Politiet om våd nat: Det var tæt på - men det endte godt

Der venter fortsat et stort arbejde rundt om i det sydlige og østlige Danmark. 180 husstande på Fyn er fortsat uden strøm.

Øget vandstand i Kolding 5. januar 2017. Her tømmer en borger på Ågade sin kælder for vand i løbet af natten. (Foto: © Palle Peter Skov, Scanpix)

De lokale politikredse har flere steder i det sydlige Danmark haft travlt i løbet af natten, men endnu er der ingen meldinger om hverken personskade eller materielle skader, lyder det fra de berørte politikredse, som DR Nyheder har været i kontakt med.

Her følger en status fra tidligt her til morgen:

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, vagtchef Stefan Jensen: Stille og roligt trods alt

- Det lokale beredskab gik hjem klokken tre i nat, og overordnet set har det været stille og roligt - der har været et enkelt digegennembrud på Møn, ligesom vi har fået melding om, at dæmningen fra Nyord til Møn har været oversvømmet og efterladt en masse tang og gods på selve dæmningen, så den ikke er passabel i øjeblikket. Og så har der været forhøjet vandstand i Karrebæksminde, Kanalkroen har taget lidt vand ind.

- Nu, når vandet falder, forestår et større oprydningsarbejde, og flere steder er jord skyllet ind over vejene, og det skal selvfølgelig ryddes op, siger Stefan Jensen, vagtchef.

Fyns Politi, pressetalsmand Erik Halkjer: 180 husstande uden strøm

- Det overordnede indtryk er, at det gået rigtig godt. Der har været rigtig meget vand, rekorden var 168 cm over daglig vande i Fåborg, så det har været en alvorlig situation. Lige nu står det tilbage, at der skal pumpes en del vand væk fra havnen i Assens - det klarer Beredskabsstyrelsen, desuden har vi det meste af natten haft pumper ved voldgraven i Nyborg, hvor vandet ikke kan komme ud i Storebælt, fordi tryk derfra forhindrer ventiler i at lukke op.

- Og så har vi 180 husstande, heraf 120 i Assens Kommune, uden strøm. Det skyldes, at man valgte at slukke for nogle transformatorstationer, da man ikke kunne dæmme op for vandet. Disse transformatorstationer skal skylles med demineraliseret vand, og det sker i formiddag. Når det er sket, kan man tænde for strømmen igen.

- Heldigvis har vi ikke haft nogen personskade, og det har ikke været nødvendigt at evakuere borgere til de fire evakueringscentre, der var forberedt. Så overordnet må jeg sige, at det har været det bedst mulige resultat, siger han og understreger dog:

- Der skulle nok ikke være meget mere vand inde på de forskellige havne, før vi havde haft behov for at evakuere i et eller andet omfang.

Syd- og Sønderjyllands Politi, vicepolitiinspektør Jan Lambertsen: Det endte lykkeligt

- Det har været en travl nat, hvor vi har haft mange styrker indsat. Vandstanden har været over kajkanten i både Aabenraa og Sønderborg, men vi er forskånet for, at det er gået langt op i gaderne i byen, men der vil være nogle skader på bygninger og virksomhederne omkring havneområderne, som vi får klarhed over, når folk møder ind på arbejde. Så har vi haft en del vand ved digerne i Haderslev, det stod i en lang periode lige ved kanten. Men det endte lykkeligt - og vi har ikke haft nogen tilskadekomne, hverken blandt mennesker eller dyr.

- Til morgen vil vores fokus være ved digerne ved Haderslev, og så har vi lidt pumpearbejde ved Aabenraa Havn og Mølleåen, indtil vandstanden er normaliseret helt. Vi er ovre det punkt, hvor vi vil kalde det kritisk, men vandstanden er da fortsat unormal højt.

Sydøstjyllands Politi, vicepolitiinspektør Finn Ellesgaard Nielsen: Der pumpes fortsat, men alt er roligt

- Det primære område, der har været berørt i vores politikreds, har været Kolding og omegn og især området omkring Kolding Havn, hvor vi havde en vandstandsforhøjelse på 163 cm over normalen omkring midnat, og det var mere eller mindre permanent til klokken tre, hvor vandet begyndte at falde, og nu er vi nede på cirka 110 cm.

- Det har medført nogle oversvømmelser ved Kolding Havn og den del af centrum, der grænser op til åen – og en lille smule i et villakvarter nordpå. Men alt vandet er næsten væk, og alle veje er farbare, dog meget glatte i de områder, der blev oversvømmet. Vandet er stærkt på vej at blive pumpet væk fra de områder, der har været oversvømmet.

- Det kommunale beredskab er fortsat til stede og pumper vand flere steder fra, men den ekstrastort koordinerende opgave er afsluttet, og vi anser oversvømmelsen for at være færdig, da vi nu kun har vand 40 cm under havnekanten.

- Der har ikke været nogen personskader eller uheld i forbindelse med oversvømmelserne.

Københavns Vestegns Politi, vagtchef Søren Uhre: Vandet trak sig tilbage, inden det gik galt

- Natten har været ganske rolig. Det har været værst ved Hvidovre Strandvej. Men heldigvis er det ikke værre, end at vandet gik over første række af sandsække og kom tæt på huse og strømboks, men det trak sig tilbage, inden det nåede anden række, og vi lagde watertubes og flere sandsække ud i flere række, hvilket Hjemmeværnet hjalp med. Der har ikke været henvendelser fra borgere i løbet af natten, og ved midnatstid lukkede vi ned derude. Vi er til stede derude med Hjemmeværnet, fordi watertubes nu her til formiddag skal tømmes. Men status er: ingen personskade og vandskade ved tre huse.

Bornholms Politi, vagthavende:

- Der er absolut intet at melde.