Politiets brug af peberspray skal undersøges

Efter dansk politi fik stillet peberspray til rådighed i 2008 er anvendelsen af magtmidler tredoblet.

Politibetjente er måske lidt for glade for at bruge peberspray. (© Scanpix)

Efter fem år med peberspray i hænderne på danske politifolk vil Politiklagemyndigheden i Aarhus i resten af 2013 nøje følge udviklingen i borgernes klager over ordensmagtens brug af spray. Det skriver Politiken lørdag.

- Vi vil se på, om anvendelsen er i overensstemmelse med det, der var bestemmelsen fra starten af, hvor man sagde, at peber skulle bruges i stedet for andre magtmidler, siger direktør Kirsten Dyrman fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed til Politiken.

Beslutningen er truffet efter en række sager, hvor politiet blandt andet har sprøjtet peber mod knallertkørere for at bringe dem til standsning.

Fungerer ikke efter hensigten

Samtidig har lektor Lars Holmberg fra Københavns Universitet i en undersøgelse påvist, at indførelsen af peberspray i 2008 har mere end tredoblet politiets samlede brug af magtmidler.

Til gengæld har den ikke mindsket politiets brug af stav og skydevåben, hvilket blandt andet var hensigten.

- Der er en diskussion både i udlandet og i Danmark om, hvorvidt brugen af peberspray er så godt, som vi går og tror. Men det kan man først udtale sig rigtig grundigt om, når man har lavet en analyse af det, siger Kirsten Dyrman.

Rigspolitiet hilser undersøgelse velkommen

Også Institut for Menneskerettigheder vil i løbet af efteråret se nærmere på brugen af peberspray, fordi der, ifølge instituttet, er begrænset viden om, hvordan brugen har udviklet sig, og hvordan lovgivningen efterleves i praksis.

Undersøgelsen hilses velkommen af politiinspektør Michael Engell Olsen fra Rigspolitiet.

- Peberspray er et nyt magtmiddel, som vores politifolk synes godt om. Men vi har selvfølgelig en interesse i at få belyst anvendelsen, og det er egentlig rart, at der kommer nogle udefra og kigger på os, siger han til avisen.

/ritzau/