Det er lang fra kun et spørgsmål om en smule ubehag og manglende privatliv, når danske medicinske patienter bliver placeret på gangene eller på overfyldte stuer.
Det fortæller privatpraktiserende speciallæge i Lungemedicin, Flemming Madsen.
- Ved betydelig overbelægning er der en betydelig overdødelighed, forklarer han.
Flemming Madsen har analyseret alle 2,65 millioner indlæggelser på medicinske afdelinger i en periode på 18 år. Han har undersøgt, hvordan dødeligheden udvikler sig, når de medicinske afdelinger skal håndtere flere indlagte patienter, end der er sengepladser og personale til. Resultaterne taler et tydeligt sprog.
- Der er nogle patienter, som ikke havde været døde, hvis ikke der havde været overbelægning, konstaterer Flemming Madsen.
Hver femte sengeafdeling har for mange patienter indlagt
Der er alvorlige problemer med overbelægning på danske sygehuse. Data fra E-sundhed og Sundhedsdatastyrelsen, som DR har analyseret, viser, at hver femte sengeafdeling i gennemsnit havde flere indlagte patienter, end der var sengepladser til i marts måned i år. Dermed blev marts den måned med størst overbelægning siden 2015.
I følge Flemming Madsen taler man generelt om overbelægning, når mere end 85 procent af sengene er fyldte med patienter. Hans undersøgelser dokumenterer, at dødeligheden stiger med 9 procent, når sygehusene løber tør for sengepladser.
- Altså ni procent er for mig en betydelig overdødelighed, og det betyder,at patienter måske ikke var døde, hvis de ikke var kommet ind, der hvor der var overbelægning. Og der kan man jo sige, at som læge er det vores hovedopgave at behandle patienterne, så de har det så godt som muligt, men det er også at forhindre, at de dør, siger Flemming Madsen.
Indlæggelser uden for normal åbningstid og i weekender er også forbundet med øget dødelighed.
Danske Regioner: Det er ikke godt nok
Karin Friis Bach (Rad V), er nyvalgt formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Hun er bekymret over problemerne med overbelægning.
- Det er simpelthen ikke godt nok. Jeg kan godt forstå, at der er patienter, der føler sig utrygge, hvis de skal ligge på gangen. Det er helt klart noget, der skal gøres noget ved, siger hun.
Overbelægning er ikke et nyt problem. Særligt månederne januar, februar og marts har i årevis budt på problemer.
Forklaringen er blandt andet, at antallet af indlæggelser stiger, når årets influenzaepidemi raser. Karin Friis Bach har det skidt med, at flere patienter dør, når sygehusene er overfyldte.
- Det tager jeg dybt alvorligt. Det er ikke acceptabelt. Vi har stort fokus på det, og i regionerne arbejder man på, hvordan man kan gøre det bedre.
Har du eller dine pårørende oplevet problemer med manglende sengepladser eller for travlt personale på landets hospitaler, så vil DR's velfærdsredaktion meget gerne høre fra dig. Skriv en mail til sulm@dr.dk