Samme dag som straksforbuddet mod banden Loyal to Familia trådte i kraft, er de første personer blevet sigtet for at overtræde det.
Det skete i går i Fredericia.
Det oplyser forsvarsadvokat for LTF Michael Juul Eriksen, der endnu ikke kan sige præcis, hvor mange, der er tale om, eller hvad der konkret er sket.
- Jeg er blevet kontaktet af flere, der siger, at de er blevet sigtet for at stå sammen med andre. Jeg har bedt politiet om beskikkelse og genparter, og så må vi køre de sager i retten, skriver han i en sms.
Frede Nissen, vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi og leder af Efterforskningscenter Syd, bekræfter, at fem personer er blevet sigtet for i alt syv forhold inden for forbuddet.
- Politiet træffer fem personer i går i Fredericia, der alle havde synlige tegn på relation til LTF, og det må de ikke have efter forbuddet, så derfor blev de sigtet. Det foregik stille og roligt, siger han.
Han ønsker ikke at uddybe detaljerne i sigtelsen i forhold til hvilke forhold, der præcis er brudt. Efterforskningen fortsætter nu med henblik på at rejse tiltale.
Straksforbuddet mod LTF betyder, at det for eksempel er ulovligt at bære bandens bluser, kasketter eller lignende med "LTF" eller "Loyal to Familia" påtrykt.
Det er også ulovligt at videreføre foreningen, og politiet kan forbyde folk med tæt tilknytning til LTF at opholde sig på bestemte steder.
En af de mest aktive bander
Straksforbuddet kommer, efter at Justitsministeriet og Rigsadvokaten i slutningen af juni oplyste, at de vil køre en retssag mod banden ved de danske domstole for at få den opløst. De mener nemlig, at banden er en forening med et ulovligt formål.
Initiativet til at få forbudt banden tog justitsminister Søren Pape Poulsen (K) allerede sidste år.
Det skete efter flere skyderier i forbindelse med en bandekonflikt, der blandt andet udspillede sig på Nørrebro i København, hvor tre personer blev skuddræbt.
På det tidspunkt regnede Rigspolitiet med, at "Loyal to Familia" havde over 200 medlemmer. Dermed var bandegrupperingen den største i Danmark.
Klage over forbud
Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen har lige fra begyndelsen været imod et forbud. Efter gårsdagens melding om, at et straksforbud ville træde i kraft, oplyste han til DR Nyheder, at han har valgt at klage over beslutningen.
- Jeg påklager det til Rigsadvokaten i dag og anmoder om opsættende virkning, lød det fra forsvarsadvokaten.
Rigsadvokaten oplyser i dag til DR Nyheder, at man har modtaget klagen, og at den vil blive behandlet hurtigst muligt.
Hos Rigsadvokaten har man delt behandlingen af klagen op i to led. Først vil man tage stilling til, om klagen gør, at forbuddet ikke skal gælde, mens den behandles. Dernæst vil Rigsadvokaten behandle selve klagen over det nedlagte forbud.