerbro København:
- Jeg synes, at der er kommet nogle ret klare formodninger om, at der decideret er en dødsliste fra den iranske ambassade på folk, som man ønsker skal fjernes fra jordens overflade, og det skal vi simpelthen have undersøgt til bunds, siger han.
'Dødsliste'
Jyllands-Posten har fra den iranske ambassade fået en pamflet, hvor flere eksiliranere stemples som terrorister. Et af navnene på listen er en tidligere leder af oprørsgruppen ASMLA, der er blevet dræbt i Holland, og det har fået to tidligere efterretningschefer til at betegne pamfletten som en dødsliste. Tre personer i pamfletten er eksiliranere, der bor i Danmark.
Hvis det kan bevises, at det er personale på ambassaden, der her lavet en sådan dødsliste, skal det have "alvorlige konsekvenser", mener Michael Aastrup Jensen (V).
- Så er der, som jeg ser det, kun en konsekvens, og det er at tale om at smide dem ud af landet. Fordi det selvfølgelig er totalt utilstedeligt, siger han til DR Nyheder.
DF: Iran er ansvarlig
Udenrigsordfører Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er også overbevist om, at den iranske regering stod bag de trusler mod herboende iranere, der førte til den store politiaktion, der lammede landet.
Men han er imod vilkårlige udvisninger af iranske diplomater, medmindre det kan bevises, at de personligt har været involveret i trusler.
- Den iranske regering er jo den egentlige ansvarlige. Ambassaden gør jo bare, hvad den får besked på, siger han.
- Men det er klart, at hvis man fuldstændigt kan fastslå, at der er enkelte medarbejdere på den iranske ambassade, der er direkte involveret i de trusler, så skal de selvfølgelig ud, siger Søren Espersen (DF).
Foreløbigt har Danmark trukket sin ambassadør hjem fra Iran, men i et mailsvar til Jyllands-Posten kan udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ikke oplyse, hvad man påtænker at gøre over for den iranske ambassade i Danmark.
Han skriver, at ambassader skal overholde dansk lovgivning, og at det er en sag for politi og domstole, hvis de ikke gør.
Den iranske ambassade har tidligere pure afvist, at stå bag trusler mod iranere i Danmark.
Eksiliranere anholdt
Tidligere i dag tog sagen så en ny drejning, da tre medlemmer af ASMLA blev anholdt og sigtet for at overtræde straffeloven for billigelse af terror.
Det skulle de ifølge Midt- og Vestsjællands Politi havde gjort ved at hylde gerningsmændene, der stod bag et angreb på en militærparade i Iran 22. september.