Opdatering 27. juni klokken 13:45: Artiklen er opdateret med et skriftligt citat fra lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt fra Aarhus Universitetshospital.
Kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital tager nu en ny og dramatisk drejning.
To ledere på den omstridte mave- og tarmkirurgisk afdeling fritages fra tjeneste efter, at DR har afdækket overskridelserne af de maksimale ventetider og fejl i administrationen af patientrettigheder.
Der er tale om cheflæge Charlotte Buchard Nørager og en chefsygeplejerske, bekræfter Aarhus Universitetshospital.
- Vi har midlertidigt fritaget den nuværende afdelingsledelse fra tjeneste og indsat en ny midlertidig afdelingsledelse i afdelingen i dag, udtaler lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt i et skriftligt citat:
- Vi har vurderet, at det er et nødvendigt skridt for samle afdelingen og for at skabe grundlag for det samarbejde, der er nødvendigt for at sikre den kapacitet, der er brug for til at kunne behandle patienterne rettidigt, udtaler han.
Aarhus Universitetshospital oplyser, at topledelsen ikke har mulighed for at stille op til et interview.
Udmeldingen kommer efter et kaotisk forløb, hvor to erfarne kirurgier i protest mod netop afdelingsledelsen og navnlig cheflæge Charlotte Buchard Nørager har sagt deres job op.
De to kirurger varetager begge højt specialiserede operationer inden for avanceret cancerkirurgi og såkaldt HIPEC-behandling, men har gjort det klart, at de ikke ser nogen fremtid med afdelingsledelsen.
Det er endnu uklart, om de to kirurgers beslutning om at sige op nu ændrer sig.
Sået tvivl om avanceret behandling
Opsigelserne har skabt alvorlig tvivl om, hvorvidt Aarhus Universitetshospital i fremtiden kan tilbyde den avancerede kræftbehandling HIPEC, som ikke udføres andre steder i landet.
Ledelsen på Aarhus Universitetshospital har da også erkendt, at kirurgerne er nærmest umulige at erstatte, men har indtil nu fastholdt, at deres opsigelser ikke ville gå ud over patienternes mulighed for behandling.
Foreløbig konstitueres Ole Mogensen som cheflæge og Iben Schou-Hansen som chefsygeplejerske på mave- og tarmkirurgisk afdeling.
I maj blev de to topchefer, hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen, fyret i kølvandet på kræftskandalen.
Og i sidste uge sagde både regionsdirektør Pernille Blach Hansen og lægefaglig koncerndirektør Helene Probst deres job op.
Sendte brev til region
Region Midtjylland erkendte for nylig, at de ikke har levet op til forpligtelserne overfor 306 patienter, der er blevet behandlet på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
DR har tidligere kunnet fortælle, at over 300 patienter har ventet op til ti uger på livsvigtige operationer på afdelingen.
Kræftpatienter har ret til at blive behandlet senest 14 dage efter, at de har fået tilbudt en operation. Det er det, der bliver kaldt den maksimale ventetid.
Hvis det ikke er muligt, er regionen forpligtet til at tilbyde patienten muligheden for behandling på et andet hospital enten i Danmark eller i udlandet. Det tilbud har en lang række patienter på den konkrete afdeling på AUH ikke fået, har DR tidligere kunnet fortælle.
De to kirurger, der nu har sagt op, var medunderskrivere på et brev, der for nylig blev sendt til ledelsen i Region Midtjylland.
Her udtrykte de stærk bekymring for tilstanden på mave- og tarmkirurgisk afdeling og rettede en hård kritik mod afdelingsledelsen.
Ifølge kirurgerne har cheflæge Charlotte Buchard afgivet forkerte informationer om kræftsagen.
Afdelingsledelsen med cheflægen i spidsen har ifølge lægerne udstukket ulovlige instrukser til afdelingens læger og blandt andet lagt pres på lægerne om at tilbyde færre kræftpatienter en HIPEC-operation.
Hospitalsledelsen på Aarhus Universitetshospital har erkendt og beklaget, at nogle patienter har fået forkert vejledning.