Nu kan alle danskere blive coronatestet

600.000 unge mellem 18 og 25 år kan allerede nu bestille tid til at blive testet.

(ARKIV) Man kan nu selv bestille tid online og derefter blive testet i de hvide telte, der er sat op i 16 byer landet over. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Som led i den nationale teststrategi får alle voksne borgere i Danmark i denne uge mulighed for selv at bestille tid til en coronatest.

Det vil dermed ikke kun være folk med symptomer, der kan blive testet. Derimod bør alle med den mindste mistanke om smitte lade sig teste.

Det oplyser Sundheds- og ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Via Nem-id kan man bestille en tid, hvorefter prøven bliver foretaget i en af de hvide testtelte, som er stillet op rundt omkring i landet.

Det kan man gøre på hjemmesiden www.coronaprover.dk. Det er altså en markant ændring i forhold til tidligere, hvor det krævede, at man fik en henvisning fra egen læge eller arbejdsgiver for at kunne blive testet.

- Det er afgørende, at der ikke er skjulte smittelommer, som kan få smitten til at stige igen. Hver eneste smittekæde er en for mange og kan potentielt blive til flere, forklarer sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

- Derfor handler den nationale teststrategi om markant øget testning bredt i befolkningen. Så har man blot den mindste mistanke om, at man har været udsat for smitte med Covid-19, så bør man lade sig teste, siger han.

Først muligt for 600.000 unge

Den nye strategi er blevet mulig, efter den danske testkapacitet er blevet massivt udbygget den seneste måned.

Allerede her fra mandag morgen er det muligt for 600.000 danskere i alderen 18 til 25 år at bestille tid til at blive testet. I løbet af ugen vil der så blive åbnet for, at resten af den voksne befolkning kan bestille tid.

Sundhedsministeren påpeger dog, at folk ikke skal se en test som et fripas til at glemme gældende retningslinjer.

- Det er vigtigt at huske, at selvom testen ikke viser virus, skal man stadig være opmærksom på hygiejnen og afstanden, for der kan i nogle tilfælde godt være virus, som testen endnu ikke kan finde, siger Magnus Heunicke.

Dem, som via smitteopsporingen er blevet kontaktet af myndighederne, fordi de har været i kontakt med en smittet person, vil automatisk blive henvist til at blive testet i testteltene.

Testkapaciteten i Danmark ligger lige nu på cirka 42.000 test om dagen, og det er en del af dem, der nu åbnes for den brede befolkning. Der vil dog fortsat være reserveret testkapacitet til særlige grupper og formål, eksempelvis indlagte, folk med symptomer, frontpersonale og smitteopsporing.

Både eksperter og politikere har gentagende gange understreget, at en udvidet testkapacitet er en af forudsætningerne for at genåbne samfundet. Derudover er der skruet gevaldigt op for smitteopsporing og isolation af muligt smittede.