Eleverne på den nye politikadetuddannelse er ringere stillet end de almindelige politielever. Kadeteleverne skal nemlig selv betale den forsikring, der skal dække dem, hvis de kommer til skade under uddannelsen. Og det er ikke usædvanligt, at det sker - eksempelvis når eleverne øver selvforsvar og skydning.
- Lærerne har sagt til os, at det vil være godt at få en forsikring. Det, vi laver til dagligt, er ikke farligt, men der er en større risiko end på langt de fleste andre uddannelser. Det, at der kommer en ambulance sendt ud til politiskolen, er ikke helt uhørt, siger Mads Andersen, der er ved at uddanne sig til politikadet, til Radioavisen.
Kadeteleverne må oven i købet betale en relativ dyr forsikring.
- Da vi laver noget, der har en højere risiko end de fleste, vil det give os nogle større udfordringer på prisen, siger Mads Andersen.
Den store forskel mellem kadeteleverne og politieleverne, er, at sidstnævnte med det samme bliver ansat som tjenestemænd, når de begynder. Det gør kadeteleverne ikke.
- Jeg føler mig ikke ligestillet, jeg har ikke de samme muligheder. Men jeg føler mig som en del af politiet, siger Mads Andersen om den forskel, som han oplever i hverdagen.
Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt opfordrer til, at man fra politisk hold hurtigst muligt får taget hånd om forskelsbehandlingen.
- Pilen peger i retning mod arbejdsgiverne, og det er jo politikerne og Rigspolitiet, som meget hurtigt må finde en løsning på det her, siger Oxfeldt til Radioavisen.