Politiets peberspray virker så skræmmende på ballademagere, at alene tanken om, at den vil blive brugt, får dem til at falde ned og rette sig efter det, politiet siger.
Det er i hvert fald politiets egen forklaring på, at brugen af peberspray sidste år faldt for tredje år i træk.
810 gange tog politiet pebersprayen i brug sidste år mod 1149 gange i 2013. Det er et fald på 29,5 procent. Faktisk er politiets brug af den frygtede spray faldet hvert år siden 2011, da ballademagere 1654 gange knækkede sammen i smerte med løbende øjne og næse.
Det viser Rigspolitiets opgørelse over politiets brug af magtmidler i 2014.
- Vi tror, at uromagerne er blevet bevidste om, hvordan peberspray virker, så vi behøver ikke længere bruge den for at dæmpe dem, hedder det i en udtalelse fra politiinspektør Michael Engell Olsen fra Rigspolitiet.
- Det er godt for både borgerne og politifolkene. Vi ønsker selvsagt kun at bruge det, når det er nødvendigt, understreger politiinspektøren.
Færre magtmidler i det hele taget
I det hele taget brugte politiet sidste år færre magtmidler over for borgerne end i 2013. Politiet affyrede færre skud, brugte staven mindre, og ikke en eneste gang blev der brugt tåregas.
Hundene blev brugt færre gange som magtmiddel i situationer, hvor der ikke blev bidt. Men flere borgere fik faktisk hundens tænder at føle end året før. Sidste år blev 106 bidt mod 99 i 2013.
Rigspolitiet skriver selv i opgørelsen, at den skal tages med et vist forbehold. Tidligere indberettede politikredsene brugen af magtmidler på papir, men 1. juli 2013 gik man over til elektronisk indberetning.
Systemet er i opstartsfase, og det kan ikke "udelukkes, at der kan ske fejlopdateringer eller tekniske fejl, som kan influere i statistikken", som det hedder i opgørelsen, hvor Rigspolitiet også tager forbehold for, at tallene kan ændres ved en senere opdatering.
/ritzau/