For og imod: Er boykot af Den Korte Avis i orden?

Hør tre debattørers holdninger til virksomheders boykot af det højreorienterede netmedie Den Korte Avis.

Den Korte Avis kalder annonceboykotten på deres side "et fuldstændig uhørt angreb på ytringsfriheden". Hør tre debattørers holdninger til sagen.

Er det i orden, at en lang stribe virksomheder og organisationer ikke længere vil annoncere på det højreorienterede netmedie Den Korte Avis?

Eller er det et angreb på ytringsfriheden, som mediet selv mener?

Vi har spurgt tre forskellige debattører, hvad de mener om boykotten, der startede, da Nordea torsdag meldte ud, at de ikke længere vil annoncere på netmediet.

Per Mikael Jensen: Brug energien på faktatjek i stedet for

Erhvervsmanden Per Mikael Jensen, der er kendt fra sin tid som administrerende direktør for TV 2 og Metro International, har fulgt debatten om annonceflugten fra Den Korte Avis.

Han er ikke tilhænger af Den Korte Avis, som han kalder "sjusket ikke-journalistik", der "spreder hadefulde holdninger". Men han er lige så meget modstander af de opfordringer til boykot, der har kørt primært under hashtagget "StopFundingHateDK (Stop med at støtte had, red.).

Hvorfor er du modstander af en boykot?

- Først og fremmest vil jeg sige, at det ikke er ytringsfrihedskrænkende. Man må selv bestemme, hvor man annoncerer. Ligesom man må have de holdninger, man har, uanset hvor frastødende de er. Men et boykot er ikke frugtbart for debatten. Jeg tror, at det øger skellet i mellem os, og det er ikke det, vi har brug for. Der er polarisering nok, siger Per Mikael Jensen, som er rådgiver for Liberal Alliance.

- Derudover bliver det hurtigt en meget trælsom tur, for hvor skal man stoppe? Skal man så også boykotte Facebook, der i høj grad er med til at sprede deres budskaber? Eller Google? Eller måske hele internettet? Og hvad med den anden side: Skal de så begynde at kæmpe mod Modkraft (venstreorienteret netmedie, red.) og boykotte de firmaer, der leverer strøm til deres computere? Vi kan godt bekrige hinanden, men det bliver en lang krig.

Hvad skal man så gøre i stedet for?

- Ideelt set skal man jo kæmpe med ord og holdninger. Det ville være langt stærkere, hvis de her mennesker brugte deres energi på at dokumentere, om det, der bliver skrevet, er forkert. For der findes nyhedsbrugere, der kun ser en overskrift, og så er et eller andet pludselig et bevist faktum, som man så kan sprede videre på Facebook, siger han.

Marie Krarup: Det er en heksejagt

Dansk Folkepartis Marie Krarup var en af de første til at udtrykke sin støtte til Den Korte Avis, da hun i går skrev på Facebook, at hun fremover vil boykotte de virksomheder, der ikke længere vil annoncere på avisen.

- Jeg synes, det er meget ubehageligt og forkert af annoncørerne. De har selvfølgelig lov at bestemme, hvor de vil annoncere, men det er ubehageligt, at de går efter bestemte medier, siger Marie Krarup og fortsætter:

- Normalt vil man sætte sine annoncer der, hvor der er flest læsere, men nu er man så blevet politisk korrekt, og det har min dybeste foragt. Det er forfølgelse af et lille medie, som har gjort det rigtig godt.

Den Korte Avis har selv kaldt det et angreb på ytringsfriheden. Er du enig i det?

- Ja, for det er en form for heksejagt. Du kan få dem til at gå fuldstændig ned ved at skræmme annoncører væk, og det er ufint, siger hun:

- For kort tid siden syntes de (annoncørerne, red.), at det var ganske i orden at annoncere, og nu er det det så ikke længere. Der er blevet lagt et politisk pres, og så er de blevet bange.

Abdel Aziz Mahmoud: Ytringsfrihed er ikke lig med ret til annoncekroner

Journalist og debattør Abdel Abziz Mahmoud mener ikke, at man kan tale om et angreb på ytringsfriheden, som Karen Jespersen og Ralf Pittelkow, der står bag Den Korte Avis, har beskrevet det. For ham at se er et af de største problemer, at Den Korte Avis ikke er med i Pressenævnet.

- Ytringsfrihed betyder, at man har ret til at sige, hvad man vil. Det betyder ikke, at man har ret til at få penge, som man vil. Så jeg forstår slet ikke, hvad problemet er. Virksomheder må jo selv bestemme, hvor de annoncerer, og hvem de ønsker at støtte eller ikke støtte, siger Abdel Aziz Mahmoud og understreger, at han ikke som sådan går ind for et boykot af Den Korte Avis:

- Jeg støtter ikke en boykot af bloggen, men jeg er mod den måde at lave historier på. Den Korte Avis er ikke en avis, men en blog. De er ikke medlem af Pressenævnet, så der er ingen konsekvenser for det, de skriver. Alle Medier på papir er automatisk en del af Pressenævnet, men på nettet er det frivilligt. Og her har Den Korte Avis sagt nej tak, selv om de får mediestøtte. De har ingen reportere, der er ude i verden. De sidder i stedet på et kontor og har en masse synsninger. De skriver nyheder og analyser, der er grebet ud af den blå luft, men mange tror, at det er virkelighed, siger Abdel Aziz Mahmoud.

Hvad er det Den Korte Avis skriver, som du mener er grebet ud af den blå luft?

- De har blandt andet spekuleret i, om det var indvandrere, der stod bag de brostenskast, der var mod biler på motorvejen (se Den Korte Avis' historie her, red.). De har ingen kilder på det. De gætter sig til ting og spreder had. Det gør mig personligt harm, at man - i en tid med rigelige problemer om integration og flygtninge - har et behov for at opfinde nye problemer og sprede udokumenterede påstande.