Efterladte har aldrig modtaget besked om, at deres familiemedlemmer eller samlevere var i behandling hos en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland, mens de var i live.
Tilbage i marts blev de efterladte ellers stillet et brev i sigte af Region Midtjylland. Tanken var, at de i brevet ville blive vejledt om muligheder for at klage og få erstatning.
Samtidig ville brevet være et bevis for de pårørende på, at de nu afdøde har været i behandling hos psykiateren, mens de var i live.
Hensynet til de afdøde
Koncerndirektør i Region Midtjylland, Christian Boel, forklarer, at de efterladte alligevel ikke har fået brev, fordi Sundhedsministeriet i maj måned gav regionen besked om, at det ville være i strid med loven.
- Der er nogle beskyttelseshensyn til de afdøde patienter. Der kan være nogle tilfælde, hvor afdøde ikke har ønsket, at de pårørende skulle vide, at vedkommende gik hos en psykiater. Det er det hensyn, vi er nødt til at overholde i forhold til lovgivningen, siger Christian Boel.
Efter at DR Nyheder er gået ind i sagen om de manglende breve, er Region Midtjylland blevet opmærksom på, at der alligevel kan være en mulighed for at give de pårørende besked uden at bryde loven.
- Vi har fået et notat fra Kammeradvokaten, der siger, at i visse situationer er der mulighed for at få udleveret journalmateriale, som vil gøre os i stand til at sende et brev til de pårørende til de afdøde, forklarer koncerndirektøren.
Gennemgang af journaler
Næste skridt bliver, at Region Midtjylland tager kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed (tidl. Sundhedsstyrelsen) for at høre om regionen kan få udleveret patienternes journaler.
Ved at se på dem, vil regionen undersøge, om de afdøde har haft et ønske om at holde deres psykiatriske behandling skjult for deres familie.
- Vi skal foretage en individuel og konkret vurdering af, om vi kan skrive ud til de pårørende for at oplyse om klage- og erstatningsmuligheder, siger Christian Boel.
Hvis de tidligere patienter ikke har udtrykt ønske om at skjule deres behandling, åbner der sig en mulighed for, at regionen kan skrive ud til de efterladte.
Uvished blandt pårørende
Der er gået ni måneder, siden de efterladte blev informeret om, at de ville få besked. Siden har de intet hørt.
Patricia Lindegaard er en af dem. Hun mistede i 2012 sin 24-årige kæreste, der har fået stillet diagnoser af den hjerneskadede psykiater.
- Man sidder tilbage og tænker, hvorfor sker der ikke mere. For os pårørende er det jo ikke en sag, der bare kan lægges låg på.
Det gør indtryk på Christian Boel, at Patricia Lindegaard og andre har ventet forgæves.
- Selvfølgelig gør det det. Vi har ønsket at skrive ud, men det skal selvfølgelig ske inden for lovens rammer.
Koncerndirektøren opfordrer de pårørende til at tage kontakt til Region Midtjyllands patientkontorer, hvis de har brug for hjælp og vejledning i sagen.
Organisationer: Efterladte bør kunne få besked
Landsforeningerne Bedre Psykiatri og Sind har svært ved at forstå, at de efterladte ikke kan få besked.
- Jeg synes, at det er galimatias, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri.
Der kan være foregået noget ulovligt. Det bør veje tungere end hensynet til, at den pågældende måske ikke har haft ønske om, at de pårørende ikke ved, at man har været psykisk syg, lyder det fra Knud Kristensen, landsformand i Sind.
Han mener, at hensynet til de efterladte bør veje tungt i sagen:
- Først og fremmest skal man tænke på, at hvis man har et familiemedlem, som har været i behandling og som er død i forbindelse med eller efter den behandling, så sidder man jo tilbage med en smerte og usikkerhed.
De pårørende har krav på at få vished om, det er gået for sig efter reglerne eller der har været noget kritisabelt.
Involveret i dødsfald
DR Nyheder fortalte i foråret om den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland. I ni år praktiserede han, selvom Sundhedsstyrelsen fik flere alvorlige advarsler om hans behandlinger.
Først i 2013 blev han stoppet. Da havde han været involveret i både dødsfald og alvorlige fejlbehandlinger.
Ifølge Sundhedsstyrelsen var 1.966 patienter i behandling hos psykiateren mellem 2007 og 2013. Det viser en opgørelse fra Region Midtjylland.
Af dem er 65 døde, men det frem går ikke af opgørelsen, om de døde, mens de var patienter hos psykiateren eller senere. Psykiateren er hverken tiltalt eller dømt for at være skyld i patienternes død.
Du kan læse mere om sagen på vores temaside her.