Anklagemyndigheden tiltaler tre mænd for at udstyre Islamisk Stat med droner. Sagen er omtalt som dronesagen.
Det oplyser de i en pressemeddelelse.
- De tiltalte har ifølge anklageskriftet velovervejet og systematisk skaffet en masse smådele og komponenter, der tilsammen er blevet til slagkraftige terrorvåben. Selv om det kan lyde som indkøbslister til et hobbyprojekt, er det altså dødelig alvor – derfor har vi rejst tiltale efter straffelovens terrorbestemmelser, siger senioranklager Kristian Kirk.
Tiltalen for de tre 30-årige mænd lyder på medvirken til forsøg på terrorisme. To af mændene er desuden tiltalt for medvirken til terrorisme, lyder det i pressemeddelelsen.
Den danske topterrorist Basil Hassan og en tyrkisk mand er begge sigtede i sagen, men ikke tiltalte, da de ikke opholder sig i Danmark og ikke forventes at komme til landet.
Ifølge anklageskriftet har de tiltalte over en periode på fire år fra 2013 til 2017 blandt andet indkøbt hobbyfly, droner og termiske kameraer samt komponenter, værktøj og tilbehør hertil i internetbutikker samt i butikker i Danmark.
Ifølge anklagemyndigheden var det de tiltaltes hensigt at viderelevere udstyret til terrororganisationen Islamisk Stat, der skulle anvende udstyret i kamphandlinger mod deres modstandere i Syrien og Irak - herunder til at begå drab og grov vold.
- Desuden er to af mændene tiltalt for medvirken til terrorisme, da de ifølge anklageskriftet har indkøbt kameraer, som senere blev anvendt til rekognoscering i forbindelse med angrebet på den syriske militærbase ”Ain Issa” i august 2014, hvor flere blev dræbt, lyder det i pressemeddelelsen.
Straffesagen forventes at begynde i midten af september, oplyser senioranklageren.
Hvis de bliver kendt skyldige, vil anklagemyndigheden nedlægge påstand om udvisning af den ene af de tiltalte, som ikke er dansk statsborger.
Ifølge DR Nyheders oplysninger er en kvinde, der også var sigtet i sagen, ikke længere sigtet.
DR Nyheder har været i kontakt med Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for den ene af de tiltalte. Han oplyser, at hans klient nægter sig skyldig i medvirken til forsøg på terrorisme. Klienten er ikke tiltalt for medvirken til terrorisme, oplyser forsvareren.
Fængslet siden september 2017
Den såkaldte dronesag tog sin begyndelse i offentligheden i efteråret 2017. Her blev en taxachauffør fra Vestegnen anholdt og sigtet for at have købt droneudstyr med henblik på at levere det til terrororganisationen Islamisk Stat.
Samtidig blev en tyrkisk statsborger anholdt in absentia og efterlyst internationalt.
I foråret 2018 begyndte journalister i DR at grave i sagen og i et formodet dansk terrornetværk.
Det betød blandt andet, at DR på tætteste hold kunne følge nye terroranholdelser i september 2018, hvor en cykelhandler og en underviser kendt fra det islamistiske miljø i Storkøbenhavn blev anholdt i samme sag.
Her blev også den kendte terrorist Basil Hassan indblandet i sagen, da politiet i forbindelse med de to nye anholdelser sigtede Basil Hassan for at være bagmanden i netværket.
Basil Hassan blev dog fængslet in absentia, da han ikke har været i Danmark siden 2013. Det er uvist, om Basil Hassan er i live eller død, men de danske myndigheder arbejder ud fra, at han kan være levende.
Dronesælgere stod frem
Terrorsagen er berammet til at starte i midten af september i Københavns Byret, og sagen er usædvanlig på flere punkter.
Sagen har kørt for lukkede døre, mens de nu tre tiltalte har været varetægtsfængslet, men alligevel er en del af sagen blevet omtalt i medierne. Blandt andet er to dronesælgere stået frem i DR og har fortalt, hvordan den ene tiltalte, taxachaufføren, flere gange aflagde usædvanligt store ordre på droneudstyr i sælgernes butik.
Det er ikke ulovligt at købe dronedele, men historien afdækkede, hvordan Politiets Efterretningstjeneste havde arbejdet med efterforskningen af en terrorsag.
Du kan se DR-dokumentaren Dronekrigeren - Danmarks farligste terrorist her.