- En absurd historie.
- Hvad pokker tænker de på i Skat?
- Der burde være en grænse for, hvor amatøragtigt man kan opføre sig.
Sådan lyder reaktionerne fra nogle af skatteordførerne, efter at DR Nyheder har kunnet fortælle, hvordan Bagmandspolitiet allerede i 2011 advarede Skat om medarbejderen Sven, der havde modtaget en række mistænkelige overførsler til sin private konto.
Den ansatte blev på trods af advarslerne siddende i stillingen – i dag er manden sigtet for sammen med en ven at have svindlet med udbytteskat for i alt 37,4 millioner kroner.
- Hvad pokker tænker de på i Skat? siger Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen.
Han mener, at man enten burde have forflyttet den nu sigtede medarbejder eller slet og ret fjernet ham helt fra Skat.
- At man lader manden fortsætte, selvom man har den viden, det forstår jeg simpelthen ikke.
Sigtet handlede groft uagtsomt
I 2013 afgjorde Skatteankenævnet, at Sven havde behandlet sin selvangivelse ”groft uagtsomt”. To år senere i 2015 nåede Landsretten frem til samme konklusion. Det fik dog ingen konsekvenser for ansættelsen, og Sven fortsatte med at behandlinger ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat.
Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, mener, at ledelsen i Skat "har fået sagen serveret på et sølvfad" uden at gribe ind.
- Der burde være en nedre grænse for, hvor amatøragtigt man kan opføre sig som ledelse, og hvor lidt styr man kan have på tingene, men det er der åbenbart ikke, siger han.
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti satte forleden en deadline for kommissoriet, der skal danne ramme for kulegravningen af skandalerne i Skat. Og Dennis Flydtkjær mener, at det er vigtigt, at sagen nu bliver undersøgt, så tilliden til Skat kan genoprettes.
- Det er svært at sige, om der også er et politisk ansvar i det. Men jeg synes, det er helt oplagt, at vi i kommissionen får undersøgt, om der er nogen helt oppe i Skatteministeriet, der har fået at vide, at der var en ret drastisk udvikling i udbetalingen af udbytteskat, uden man har grebet ind.
- At man får at vide, om det er politikerne, der har sovet i timen, eller om det er embedsværket eller ledelseslaget, der har svigtet - det synes jeg, at danskerne har krav på at få at vide.
Sager skal undgås i fremtiden
Finansordfører hos Liberal Alliance, Joachim B. Olsen, vil gerne have placeret et ledelsesmæssigt ansvar.
- Her er der jo tale om helt åbenlyst svigt, og det vil jeg som både borger og politiker gerne vide mere om.
- Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige, når man tænker på, hvor nidkære Skat kan være over for borgere, der ikke engang med forsæt har bare lidt uorden i deres regnskaber, siger Joachim B. Olsen.
Den tidligere skattemedarbejder Sven sidder i dag varetægtsfængslet i sagen. Han nægter sig skyldig, og hans advokat ønsker ikke at udtale sig til DR Nyheder.
Samtidig er han sigtet i den store sag om svindel på 12,3 milliarder. Her er sigtelsen dog ikke kendt.
Hos Socialdemokraterne mener skatteordfører Jesper Petersen, at der nu er brug for, at skatteministeren kommer på banen og svarer på, hvordan man fremover skal reagere i den slags sager.
- Det er man nødt til at være sikker på som borger og politiker. Man kan ikke have hvem som helst med hvilken som helst mistanke til at udøve nøglefunktioner, hvor de jonglerer med rigtig mange penge, siger han.
Hos Skat forklarer pressemedarbejder Rikke Madsen, at det vurderes i hver enkelt sag, om medarbejdere skal suspenderes eller flyttes midlertidigt, hvis der er en mistanke mod dem:
- Der er altid tale om en konkret og individuel vurdering. Vurderingen baserer sig på, om skatte- eller afgiftsregler er overtrådt, og om overtrædelsen er sanktioneret med straf af bøde eller fængsel, lyder det i et skriftligt svar til DR Nyheder.
FAKTA OM DEN STORE UDBYTTESAG
- •
Den britiske rigmand Sanjay Shah er hovedmistænkt i sagen, hvor danske skatteborgere ifølge Skat er blevet snydt for 12,3 milliarder kroner.
- •
Det svarer til 2.500 kroner per dansk skatteyder.
- •
Den formodede svindel er startet i 2012 og står på, indtil Skat opdager den i august 2015 og lukker for tilbagebetalingerne af udbytteskat til udenlandske aktionærer.
- •
Det er sket ved at bagmændene fra udlandet har indsendt ansøgninger til Skat, hvor de har udgivet sig for at eje aktier i danske selskaber som Mærsk, Danske Bank, Carlsberg og Novo Nordisk.
- •
De forfalskede ansøgninger har de brugt til at få refunderet den skat, de påstod at have betalt for aktiegevinster, de havde opnået igennem de danske selskaber. Men hele konstruktionen er ifølge Skat et falsum.