Den vestlige del af verden bliver ramt af et stigende antal terrorangreb, og flere kvinder er med til at planlægge angrebene.
Det viser den trusselsvurdering, som Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste (PET) netop har udgivet.
Af den fremgår, at antallet af angreb eller forsøg på angreb er steget fra i gennemsnit ét per måned i perioden fra 2011 til 2014 til fire i 2015 og knap fem i 2016.
Det er med til at fastholde et alvorligt trusselsbillede i Danmark, siger PET-chef Finn Borch Andersen.
- Tallene taler lidt for sig selv. Der har i løbet af det seneste års tid været mange terrorangreb i Europa, siger han.
En tredjedel kvinder
Meget få personer er rejst til konfliktzonen i Syrien og Irak i det seneste år, men langt hovedparten af dem er yngre kvinder.
Kvinder udgør nu cirka en tredjedel af dem, der er rejst fra Danmark til konfliktzonen.
PET vurderer samtidig, at kvinder spiller en større rolle i de islamistiske miljøer i Danmark og i militant islamisme.
Det vurderes også, at angreb udført af kvinder i andre vestlige lande kan inspirere kvindelige militante islamister i Danmark.
- Der er kvinder, som vi nu ser rejse ud, og vi har også set kvinder være involveret i terroranslag i Europa i løbet af året. Det er en ændring, vi er nødt til at være opmærksomme på, siger Finn Borch Andersen.
Han fortæller, at meget propaganda fra Islamisk Stat nu også er målrettet kvinder.
- Man lægger op til, at det er godt at komme ned til kalifatet, og at man kan leve godt der. Jeg er bange for, at det er noget af den propaganda, der er med til at trække dem mod konfliktområdet, siger han.
Intensiveret samarbejde
Finn Borch Andersen fortæller, at det internationale samarbejde om at bekæmpe terrorisme er blevet intensiveret gennem det seneste år til halvandet.
- Både i forhold til de tjenester, vi samarbejder med, men også i forhold til Europol og det øvrige politi i andre lande. Det er meget vigtigt, at samarbejdet i Vesten er meget stærkt på dette område, siger han.
145 personer vurderes ifølge PET at være rejst fra Danmark til konfliktzonen i Irak og Syrien.
Omkring halvdelen af dem er vendt hjem igen.
Det fremgår også af trusselvurderingen, at færre rejser til konfliktzonen, og at der er færre, der kommer hjem igen.
Hos PET er man meget opmærksom på gruppen af hjemvendte, forsikrer Finn Borch Andersen.
- Så det er en nogenlunde stabil masse, vi forholder os til, og vi holder selvfølgelig øje med, om der er indikationer på, at nogle af dem kunne være farlige, siger han.