Nyt retsmøde i svindelsag: To kvinder mistænkt for hæleri

I sagen om svindel med 111 millioner kroner beskyttes to personer nu af navneforbud.

Ved et retsmøde i Københavns Byret blev to kvinder i dag beskyttet af navneforbud i sagen, hvor en 64-årig kvinde er mistænkt for omfattende svindel med offentlige midler. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

To kvinder er mistænkt for hæleri i sagen, hvor en 64-årig kvinde ifølge myndighederne formentlig har svindlet for 111 millioner offentlige kroner.

Det oplyste advokat Christian Bjerrehuus på et retsmøde i Københavns Byret i dag.

Han mødte som forsvarsadvokat for begge kvinder, der ikke selv mødte i retten.

De to kvinder er mistænkt for hæleri i forbindelse med sagen - altså for at have modtaget udbytte fra en kriminel handling.

De er endnu ikke sigtet for noget, oplyste advokaten.

Retsmødet handlede om, hvorvidt der skulle nedlægges navneforbud i forhold til de to kvinder.

Dommeren besluttede, at de to kvinder skulle beskyttes af navneforbud, så medierne ikke må beskrive de pågældende, så de kan identificeres.

Begrundelsen for at indføre navneforbuddet lød, at sagen er på et tidligt stadie, og at de to kvinder ikke har betroede stillinger.

Ved et andet retsmøde i går blev det besluttet, at den 64-årige kvinde ikke selv skulle være beskyttet af et navneforbud - netop fordi hun havde haft en betroet stilling.

Begæret konkurs

Den store svindelsag kom for dagens lys for to dage siden.

Her kom det frem, at den 64-årige kvinde er mistænkt for at have svindlet Socialstyrelsen for omkring 111 millioner kroner. Ifølge myndighederne har svindlen stået på i 16 år.

Det har ikke været muligt for dansk politi at finde kvinden, og derfor er hun nu internationalt efterlyst.

Kvinden har været ansat i det offentlige i over 40 år og har fået en medalje af dronningen for sin mangeårige indsats. Hun har arbejdet som afdelingsleder i Socialstyrelsen, men blev bortvist den 26. september.

Nu er hun begæret konkurs, og hendes ejendom i Danmark og Sverige er i den forbindelse blevet beslaglagt, ligesom et mindre beløb i en dansk bank er beslaglagt.

Advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten tager sig af den sag.

I går oplyste han, at behandlingen af konkurssagen "i den bedste af alle verdener" vil strække sig over et til to år.

Kuratoren vil kigge på alle, som har haft økonomiske transaktioner med den mistænkte.

- Vi er nødt til at kigge ned i de bankkonti, vi har adgang til, og se på, om vi kan finde spor til andre konti eller personer, som kan have fået del i pengene, sagde Boris Frederiksen.

- Der er en interesse i at få alle relevante sten vendt, så der kommer så mange penge hjem til kreditorerne som muligt. Pengene kan være forbrugt på noget, der ikke kaster værdi af sig, og så er de væk, men hvis de er gemt af vejen eller givet til nærtstående, så skal vi forsøge at få dem hjem.