Ny trusselsvurdering fra PET: Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig

Meget få udrejser fra Danmark for at kæmpe i Irak og Syrien, viser vurdering fra Politiets Efterretningstjeneste.

(Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig. Det fremgår af den seneste trusselsvurdering fra Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste (PET), som udgives mindst en gang årligt.

Risikoen for at blive ramt af et terrorangreb i Danmark er dog fortsat begrænset.

Det aktuelle trusselsbillede er ifølge PET præget af udviklingen i Syrien og Irak og af Islamisk Stat (IS).

- IS er under øget pres af den internationale koalition og af den lokale modstand. IS fokuserer derfor mere på at ramme mål i Vesten. Man kan sige, at IS forsøger at vinde udadtil, hvad man taber indadtil, udtaler chef for PET Finn Borch Andersen.

Ifølge den nye vurdering går IS efter at gennemføre planlagte, mere komplekse angreb, som dem, der er blevet gennemført i Paris og Bruxelles.

Militante islamister forsøger ifølge trusselsvurderingen også fortsat at inspirere personer i Vesten til at begå mere simple terrorangreb. Det vurderes desuden, at propaganda på internettet vil komme til at spille en større rolle for IS i takt med, at organisationen taber territorium i konfliktzonen.

Flest kvinder er rejst

Meget få personer udrejser nu fra Danmark til konfliktzonen i Syrien og Irak.

- Der er færre, der rejser ud, og i det seneste år har det primært været yngre kvinder, udtaler Søren Jensen, som er chef for Center for Terroranalyse.

Et andet punkt i vurderingen er, at færre fremmedkrigere vender hjem igen.

Der står også i vurderingen, at mange af dem, der fortsat er i konfliktzonen, har været der igennem en længere periode, og at de kan være "særligt radikaliserede og voldsparate og dermed udgøre en øget terrortrussel mod Danmark".

Begrænset risiko for at blive ramt

Truslen mod Danmark kan også komme fra kvinder og mindreårige, står der i vurderingen.

En 16-årig pige fra Kundby ved Holbæk har siden januar sidste år siddet varetægtsfængslet og er mistænkt for terrorplaner. Ifølge DR Nyheders oplysninger forventes et anklageskrift at komme i den nærmeste fremtid.

En 24-årig syrienskriger er også varetægtsfængslet i sagen.

Det vurderes yderligere, at terrortruslen fra ekstremistiske politiske miljøer i Danmark er begrænset, men at der blandt personer med højreekstremistiske sympatier er øget fokus på flygtningesituationen, så der kan være en trussel mod blandt andet asylcentre, flygtninge, religiøse mindretal og berørte myndigheder.