Pensionsselskab påstod, at foto fra Kelds garage var fra tysk motorring

Keld mistede sin erstatning. Pensionsselskab erkender, at de misforstod dele af materialet fra overvågningen.

Keld Buhl Jensen blev mistænkt for at snyde sig mere syg med psoriasisgigt, end han var. Sagen har kostet ham 129.037 kroner om året. Men der indgår flere forkerte ´beviser´ i materialet mod ham. (Foto: © Leif Seekjær Møller)

For et år siden modtog Keld Buhl Jensen fra Vejlekanten et 12 sider langt brev, der har holdt ham vågen mange nætter og har fået ham til at bruge dage med at forsvare sig på YouTube og sin hjemmeside, fordi han ser sig udstillet som en ´kriminel, der bare vil snyde.´

Brevet var skrevet af en advokat på vegne af pensionsselskabet Velliv, som hver måned udbetalte Keld månedlige ydelser, fordi han har psoriasisgigt og kun kan arbejde få timer om ugen.

Men nu var det slut med de penge, stod der i brevet.

For Velliv mente, at Keld Buhl Jensen havde vist ´en betydelig grad af illoyalitet´.

Pensionsselskabet havde nemlig overvåget hans liv på nettet og fundet ud af, at han var langt mildere ramt af psoriasisgigt, end han havde fortalt.

Keld Buhl Jensen ville første år miste 129.037 kroner, men beløbet kunne løbe op i rundt regnet to millioner kroner.

Forsikringen for tabt arbejdsfortjeneste, som Keld Buhl Jensen havde tegnet, skal sikre folk i den periode, de er for syge til at arbejde, og bliver udbetalt år efter år efter år, frem til han er 60 år.

Keld Buhl Jensen var 44 år, da Velliv stoppede alle udbetalinger.

- Da jeg fik brevet og så alle de beskyldninger, blev jeg såret, ked af det, gal og frustreret. Jeg tænkte, hvad sker der her, siger han.

Og det viser sig, at der er flere ting, som ikke stemmer.

P1 Orientering og DR har haft adgang til sagsakterne. Det viser sig, at Velliv i flere tilfælde fejltolker fotos fra Keld Buhl Jensens Facebook-profil, som de bruger som beviser, mens advokaten ser bort fra tvivl, der kunne komme Keld til gode.

I undersøgelsen fra Velliv, når de frem til, at dette sted er en garage på Nürburgring i Tyskland. Men garagen er Kelds egen ved Vejle, hvor der hænger et flag fra Nürburgring. Velliv bruger dette foto og mange andre til at vise, at Keld lever et aktivt liv, der ikke stemmer overens med hans sygdom. (Foto: © Leif Seekjær Møller)

Billeder på Facebook blev misforstået

Velliv skrev gennem deres advokat til Keld Buhl Jensen, at billeder på sociale medier viste, at han var aktiv i en grad, som "vurderes at stå i betragteligt misforhold til de af dig angivne massive gener".

Som eksempel nævnte advokaten i brevet, at Keld Buhl Jensen havde regelmæssige ture til motorringen Nürburgring syd for Köln, fordi han har en passion for motorsport.

I brevet skrev advokaten, "at alene i 2017 viste opslag på Instagram og Facebook", at Keld Buhl Jensen lavede ”opslag fra banen den 18 januar, 19. marts. 30 april, 3 juni, I. juli. 4. august 24. august 5. oktober, 9. oktober og 15. november 2017".

Men Keld Buhl Jensen har ikke postet alle disse ti datoer, mens han var på motorbanen. Da DR gennemgik billedernes stamdata, viste datomærket i filerne, at Keld Buhl Jensen de fleste gange var hjemme i Danmark og delte gamle minder på Facebook.

Én af datoerne, hvor Velliv skriver, at Keld Buhl Jensen var til motorløb, var 18. januar 2017. Men i januar var banen lukket, og der er minusgrader og snedriver i området, viser en gammel vejrudsigt og billeder fra tyske medier.

Et andet foto, som Velliv mener viste en tur til Nürburgring, stammer fra Keld Buhl Jensens garage, hvor der hænger et flag fra netop Nürburgring.

Ingen faktatjek af alle ´beviser´

Velliv ønsker ikke at stille op til et interview om den konkrete sag, men har henvist til deres advokatfirma, ARK Advokater.

