Endnu et firma ejet af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen viser sig nu at have fået millionbetalinger fra selskabet Maritime, som har haft ansvar for at forsyne russiske kampfly i Syrien med jetbrændstof.
Det drejer sig om Middelfart-virksomheden Bunker Holding, som er ejerselskab til Dan-Bunkering og har Torben Østergaard-Nielsen som ene-ejer og bestyrelsesformand.
Det nye oplysninger gør sagen mere alvorlig, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft, der er erhvervsjuridisk ekspert og direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura.
- Nu er det ikke bare ét selskab i koncernen, som er involveret – nu er det pludselig to selskaber. Det går fra et datterselskab op til et moderselskab. Det rykker en tak længere op, og det mener jeg i sig selv gør det mere alvorligt, siger han.
De tre transaktioner til samlet 29 millioner kroner fremgår af en redegørelse fra SØIK - kendt som Bagmandspolitiet - som blev oversendt til Folketinget i sidste uge.
Redegørelsen omtaler en indberetning, som Danske Bank har sendt til Erhvervsstyrelsen i august 2018 på mistanke om brud på EU’s Syrien-sanktioner. Erhvervsstyrelsen administrerer sanktionerne, der forbyder salg og leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien. De blev indført af EU’s udenrigsministre for at forhindre angreb på civilbefolkningen.
Har gransket Bunker Holdings konto
DR har set den fortrolige indberetning, hvor banken blandt andet oplyser, at den har gennemgået både Dan-Bunkering og moderselskabet Bunker Holdings konti.
I alt har banken fundet 42 transaktioner fra Maritime til de to danske virksomheder til en samlet værdi af cirka 342 millioner kroner. 39 betalinger er tikket ind på Dan-Bunkerings konto, mens tre betalinger altså er gået til moderselskabet Bunker Holding.
- Så sidder der jo en bestyrelse i moderselskabet, som på en eller anden måde må stå til ansvar for det her. Her er det jo holdingselskabet, som modtager betalingen. Og fordi ejeren (Torben Østergaard-Nielsen, red.) er bestyrelsesformand i moderselskabet, så er spørgsmålet, hvad han vidste, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
Bunker Holding har hovedsæde i Middelfart på Fyn, hvor firmaet deler adresse med Dan-Bunkering. Bunker Holding er verdens næststørste leverandør af brændstof til skibe og har kontorer i 31 lande. I sidste regnskabsår omsatte selskabet for over 70 milliarder kroner, og det gør den til en af Danmarks allerstørste virksomheder målt på omsætning.
Leverancer til russiske tankskibe
DR har tidligere afsløret, at Dan-Bunkering – ifølge amerikanske retsdokumenter og fortrolige oplysninger hos myndighederne – er blevet betalt af Maritime for at levere jetbrændstof til russiske tankskibe, der har sejlet det videre til Syrien. Det er sket i en periode, hvor russiske kampfly bombede massivt til fordel for Syriens præsident Bashar al-Assad.
Bestyrelsesformand og ene-ejer af Bunker Holding, Torben Østergaard-Nielsen, og direktør i Bunker Holding, Keld Demant, har siden DR’s første afsløringer i april udtalt sig til en række medier på vegne af datterselskabet Dan-Bunkering. De har afvist at være vidende om, at brændstoffet skulle til Syrien.
Men nu viser det sig altså, at Bunker Holding også selv fået betalinger fra det russiske selskab, som ifølge Ruslands udenrigsministerium har haft ansvar for at forsyne de russiske kampfly i Syrien med jetbrændstof. Og det undrer erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft, at disse betalinger ikke fremgår af de forklaringer, som Keld Demant og Torben Østergaard-Nielsen hidtil har givet offentligheden.
- Det ser ud, som om man har fortiet nogle oplysninger. Når man har været ude at fortælle, at der ikke er noget at komme efter, så ville de stå stærkere, hvis de samtidig havde nævnt, at de også havde handlet med den russiske virksomhed gennem et andet selskab. Men det har de ikke gjort, og det synes jeg stiller dem i et dårligt lys, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
Forkert navn i SØIK-redegørelse
De tre betalinger fra Maritime til Bunker Holding er omtalt i en supplerende redegørelse fra Bagmandspolitiet, som i sidste uge blev oversendt til Folketingets Retsudvalg af justitsminister Nick Hækkerup.
I redegørelsen beklagede SØIK, at man i to tidligere redegørelser havde givet forkerte oplysninger om, hvilke transaktioner Danske Bank havde indberettet til myndighederne.
- Vi er selvfølgelig utroligt ærgerlige over, at det er sket, og det kan ikke beklages nok. De oplysninger, som anklagemyndigheden bliver bedt om at oplyse til justitsministeren og Folketinget, skal selvfølgelig være korrekte, sagde fungerende SØIK-chef Kirsten Dyrman efterfølgende i et interview med DR.
I den nye og tredje redegørelse skriver SØIK dog, at de tre betalinger går til ”Dan-Bunkering Holding A/S”. Den virksomhed findes ikke, viser oplysninger fra CVR-registret.
DR har spurgt SØIK, hvorfor man i den supplerende redegørelse oversendt til Folketinget ikke skriver det virksomhedsnavn – Bunker Holding - som rent faktisk står i den omtalte indberetning.
- I den supplerende redegørelse har vi omtalt holdingselskabet. Dets rette navn er Bunker Holding A/S, oplyser SØIK i en skriftlig kommentar til DR.
SØIK ønsker ikke at kommentere, om Dan-Bunkering og Bunker Holding er sigtede i sagen.
De tre betalinger til Bunker Holding indgår nu som bevismateriale i SØIK's efterforskning af sanktionssagen. I Danmark kan sanktionsbrud straffes med bøde eller fængsel, i grove tilfælde i op til fire år.
Bunker Holding vil ikke kommentere
Dan-Bunkerings og Bunker Holdings advokat ønsker at ikke at kommentere de nye oplysninger.
- Dan-Bunkering finder det mest naturligt at fortsætte dialogen om denne sag direkte med myndighederne, hvorfor Dan-Bunkering ikke ønsker at kommentere på de spørgsmål, som rejses af medierne, skriver advokaten i en mail.
Advokaten fortæller desuden, at Dan-Bunkering ikke kan udtale sig om konkrete kundeforhold.
- Jeg kan dog oplyse, at det fastholdes, at Dan-Bunkering ikke har handlet i strid med gældende sanktioner, lyder det i mailen til DR.
Otte efterforskere på sagen
I juni - før indholdet af indberetningen fra Danske Bank var offentligt kendt - forklarede direktør i Bunker Holding Keld Demant, at underretningen skyldtes en fejllæsning i et computersystem.
I et interview med Avisen Danmark fortalte Keld Demant, at der på en faktura på 5.000 dollar fra en spansk olieleverandør havde stået "ifølge aftale med Søren", hvilket i et amerikansk computersystem fejlagtigt blev aflæst som Syrien.
At indberetningen nu viser sig at omhandle betalinger til Dan-Bunkering og Bunker Holding for 342 millioner kroner fra en russisk virksomhed, som har haft ansvar for at forsyne russiske kampfly i Syrien med jetbrændstof, ønsker virksomhederne ikke at kommentere.
Hverken Bunker Holding eller Dan-Bunkering er tiltalt for brud på EU’s sanktioner. Otte efterforskere fra SØIK arbejder nu intensivt på efterforskningen af sagen, oplyste justitsministeren på et samråd i august.