Trapper. Tunge ting. Og selv låget på et marmeladeglas.
Selv de mindste ting i hverdagen kan være en kamp for 35-årige Nanna Mansa.
- Jeg har svært ved at dreje på gevind. Og bare det at åbne et marmeladeglas er svært, fortæller hun, da DR Nyheder besøger hende i rækkehuset i Taastrup.
Her bor hun sammen med sin kæreste.
- Vi boede på tredje sal før, og det begyndte at blive svært at gå og og ned af trapperne hver dag, siger hun.
Nanna Mansa lider af en sjælden bindevævssygdom, der hedder Ehlers Danlos Syndrom.
Hun er derfor plaget af mange smerter og spasmer.
Gik på nettet for at købe cannabis
Sygdommen giver normalt så mange smerter, at patienterne får ordineret morfinpræperater, fortæller hun.
- Men det havde jeg ikke lyst til.
Derfor gik Nanna Mansa på nettet for at finde cannabismedicin, som hun havde hørt skulle virke spasme- og smertelindrende.
- Jeg købte den her i en 10 mililiters sprøjte her, siger hun og tager en lille gennemsigtig plasticsprøjte fra køleskabslågen.
- Da jeg købte den fik jeg den med en angivelse af, hvad der burde være i. Men det har jeg jo ikke en jordisk chance for at finde ud af, om er rigtigt eller ej, siger hun.
Hver dag går syge danskere som Nanna Mansa på nettet for at undersøge, hvor de kan købe cannabis-medicin.
Ifølge en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder, har fire procent af danskerne brugt cannabis til medicinsk brug uden om lægen.
Det svarer det til mindst 50.000 danskere, hvis man medregner den statistiske usikkerhed.
Hver femte svarer desuden, at de kender nogen, der har brugt cannabis til medicinsk brug uden om lægen.
Og på nettet vrimler det med sælgere.
- Inden for det seneste år er der kommet så mange sælgere, at vi ikke længere kan holde styr på det, fortæller Rikke Jakobsen, der er formand for Medicinsk Cannabis Forening Danmark.
Hun rådgiver syge danskere om brugen af cannabis, og hun opfordrer dem primært til at gå til lægen og få cannabissen på recept.
Sælgere vildleder kunderne
For selv om en gruppe af sælgerne står fuldstændigt ved, at deres produkter hverken er lovlige eller godkendt af myndighederne, så påstår andre, at man som kunde lovligt kan købe deres produkter, og at de lever op til myndighedernes krav.
Men olierne er ikke lovlige, for de vil som udgangspunkt altid indeholde spor af thc, lyder det fra både foreningen og Lægemiddelstyrelsen.
- Nogle påstår endda, at de har fået det godkendt af myndighederne. Der kan vi bare sige, at der ikke er nogen af produkterne, der er godkendte, siger Frank Bøgh Madsen, der er sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen.
Og både i Lægemiddelstyrelsen og hos Medicinsk Cannabis Forening Danmark advarer man imod at bruge flere af olierne.
- Vi har set, at folk er blevet mere syge af at have taget nogle af cannabis-olierne. Hvad der har været i, ved vi ikke, siger Rikke Jakobsen.
Olien svingede i kvalitet
Da Nanna Mansa skulle vælge en olie, var hun opmærksom på, at produktet ikke var blevet kontrolleret af myndighederne. Derfor brugte hun meget tid på at undersøge de forskellige firmaer. Hun endte med at købe en olie, som hun brugte i nogle måneder.
- Men jeg synes ikke, den hjalp helt så godt, som jeg kunne ønske. Det var ikke risikoen værd at proppe et eller andet i mig, som jeg ikke hundrede procent vidste, hvad der var i, siger hun.
Hun oplevede også, at olien virkede forskelligt fra sprøjte til sprøjte. Nogle gange virkede olien på både spasmer og smerter, men andre gange gjorde den ikke.
- Derfor var der nok stor forskel på, hvad der var i produktet og på styrken fra gang til gang, og det er da møgubehageligt ikke at vide, hvad man putter i kroppen, siger Nanna Mansa.
Hun stoppede derfor med at tage olien. Istedet opsøgte hun en speciallæge, som udskriver cannabismedicin.
- Og hun udskrev cannabis til mig, siger Nanna Mansa.
- Det giver en tryghed
For hende er der stor forskel på virkningen af det kontrollerede produkt, der bliver fremstillet på Glostrup Apotek i Danmark.
Herfra er omkring 200 patienter i behandling med cannabismedicin, og apoteket melder om en øget efterspørgsel.
- Den lægger et jævnt og tåleligt smerteniveau i stedet for at give mig de kraftige udsving, som jeg ellers har haft, siger hun.
- Og bare det, at det er fremstillet som ethvert andet lægemiddel, er en tryghed for mig, siger Nanna Mansa, der nu arbejder på fuld tid som laborant.
Sundhedsmagasinet på DR1 handler i aften om medicinsk cannabis. Her kan du blandt andet kommet med til Israel, hvor man har brugt medicinsk cannabis i en årrække. Det er klokken 21.55.