Her erkender advokat og partner Jesper Ravn, at materialet skulle være gennemgået mere kritisk. Var det sket, ville observatøren have set:

- Hov, det her foto er fra februar måned, der står man ikke i Tyskland iført t-shirt og kigger ud over en grøn bane.

Jesper Ravn mener, at fejlene kan skyldes, at der har ”været nogle antagelser fra den pågældende observatørs side.”

Advokaten fortæller, at brevet er essensen af en rapport på 164 sider.

- Jeg kan sige med sikkerhed, at vi ikke har faktatjekket hver eneste oplysning, siger Jesper Ravn og pointerer, at Keld Buhl Jensen selv har haft mulighed for at få indsigt i materialet og kontrollere det.

Se eksempler på fejl i ´beviser´ herunder

  • Det er dette foto, som observatøren fra Velliv mener, "er taget i en garage på Nürburgring." I virkeligheden er billedet fra Kehl Buhl Jensens garage nær Vejle. ARK Advokater skriver i sagsbrevet, at Keld Buhl Jensen "ses i perioden den 18.-20. marts 2019 at have været på Nürburgring". Det er det tidspunkt billedet er dateret af observatøren. (Foto: © Vellivs observationsraport)
  • DR har fundet seks eksempler, hvor Keld Buhl Jensen ikke er på billederne, men observatøren konkluderer, at det må være ham. Keld Buhl Jensen deler gerne billeder fra motorsport på sin Facebookprofil. (Foto: © Vellivs observationsraport)
  • I rapporten fra pensionsselskabet bliver der 15 gange brugt ord som ´formentlig´ eller ´tilsyneladende.´ Men da Keld Buhl Jensen får brevet fra advokaten, er tvivlen væk. (Foto: © Vellivs observationsraport)
  • Velliv erkender, at de i flere tilfælde ikke rammer den rigtige dato, hvor Keld Buhl Jensen er på motorringen i Tyskland, men det ændrer ifølge selskabet ikke, at han har været der. For eksempel har ARK Advokater senere fundet dette foto på Racetracker.de, hvor Keld Buhl Jensen kører 12. august 2017. (Foto: © Velliv)
  • Her er et eksempel på, at pensionsselskabet mener, at Keld Buhl Jensen har kørt på motorringen i Tyskland, fordi han deler foto af en bil. (Foto: © Vellivs observationsraport)
  • Pensionsselskabet mener også, at Keld Buhl Jensen er for aktiv som personlig træner. Otte af de billeder, som de bruger i deres undersøgelse, viser dog ikke, at Keld træner kunder, men hans kæreste. Keld Buhl Jensen siger, at der også er foto af venner. Velliv kontrollerer ikke , om der er fejl i billedmaterialet, før advokaten skriver brevet.
1 / 6

Tvivlen blev slettet, da Keld blev undersøgt

DR har set observationsrapporten, og her ser det ud til, at Velliv i flere tilfælde har været i tvivl om, hvad Keld Buhl Jensens billeder på Facebook viser.

I rapporten fra pensionsselskabet bliver der 15 gange brugt ord som ´formentlig´ eller ´tilsyneladende.´

For eksempel står der i rapporten, at Keld Buhl Jensen formentlig trænede en person i fitness, formentlig løftede 60 kilo, og formentlig sad bag rattet, selvom det er umuligt at se, hvem køreren var.

Men da Keld Buhl Jensen fik brevet fra advokaten, var tvivlen væk.

Nu stod det sort på hvidt, at han sås bag rattet, trænede og underviste andre.

Det var en fejl at fjerne måske fra materialet, erkender advokat Jesper Ravn. Advokatkontoret vil fremover nævne, hvis undersøgelser udtrykker tvivl.

Hvorfor var det forsvundet?

- Vores opgave er at præsentere klientens syn på sagen, fortæller Jesper Ravn og peger på, at det er et stort materiale at koge ned.

- Så er der ord, som forsvinder ud af materialet. Det er i dette tilfælde ord som formentlig eller sandsynligt, der kommer til at fremstå mere faktuelle, siger han, mens Velliv peger på, at kunder har mulighed for at gå i dialog, hvis de er uenige i det, der lægges frem.

Keld løfter vægte og træner

Selv om der er sket fejl, så ændrer det ikke ved den samlede opfattelse af sagen, nemlig at Keld Buhl Jensen ikke har ret til at få penge fra forsikringen, mener ARK Advokater.

Jesper Ravn siger, at Keld Buhl Jensen ikke har lagt alle kort på bordet.

