Institut for Menneskerettigheder: Politiet mangler klare retningslinjer for peberspray

Med en ny rapport opfordrer instituttet til, at politiet begrænser brugen af peberspray. Politiet er uenig i kritikken.

Politiet mener, at der er fuldstændig kontrol over brugen af peberspray. (Foto: © DR)

Sidste år trak politiet pebersprayen for at pacificere personer 800 gange - noget politiet har haft ret til at gøre siden 2008.

I dag kommer en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder, der har set nærmere på politiets brug af peberspray som magtanvendelse.

Og selv om brugen af sprayen faktisk faldt lidt i 2014, så opfordrer en af rapportens forfattere Peter Vedel Kessing til, at politiet begrænser brugen.

Han frygter han, at politiet ikke tager brugen af peberspray alvorligt nok.

- Vi synes, at politiets opfattelse af, hvor alvorligt magtmiddel peberspray er, ikke er helt på linje med andre danske myndigheders opfattelse. Der kan være risiko for, at politiet kommer til at bruge det for meget, fordi de ikke opfatter det som så alvorligt, siger han.

Ifølge formanden for Politiforbundet Claus Oxfeldt er der dog fuldstændigt styr på brugen - og politiet har skam forstået, hvor kraftigt et middel peberspray er, siger han.

- Jeg mener bestemt ikke, at vi bruger det for meget. I forbindelse med uddannelse og træning i forhold til peberspray har vi alle sammen prøvet at få sprøjtet peberspray i ansigtet, og vi ved godt, hvor ubehageligt det er.