Sort eller hvidt tøj af et bestemt mærke.
Det kan ifølge Rigspolitiet være nok til at sigte en gruppe bandemedlemmer for at videreføre den nu forbudte bandegruppering "Loyal To Familia" (LTF).
Sådan står der i en vejledning, som Rigspolitiet har sendt ud til politikredsene med informationer om, hvordan politiet rundt om i landet skal håndhæve forbuddet mod LTF, som blev indført 4. september.
Af den 28 sider lange vejledning, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, fremgår det, at personer kan overtræde LTF-forbuddet, hvis de viderefører LTF "ved fortsat at anvende foreningens kendtegn".
Kendetegn dækker blandt andet tøj med LTF's logo, rygmærker, flag, tatoveringer, håndtegn eller kasketter, hvor der er påtrykt navn.
Men det er ikke det hele.
"Brug af bestemt påklædning i bestemte farver eller et bestemt mærke, uden at der er påtrykt logo eller navn", kan også være en overtrædelse af forbuddet, står der i vejledningen.
Advokat: Problematisk med tøjforbud
Det er problematisk, mener forsvarsadvokat Berit Ernst.
- Det er vanskeligt at gennemskue, hvad der ligger i det, og hvad der skal til for, at man stempler et bestemt tøjmærke eller et bestemt tøjlogo som værende et problem, siger Berit Ernst.
Hun er advokat i samme firma som Michael Juul Eriksen, der er advokat for LTF.
Samtidig repræsenterer hun nogle af de første personer, som blev sigtet for at overtræde LTF-forbuddet samme dag, som det trådte i kraft.
LTF er blevet forbudt, fordi myndighederne anser banden som en forening, der fungerer ved vold. Det skal nu prøves ved domstolene.
Politiets vejledning lægger ifølge advokat Berit Ernst op til, at det er de enkelte politibetjente, som kan vurdere, om noget tøj er ulovligt.
For borgere er det vanskeligt at gennemskue, hvilket tøjmærke eller farve på tøjet der kan være et problem.
- Når man går hjemmefra om morgenen, kan man ikke vide, om man tager en farve på, der vil være et problem eller ej, ligesom man ikke kan vide, om det tøjmærke, man vælger at tage på den dag, vil være noget, politiet efterfølgende kan problematisere, siger advokaten.
Hun efterlyser bedre retningslinjer for, hvilke tøjfarver og tøjmærker der er problemet.
Rigspolitiet ønsker ikke at kommentere vejledningen, der er sendt ud til politikredsene.
Ni personer sigtet
Siden forbuddet trådte i kraft og frem til i dag, har politiet sigtet ni personer for at overtræde forbuddet ved at deltage i en forbudt forening.
I går aftes blev fire personer sigtet for at "videreføre en ulovlig forening" i Nivå. De fremstilles i grundlovsforhør i dag, oplyser Nordsjællands Politi.
Samtidig har Sydøstjyllands Politi tidligere meldt ud, at de har håndhævet LTF-forbuddet mod fem personer. Det skete i Fredericia, da en politipatrulje stoppede en gruppe mennesker, der hang ud foran en ejendom, hvor flere LTF-medlemmer er kendt for at opholde sig.
- Vi har sigtet fem personer for i alt syv sigtelser inden for forbuddet, lød det dengang fra vicepolitiinspektør Finn Ellesgaard Nielsen fra Sydøstjyllands Politi.
Om de ni er sigtet for at overtræde forbuddet ved at benytte LTF's kendetegn, være medlemmer af banden eller udøve chikane i LTF's navn, vides ikke.
- Vi venter stadig på at modtage papirerne fra politiet, og så må vi se, hvad de gør gældende, at klienterne har gjort galt, siger Berit Ernst, der er forsvarer for nogle af de sigtede.
Ingen LTF-reklame på sociale medier
Udover at beskrive politiets håndtering af tøj indeholder Rigspolitiets vejledning også en lang række andre retningslinjer for, hvordan politiet skal håndhæve det landsdækkende, administrative forbud mod LTF.
Det fremgår blandt andet, at det nu også er forbudt at sprede LTF's kendetegn til en større gruppe af folk - for eksempel via sociale medier eller internettet iøvrigt.
DR Nyheder har fundet eksempler på, at LTF-medlemmer har profilbilleder med bandens logo, efter forbuddet er trådt i kraft. Om det kan være en overtrædelse af straksforbuddet, vil politiet ikke sige noget om.
Der er også undtagelser.
LTF-logoer må ifølge vejledningen gerne vises frem ved en lukket fest med få deltagere, står der. Et LTF-medlem må også gerne vise sin LTF-tatovering under en tur i for eksempel kiosken, hvis den ikke med rimelig grund kan dækkes til. Det kan være, hvis den sidder på hånden eller i hovedet.
Offensiv indsats
DR Nyheder har også fået aktindsigt i den operationsplan, som Rigspolitiet har lavet for at sikre, at politikredsene håndhæver forbuddet mod LTF på en ensartet måde landet over.
Her fremgår det, at politiet skal have en "offensiv indsats" over for den nu forbudte bande for at sikre, at forbuddet håndhæves.
I operationsplanen opfordrer Rigspolitiet til, at politikredsene anvender "muligheden for varetægtsfængsling offensivt".
Folk risikerer bøde eller op til to års fængsel for at videreføre LTF, fremgår det af Rigspolitiets vejledning.
- Strafpåstanden i førstegangstilfælde vil som udgangspunkt være fængsel i 40 dage, står der også.
LTF-forbud
- •
Det er forbudt at videreføre LTF - straffeloven §132a. Dermed er det forbudt at:
- •
Det er også forbudt at anvende LTF's kendetegn på offentligt sted.
- •
Personer med tæt tilknytning til LTF kan få opholdsforbud, hvis det er nødvendigt for at sikre, at LTF ikke føres videre - straffeloven §132b.
- •
Personer kan blive pålagt at forlade en forsamling, hvis den skaber utryghed, og hvis en stor del af forsamlingen har tilknytning til LTF - straffeloven §132b stk. 2.
- •
Kilde: Rigspolitiets vejledning, operationsplan og action cards