OVERBLIK Fordele og ulemper ved andel og ejer

Hvad er forskellen på at købe en andelslejlighed og en ejerlejlighed? Få et overblik her.

De 150.000 danskere, der i dag har en andelslejlighed, kan se frem til gevinster i millionklassen, hvis et nyt forslag fra Liberal Alliance bliver til virkelighed. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Boligmarkedet er rødglødende lige nu, og debatten om hvordan reglerne skal moderniseres buldrer løs på Christiansborg.

Liberal Alliance ønsker, at man får mulighed for at omdanne sin andelsbolig til ejerbolig, fordi partiet mener, at det blandt andet vil forhindre sort økonomi med penge under bordet ved køb af lejligheder, og salgpriser der ikke stemmer overens med den reelle værdi.

Men hvad er egentlig forskellen på en andelslejlighed og ejerlejlighed?

Her er de vigtigste informationer om ejer og andel samt fordele og ulemper, der er værd at kende til, ifølge Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Andelslejlighed

I en andelsbolig købes og ejes ejendommen af foreningen. Som andelshaver betaler du en månedlig boligafgift og samtidig betaler du rente og afdrag på dit andelsboliglån.

Fordele:

  • Pris og lån: Andelsboliger koster mindre, og du skal derfor låne færre penge. Du har en lav startkapital, og det kan derfor være nemmere at blive kreditgodkendt, men det afhænger af den enkelte bank.

  • Der skal ikke betales ejendomsværdiskat.

  • Hvis man laver bestemte forbedringer i sin andelslejlighed, er man berettiget til at få godtgjort sine forbedringer. Det kan være etablering af et nyt køkken og badeværelse, hvorimod tapetsering og maling normalt ikke bliver set som en forbedring. En forbedring kan give et tillæg i prisen på andelsboligen. Maksimalprisen fastsættes og derefter lægges forbedringerne oveni. Afskrivningspolitikken kan være forskellig fra forening til forening. Det er op til den enkelte forening, om det er bestyrelsen eller en vurderingsmand, som værdiansætter forbedringerne.

  • Værdien af forbedringerne kan nedskrives over en årrække.

  • Fællesskabsorienteret holdning: I mange andelsforeninger er der bløde værdier, som nogle falder for, når de skal købe bolig. Man er fælles om praktiske gøremål og vedligeholdelse af ejendommen for at holde fællesudgifterne nede.

Ulemper

  • Vigtigt med grundig rådgivning: Det kan være svært at gennemskue en andelsforenings økonomi. Og fordi du som andelshaver også hæfter for foreningens gæld, kan det få konsekvenser, hvis ikke du har fået hjælp til at undersøge om foreningens økonomi er sund.

  • Lån: Fordi du ikke ejer boligen, men blot køber en andel, er det ikke muligt for dig at få et billigt realkreditlån. Derfor er det dyrere i finansiering, hvis du ikke er i stand til at forhandle en ordentlig rente med din bank.

  • Restriktioner på forældrekøb og fremleje: Det er populært med forældrekøb, men mange andelsforeninger tillader det ikke. Derudover er det en god ide at tjekke, hvilke regler andelsforeningen har for fremleje. En del andelsforeninger kræver bopælspligt. Nogle giver lov til, at du lejer din lejlighed ud i maksimalt to år.

Ejerlejlighed

Hvis du vælger at investere i en ejerlejlighed, ejer du selv lejligheden. Du betaler låneomkostninger og derudover månedlige fællesudgifter til ejerforeningen, som typisk går til vedligehold af ejendommen.

Fordele

  • Pris og lån: Det er ofte en mere gennemskuelig bolighandel. Der er en større økonomisk fleksibilitet, fordi man selv kan bestemme, hvordan ens månedlige ydelse skal se ud og økonomiske risiko. Den kan finansieres med op til 80 procent realkreditlån - typisk til en lav rente, som man ikke vil kunne få med et almindelig banklån.

  • Fri fremleje og forældrekøb: Modsat andelslejlighed skal du ikke forholde dig til en forenings regler. Du har altid mulighed for at fremleje lejligheden ud, og det er altid muligt med forældrekøb. Derudover kan du ved et salg selv vælge, hvem du vil sælge til og til hvilken pris.

Ulemper

  • Man skal låne et stort startbeløb, og det kan nogle gange være svært at blive kreditgodkendt.

  • Der skal betales ejendomsskat af grunden og ejendomsværdiskat af lejligheden. Sidstnævnte koster, ifølge Lise Nytoft Bergmann, i gennemsnit 10.000-15.000 kroner om året.