I alt 5.066 afviste- og ikke afviste asylansøgere var pr. 1. august gået under jorden eller havde forladt Danmark. Politiet ved simpelthen ikke, hvor de er.
Sammenlignet med august 2015 er det en stigning på mere end 1.298 personer, politiet kategoriserer som "eftersøgt/skønnet udrejst". Det viser tal, som DR's velfærdsredaktion har fået via en aktindsigt hos politiets Udlændingecenter Nordsjælland.
Udviklingen kommer ikke bag på Martin Bak Jørgensen, som er lektor i migrationsstudier på Aalborg Universitet.
- Det er ikke overraskende, at tallet er steget, eftersom forholdene for afviste asylansøgere er forværret. Hvis man eksempelvis ser på forholdene i hjemsendelsescentrene, så minder det på mange måder om et åbent fængsel, siger han.
Den største stigning er dog sket blandt asylansøgere, som endnu ikke har fået afgjort deres sag. I den gruppe var 2,283 forsvundet i august 2015, mens tallet i august 2016 ifølge politiet var nået op på 3,378 eftersøgte/skønnet udrejste.
- Det kan skyldes, at nogen ikke har en begrundet asylsag. Samtidig kan der også være nogen, som hellere vil videre mod Sverige, Norge eller Finland, siger Martin Bak Jørgensen.
Problem, hvis asylansøgere går under jorden
Hvis en asylansøger flere gange forsvinder, dukker op og forsvinder igen, registrerer politiet denne person som 'skønnet udrejst'/forsvundet flere gange.
Men det ændrer ikke på tendensen og det problematiske faktum, at nogle af de forsvunde asylansøgere vælger en tilværelse under jorden her i Danmark, mener Martin Bak Jørgensen:
- Det er et problem i forhold til de her menneskers sikkerhed og sundhed, og så kan det heller ikke være produktivt for et samfund at have en større gruppe af personer boende, som man ikke kender noget til. Hvadenten det så drejer sig om, at de optager irregulært arbejde eller andre ting.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Inger Støjberg (V).