Efter at have gennemgået hans Facebook-profil skrev advokaten, at de havde konstateret "betragtelig motionsaktivitet, som stod i væsentligt misforhold til dine angivelser om smertegener og nedsat funktionalitet over for selskabet."

Blandt andet løftede Keld Buhl Jensen tunge vægte, trænede i romaskine og underviste kunder i fitness. Måden, han trænede, viste ifølge Velliv, at han var mere rask, end han påstod.

- Hvis man har en diskusprolaps, så begynder man ikke at lave badutspring med videre. I det her tilfælde er der skuldergener og -smerter. Lægekonsulenten siger, at vedkommende ikke burde kunne udføre nogle af de træningsøvelser som udføres, hvis man har så stærke skuldersmerter, som det angives, siger Jesper Ravn.

Han peger på, at forsikringen for tabt erhvervsevne dækker, hvis man kan arbejde under halv tid i alle erhverv - ikke kun som for eksempel jord- og betonarbejder eller håndværker.

Se billederne herunder, der viser, hvorfor Velliv er mistænksom, og se Kelds svar i billedteksten

  • Fire sider i brevet fra Velliv beskriver, hvordan de ser Keld Buhl Jensen træne på Facebook. Billedet her viser, at han løfte en tung vægt, men ifølge jobbeskrivelsen til fleksjobbet, må han ikke foretage tunge løft. Keld Buhl Jensen siger, at vægten er bumber plates, som ikke er så tunge som jern. Det er taget på en god dag, men han har mange dårlige dage med psoriasisgigt og smerter. (Foto: © Vellivs observationsraport)
  • I brevet fra ARK Advokater er nævnt højest 40 situationer, hvor Keld Buhl Jensen træner, får undervisning eller selv underviser i perioden juni 2014 til juli 2018. Keld Buhl Jensen mener ikke, at omfanget af billeder på fire år beviser et stort træningsomfang. Gigtpatienter skal træne, også styrketræning, oplyser Gigtforeningen. (Foto: © Vellivs observationsraport)
  • Keld Buhl Jensen er personlig træner som fleksjob i sin kærestes firma, fordi parret mente, at det fleksjob passede bedst i forhold til kun at kunne arbejde få timer om ugen. Velliv undrer sig over, at Keld Buhl Jensen har træffetid fra mandag til fredag 9-17 og lørdage 9-12, når han ifølge fleksjobbet kun arbejder fire timer om ugen. Keld Buhl Jensen siger, at regnskabet og opkald på telefonen beviser, at han har ganske få kunder. (Foto: © Vellivs observationsraport)
  • På Facebook vil Keld Buhl Jensen gerne fremstå så positivt som muligt. Derfor deler han ikke foto som det her.
  • Keld Buhl Jensen fortæller, at han gennem tiden har haft bivirkningen og udbrud af psoriasisgigt, og sygdommen svinger fra dag til dag. (Foto: © (privatfoto))
1 / 5

DR har spurgt Keld Buhl Jensen om billederne af træning:

Når du træner i det omfang, kan du så ikke bruge nogle af kræfterne på arbejdsmarkedet i stedet for?

- Når du siger i det omfang, hvad tænker du så på? I forhold til de sager, som de fremlægger, eller hvad sandheden virkeligt er?

Keld Buhl Jensen peger på, at der samlet set er få billeder, hvor han træner i løbet af de fire år, som Velliv undersøger.

Når han træner, er det for at holde psoriasis-sygdommen i ave, og han følger øvelser fra fysioterapeuten. Smerter er der hele tiden på et grundniveau, og der er også dårlige dage, hvor smerter, udslæt og hævelser tager til.

Gigtforeningen oplyser, at psoriasispatienter både skal træne kondition, smidighed- og hård styrketræning. Hvis de undlader at træne flere gange om ugen, kan de blive stive i led, få svage muskler og har risiko for ikke at kunne klare sig selv.

Keld Buhl Jensen er også forundret over, hvorfor Velliv mener, at han har været illoyal og skjult, hvad han magter. DR har set mails, hvor Keld Buhl Jensen i 2016 har skrevet til Velliv.

"Jeg arbejder som personlig træner nu," mens han i en anden mail i 2015 skriver, at han vil holde gigten nede med smertemedicin og en "masse skuldertrænings stabiliseringsøvelser."

Kunne blive sagsøgt for 532.988 kroner

Da Keld Buhl Jensen for et år siden læste brevet fra ARK advokater, stod der i linje otte, at "på baggrund af de samlede oplysninger i sagen har Velliv valgt at bringe din forsikringsdækning til ophør."

