Organisation om Offensimentum: Som forældre er vi de sidste, der ved noget

Forældre skal være bedre til at holde øje med børnenes adfærd på nettet, mener organisationen Skole og Forældre.

Offensimentum er en lukket og hemmelig gruppe på Facebook med mere end 100.000 medlemmer - primært fra Danmark. (Foto: © REGIS DUVIGNAU, Scanpix)

Mere end 100.000 personer er medlemmer af Facebook-gruppen Offensimentum, hvor børn og unge mobber, deler billeder uden samtykke og deler jokes om døde mennesker.

Senest er en journalist, der har skrevet kritisk om gruppen, blevet udsat for chikane af gruppens unge medlemmer.

Hos organisationen Skole og Forældre blev landsformand Mette With Hagensen først for få uger siden bekendt med Facebook-gruppen.

- Som forældre er vi de sidste, der ved noget. Vi ved måske, at grupperne findes, men vi ved ikke, hvem der er med, hvad der foregår, og om vores børn udsættes for mobning. Det er bekymrende, siger hun.

Mette With Hagensen opfordrer derfor forældre til at holde bedre opsyn med, hvad deres børn beskæftiger sig med på nettet. Ligesom børn bliver forberedt på, hvad det vil sige at færdes i trafikken, bør de også klædes på til at kunne begå sig på de digitale medier, påpeger hun.

- Det er ikke bare skolernes ansvar, men også forældrenes, fodboldtrænerens og spejderlederens. Vi har alle sammen et ansvar om at lære børnene om god adfærd. Vi skal turde at gå ind på nettet sammen med vores børn og kigge på, hvilke grupper de er med i.

Ifølge landsformanden bør forældrene have en interesseret, men ikke snagende tilgang til, hvad deres børn foretager sig på nettet for at undgå, at de pludselig er indblandet i chikane som den, der foregår på Offensimentum.

Lærerforening: Der er ingen fortrydelsesknap

Heller ikke hos Danmarks Lærerforening har man noget stort kendskab til Offensimentum.

Ifølge formand for Uddannelsespolitisk udvalg hos Danmarks Lærerforening, Bjørn Hansen, ved man dog fra lærerne, at det er en gruppe, ”hvor det er uhensigtsmæssigt at unge mennesker befinder sig”.

Bjørn Hansen lægger vægt på, at den digitale dannelse fylder meget på folkeskolerne.

- Men få af eleverne er klar over, hvad de sociale medier egentlig kan. At indholdet kan deles, at det sker lynhurtigt, og at der ingen fortrydelsesknap er, siger han.

Derfor gør man fra Danmarks Lærerforening – og mange andre foreningers side – et stort arbejde for at forhindre eleverne i at deltage i mobning og chikane på sider som Offensimentum.

- Vi har lavet retningslinjer for, hvordan man skal arbejde med emnet. For at få en diskussion om, hvordan vi kommer det i forkøbet. Vi skal tale med eleverne om det allerede i de mindste klasser, siger han.