Nu skal nære kontakter testes, men '72 timers svartid duer ikke til at stoppe smitten'

Med lange svartider på coronatest kan nære kontakter nå at smitte andre, før de bliver isoleret.

Fagpersoner er kritiske over for regeringens teststrategi. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Det vækker umiddelbart begejstring blandt eksperter, at regeringen i denne uge tager hul på arbejdet med at teste, teste og teste – og ikke mindst smitteopspore, som Verdenssundhedsorganisationen WHO har anbefalet i månedsvis.

Med øget kapacitet kan regionerne og TestCenter Danmark teste op mod 20.000 danskere for coronavirus hver dag. Det skal være med til at sikre, at smitten ikke løber løbsk, mens samfundet bliver åbnet igen.

- Umiddelbart synes jeg, at strategien er fornuftig og passer godt ind i, hvor vi står nu, så den giver rigtig god mening, siger Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet.

Men de selv samme eksperter har også fundet hår i suppen, når de ser nærmere på strategien. Som det er i dag, kan der nemlig gå 72 timer, før man får svar på en test for coronavirus.

Den svartid skal ifølge eksperterne skrues gevaldigt ned, hvis man vil lykkes med at bryde smittekæder og undgå smittespredning.

- Hvis man skal bruge det til at inddæmme smitten, så duer de 72 timer ikke, siger Nils Christian Strandberg, læge og tidligere direktør i Statens Serum Institut (SSI).

Smitter inden symptomer, der leder til test

Den lange svartid kan ligefrem være en dødsdom over forsøget på at smitteopspore, lyder det fra Lone Simonsen, professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet.

- Hvis du er smittet, så har du kunnet smitte i to dage op til, at du får de symptomer, der gør, at du bliver testet, siger hun.

Det skyldes, at en smittet person kan smitte, allerede før symptomerne sætter ind – hvilket er en af de egenskaber ved det ny coronavirus, som har overrasket forskere og sundhedsmyndigheder verden over.

- I perioden op til, at du som smittet bliver testet, har du allerede smittet 30 procent af dem, du kan komme til at smitte i sygdomsperioden, siger Lone Simonsen.

Med andre ord kan man som smittet nå at smitte i op til to dage, før man bliver testet og isoleret. Før man får besked om, at man er smittet, og myndighederne begynder at kontakte de nære kontakter, kan disse personer derfor også nå at at smitte andre.

- Den, der bliver smittet, kan godt isolere sig selv i 72 timer, men det ville også være godt, hvis det var kortere. Og så bliver den videre opsporing også forsinket, siger Søren Riis Paludan.

Max 24 timers svartid

Søren Riis Paludan så gerne, at svartiden blev reduceret kraftigt.

- Ideelt set havde man svar på 24 timer. Alt er bedre end ingenting, men jeg synes, at 72 timer er for lang tid, siger han.

Når en person får at vide, at de har været i nær kontakt med en corona-smittet, vil de blive tilbudt to test. Den første skal finde sted på dag fire, efter at de har været i kontakt med den smittede, mens den næste finder sted på dag seks.

Indtil den nære kontakt har fået svar på den første test, bør de ifølge Sundhedsministeriet isolere sig selv.

Og det kan også vise sig som et problem.

- Jeg tror ikke, at det sidste ord er blevet sagt med hensyn til den karantæne, siger Nils Christian Strandberg, med henvisning til, at man i inddæmningsfasen under epidemien skulle gå i karantæne i 14 dage, hvis man har været i nær kontakt med en smittet.

- Man burde som nær kontakt være i karantæne indtil anden test, for man kan nå at udvikle sygdommen i mellemtiden og nå at smitte i mellemtiden, siger han.

Det er dog ikke noget, der bekymrer Søren Riis Paludan.

- Det giver god mening, at de skal selvisolere indtil svar på den første test, fordi det er den, der er den reelle test. Test nummer to, antager jeg, er en bekræftende test. Hvis den første er negativ, er det bare for at være på den sikre side, siger han.

Bioanalytikere er ved at drukne i coronatest

De danske bioanalytikere, der står for at analysere test for regionerne, har allerede inden implementeringen af den 'offensive teststrategi' råbt vagt i gevær, fordi de 'drukner i coronatest'.

- Vi har arbejdet 24-7 i snart ni uger, så det er ved at være en udfordring. Vi vil rigtig gerne trække en stor del af læsset, men vi har brug for at forstå meningen med, at vi skal arbejde i døgndrift og sætte vores eget liv på pause, når smittetrykket er så lavt, som det er, lød det fra formanden for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs, i weekenden.

Derfor har organisationen sendt et brev til Sundhedsministeriet, hvor bioanalytikerne opfordrer ministeren til at gå i dialog med dem.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har i den forbindelse ikke ønsket at stille op til et interview, men har sendt et skriftligt svar. Her oplyser han, at han er klar over, at der også bliver trukket hårdt på bioanalytikerne under coronakrisen.

I dag melder sundhedsministeren, at han har afholdt et møde med organisationen.

Efter artiklens udgivelse er Sundhedsministeriet vendt tilbage på DR Nyheders henvendelse og oplyser, at den gennemsnitlige svartid på test i TestCenter Danmark er 31 timer.