Politiet: Illegale indvandrere forsøger at snyde med asylkort og sygesikringbevis

Udlændinge uden lovligt ophold kan have held til at snyde uopmærksomme betjente, lyder det fra politiets Udlændingekontrolsektion.

(Foto: © Bo Bechsgaard, Arkivfoto DR Syd)

For Udlændingekontrolsektionen under Københavns Politi er det ikke et særsyn, at illegale indvandrere bruger stjålne eller mistede id-kort til at udgive sig for at være en person med lovligt ophold i Danmark.

Et af de kort, illegale indvandrere har forsøgt at snyde med, er det såkaldte asylkort, som asylansøgere bruger til at identificere sig med.

Det fortæller politikommissær Kenneth Damkjer.

- Asylkortet kan misbruges, ligesom andre kort kan. Blandt de illegale indvandrere, vi møder, ser vi oftest misbrug af sygesikringsbeviset.

- Enten finder de kortene på gaden, låner dem af andre eller stjæler dem. Der er mange muligheder, og vi kan ikke vide det med sikkerhed, for vi får dem aldrig til at fortælle det, siger politikommissær Kenneth Damkjer.

DR Nyheder kan i dag fortælle, at id-kort til asylansøgere er i omløb og bliver forsøgt misbrugt af illegale indvandrere. Myndighederne har ikke overblik over, hvad der sker med bortkomne kort, når en asylansøger kommer og beder om et nyt på Center Sandholm, hvor kortene udstedes af politiets Udlændingecenter Nordsjælland.

Det har fået Socialdemokraternes Mattias Tesfaye og Dansk Folkepartis Martin Henriksen fra Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg til at kræve en undersøgelse af omfanget for at få lukket hullet.

Alle asylansøgere, der kommer til Danmark, får et id-kort til at identificere sig med. Kortet er blandt andet udstyret med foto, fødselsdato og nationalitet. (© (c) DR)

Kan slippe gennem nettet

Politikommissær Kenneth Damkjer fra Udlændingekontrolsektionen bekræfter, at de har haft sager, hvor illegale indvandrere har fået fat i asylkort, som de har forsøgt at snyde politiet med. Han ser det ikke som et stort problem, men vil ikke udelukke, at en illegal indvandrer kan slippe af sted med at udgive sig for at være asylansøger.

- Det er et begrænset antal sager, vi har haft. Men det kan selvfølgelig skyldes, at de ikke bliver fanget, hvis en betjent ikke er opmærksom.

- Risikoen er, at det er en mindre erfaren politimand, der møder en udlænding på gaden, som trækker sådan et kort frem. Billedet på kortet er ikke særlig stort, så det kan være svært at se, hvor vellignende det er. Der vil jeg ikke udelukke, at politimanden kan tænke, at det er tilstrækkeligt at se det kort.

- Men vi er opmærksomme på det, og vi underviser beredskabet i de her ting. Der understreger vi, at hvis de møder en udlænding med et asylkort, hvor udstedelsesdatoen er lidt gammel, så skal man være mistænksom, fortæller Kenneth Damkjer.

Det kan både være betjente fra Udlændingekontrolsektionen eller det lokale politi, der støder på udlændinge, der opholder sig ulovligt i landet. Det er blandt andet i misbrugsmiljøet på Vesterbro i København, at de illegale indvandrere har deres gang.

Søger asyl på stedet

- Så overtager vi sagen. Hvis vi ser folk med asylkort, så tager vi dem stort set altid med ind og tager fingeraftryk af dem for at se, om deres identitet er kendt i forvejen. Hvis det er en asylansøger, så har de fået taget fingeraftryk, og vi kan finde dem i systemet. Hvis der ikke er et match, så ved vi, den er gal, siger Kenneth Damkjer fra Udlændingekontrolsektionen.

Illegale indvandrere, der anholdes af politiet, har dog en sidste mulighed, som de ofte tyr til, fortæller politikommissæren:

- Hvis vi får fat i dem i en sag om ulovligt ophold eller arbejdstagning, så søger de ofte asyl på stedet og bruger det som en form for helle for at få lov at blive her. For mens myndighederne behandler deres sag, har de lov at være i en åben lejr.