Tre mænd er i dag blevet tiltalt for at have indkøbt droner og andet udstyr med henblik på viderelevering til terrororganisationen Islamisk Stat. Forhold, som de har været sigtet for i næsten to år.
Anklageskriftet fremkommer dog også med nye oplysninger om 'dronesagen', da to af mændene - begge 30 år gamle - også er blevet sigtet for medvirken til terrorisme.
Anklagemyndigheden mener nemlig, at de to mænd har indkøbt kameraer, som senere blev brugt til at rekognosere forud for angrebet på den syriske militærbase ”Ain Issa” i august 2014. Et angreb, som kostede flere personer livet.
Det er ikke oplysninger, der har været fremme i offentligheden indtil i dag.
Angrebet, der omtales af anklagemyndigheden, foregik mod en syrisk militærbase ved byen Ain Issa i det nordlige Syrien.
Ain Issa ligger 50 minutters kørsel nord for Raqqa, der på tidspunkt udgjorde Islamisk Stats hovedstad i dets selvbestaltede kalifat.
Overvågningsgruppe: 27 soldater blev dræbt i angrebet
Den syriske militærbase var på det tidspunkt den vigtigste base for regimet nord for Raqqa, hvor Syriens brigade 93 holdt til.
Angrebet blev udført med blandt andet tre selvmordsbombebiler, der kørte ind mod basen, og ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der monitorerer tabstal i Syrien, blev mindst 27 soldater dræbt i angrebet.
- På dette tidspunkt brugte Islamisk Stat hobbydroner til at overvåge fjendens lokation via påspændte kameraer. Især brugte de også dronerne til at guide selvmordsbombebiler mod et bestemt mål. Der eksisterer talrige videoer, hvor vi netop kan se, at den taktik virkede. Via droneovervågningen fandt IS ud af, hvorfra det taktisk var bedst at angribe, siger DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård, der selv har opholdt sig i Ain Issa flere gange.
Da angrebet skete på basen ved Ain Issa kontrollerede Islamisk Stat de fleste andre baser og byer i området, forklarer mellemøstkorrespondenten.
- Den var på det tidspunkt en af regimets eneste tilbageværende lommer ved Raqqa, siger Puk Damsgård.
Anklager: Meget alvorlig sag
DR Nyheder har talt med Kristian Kirk, der er senioranklager. Han ønsker ikke at udybe, hvorfor anklagemyndigheden mener, at de kan føre bevis for, at de indkøbte kameraer blev brugt i forbindelse med angrebet i august 2014.
- Det vil først komme frem under hovedforhandlingen i sagen, siger Kristian Kirk, der heller ikke vil bekræfte, at angrebet, de to mænd er tiltalt for at bidrage til, er det som DR Nyheder omtaler.
Senioranklageren fortæller videre, at de betragter sagen som 'meget alvorlig'.
- Det er en lidt speciel terrorsag forstået på den måde, at vi her har direkte link fra Danmark og ned til Islamisk Stat nede i Syrien. Og det er også derfor, at vi karakteriserer sagen som meget alvorlig. Der er tale om komponenter til det, man kan kalde terrorvåben, siger han.
Research til artiklen: Mahmoud Sheikh Ibrahim