Peberspray er en smertefuld cocktail af chili og olie

Politiet har siden 2008 haft et nyt våben i bæltet. Men hvad består peberspray egentlig af, og hvad gør den?

Politi og AK81 ved Rigshospitalet i forbindelse med skyderi. Anholdt fra AK81 behandles for gener efter peberspray. (Foto: © NILS MEILVANG, Nils Meilvang)

Efter en forsøgsordning blev peberspray en del af politiets arsenal ved den magtanvendelsesbekendtgørelse, der trådte i kraft den 1. januar 2008.

Institut for Menneskerettigheder opfordrer i en ny rapport politiet til at mindske brugen af pebersprayen, som de anser for farlig. Men hvordan virker peberspray egentlig?

Peberspray er en væske, der består af et chiliekstrakt, der ved hjælp af en drivgas sprøjtes mod en person.

Det aktive stof i peberspray er capsaicin (oleoresin capsicum). Samme stof kendes fra chilifrugter, og det er den olie, som gør chilier stærke at spise.

Peberspray virker på op til 6-7 meters afstand og går hårdt ud over modtageren.

Politibetjenten retter sprayen mod en persons ansigt og trykker på en knap, som sidder ovenpå en lille spraydåse.

Bliver blændet i tre kvarter

Når chiliolien rammer, reagerer kroppens slimhinder voldsomt.

Man får akut øjenkrampe og bliver midlertidigt blind. Blindheden varer i cirka 30-45 minutter.

Derudover oplever man ekstrem smerte i øjnene, huden begynder at svie og slimhindeirritationen får en til at hoste voldsomt.

I den Uafhængige Politiklagemyndigheds årsberetning for 2013 står der, at "den ramte person vil krumme sig sammen og være fuldstændig blændet og uden mulighed for at orientere sig, ligesom vedkommende vil have stærke smerter."

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at politiet kun anvender peberspray under følgende omstændigheder:

  • Anvendelse af peberspray bør ske med omtanke, herunder med afvejning af risiko i forhold til risiko ved andre magtmidler.

  • Ud fra en sundhedsfaglig betragtning er der grund til at fastholde et forbud mod anvendelse af peberspray uden for snært definerede formål, hvor mindre farlige alternativer ikke foreligger.

  • Anvendelsen af peberspray kræver en særlig instruks, der inkluderer viden om mulige skadevirkninger hos særligt sårbare personer, og i hvilke situationer der er brug for lægetilsyn.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder er flere personer i USA døde efter at være blevet udsat for peberspray. I mindst ét tilfælde er personen med sikkerhed død på grund af pebersprayen, skriver organisationen i en ny rapport.