Keld Buhl Jensen læste det sådan, at beslutningen om at standse pengene var truffet - uanset hvad han svarede tilbage.

Keld Buhl Jensen opgav at klage til Forsikringsankenævnet, før han havde set materialet fra netovervågningen, og skrev sammen med sin kæreste til ARK Advokater, at de havde ´set, læst og hørt´ og ´accepterede Vellivs krav´ og anerkendte, at Keld Buhl Jensen mistede sin forsikringsdækning.

Derfor forstår ARK Advokater ikke kritikken i dag.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi måske var overraskede over, at man vælger at træffe så drastisk en beslutning fra forsikringstagers side uden at have set det materiale, man kritiserer, siger Jesper Ravn.

Han mener, at Keld Buhl Jensen havde mulighed for at udlægge sin sag, og han bliver på sidste side anbefalet at søge advokat.

Men der stod også noget andet på sidste side i brevet, som Keld opfattede som en trussel.

Valgte han at klage, forbeholdt Velliv sig ret til at kræve 532.988 kroner tilbage, som de mente han uretmæssigt havde modtaget. Accepterede han, at udbetalingerne stoppede fra nu af, skulle han ikke betale noget tilbage.

- Jeg ville ikke gamble med så mange penge. Jeg havde ikke overskud til at kæmpe med dem, siger Keld Buhl Jensen, der fik brevet, mens hans far var alvorligt syg.

Familien ville hellere bruge den sidste tid med faren end at spekulere på en retssag mod Velliv.

Jesper Ravn anerkender, at Keld Buhl Jensen kan være blevet skræmt og forskrækket over det store tilbagebetalingskrav.

- På den anden side så er det her også en type sager, som forsikringsselskaberne ser på med stor alvor, siger han.

Her skriver ARK Advokater, at Keld kan slippe for tilbagebetaling på 532.988, hvis han accepterer ikke at få penge længere.

Kunder får sent mulighed for at rette fejl

ARK Advokater sendte brevet til Keld Buhl Jensen, hvor der stod, at Velliv ville stoppe med at udbetale penge, før de havde hørt hans version af sagen og givet ham mulighed for at tjekke for fejl og mangler.

Det er kutyme, at ARK Advokater sender et brev med konklusionen på undersøgelsen, før kunden er blevet spurgt, om beviserne holder, fortæller Jesper Ravn.

- Jeg vil hellere præsentere kunden ærligt for den beslutning, som forsikringsselskabet er nået frem til på det foreliggende grundlag, siger advokaten.

Efter DR begyndte at grave i sagen, har Velliv foreslået, at sagen kommer for Ankenævnet for Forsikring, så nævnet kan se, om grundlaget for at ophæve forsikringen har været godt nok. Ankenævnet kan ifølge Velliv se på sagen, uden at Keld risikerer et krav om at betale penge tilbage.

De har også tilbudt at mødes, hvilket Keld Buhl Jensen har takket ja til.

Han ønsker ikke at anke sagen. Den 26. april skrev han til ARK advokater som begrundelse, at der stadig er en trussel om at betale cirka en halv million tilbage: "Vi har bevisbyrden og mangler en stor del af sagens materiale”.

Samtidig ønsker han ikke at leve i angst for overvågning og illoyal sagsbehandling, hvis han vinder ankesagen. Det ville ikke give ro til at leve bedst muligt med sin sygdom.

Velliv har afvist at kommentere den konkrete sag, men siger generelt, at pensionsselskabet gør meget for at undgå fejl.

- Hver del skal gerne være rigtig, og det ser vi helst, det var. I sidste ende er det ikke et enkelt element, der afgør en sag, men tyngden af de samlede beviser, siger Sisse Vedel Jensen, der er direktør for kundeservice.

Hun fortæller, at Velliv kontakter kunder, der er blevet undersøgt. Her præsenterer Velliv, hvad de er nået frem til, og opfordrer kunder til at komme med indsigelser og kontakte en advokat, hvis de ikke er enige i det, som bliver lagt frem.

I en mail til DR skriver Velliv, at de fremover vil blive bedre til dialog med svindelmistænkte. Samtidig erkender selskabet, at det er vanskeligt at kontrollere mere end 200 bevispunkter i en sag. Derfor vil selskabet fremadrettet hellere fokusere på færre og kun tungtvejende beviser.