Det vrimler med firmaer på nettet, der sælger cannabismedicin til syge danskere.
Og ifølge en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder, har fire procent af danskerne brugt cannabis til medicinsk brug uden om lægen.
Det svarer det til mindst 50.000 danskere, når man medregner den statistiske usikkerhed.
Hver femte svarer desuden, at de kender nogen, der har brugt cannabis til medicinsk brug uden om lægen.
Meget af handlen foregår online, hvor nogle af forhandlerne står fuldstændigt ved, at deres produkter hverken er lovlige at købe eller godkendte af myndighederne.
Men andre påstår, at man som kunde lovligt kan købe olierne, og at de lever op til myndighedernes krav.
Det passer dog ikke, vurderer Lægemiddelstyrelsen.
- Vi har endnu ikke set nogen olier, der ikke også indeholder thc (det euforiserende stof fra cannabis-planten red.), og derfor må vi gå ud fra, at man overtræder lovgivningen - både som sælger og som køber, siger Frank Bøgh Madsen, der er sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen.
Det samme bekræfter Rigspolitiet i en mail over for DR Nyheder.
- Selv om cannabisolie ofte er udvundet af frøene, der er lovlige, så må den udvundne olie ikke have nogen målbar mængde af thc, skriver politiet, der ikke ønsker at stille op til interview.
En almindelig misforståelse
Det er de såkaldte cbd-olier, som firmaerne påstår, er lovlige. Cbd er et stof fra cannabisplanten, der ikke er euforiserende, og derfor er det ikke omfattet af loven om euforiserende stoffer.
Flere af sælgerne påstår også, at produkterne er lovlige, fordi indholdet af thc ikke overstiger 0,2 procent.
- Det er en almindelig misforståelse. I Danmark må det overhovedet ikke indeholde thc, siger Frank Bøgh Madsen.
Det betyder, at køberne af olien risikerer en bøde og en plet på straffeattesten, hvis de bliver opdaget.
Endelig understreger Frank Bøgh Madsen, at hvis det rent hypotetisk set skulle lykkes en forhandler at fjerne al thc fra en olie, vil den stadig være ulovlig at forhandle.
- For så vil det typisk blive betragtet som et lægemiddel, da det indeholder cbd, og det er ulovligt at forhandle, forklarer han.
Olierne kan også være skadelige
En plet på straffeattesten er ikke det eneste, køberne risikerer, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.
For der er en risiko for, at de illegale sælgere ikke udvinder olien korrekt, forklarer Frank Bøgh Madsen.
- Man tager en stor risiko ved at spise og indtage noget, man faktisk ikke ved hvad indeholder. Det kan være alt fra harmløst til dødsensfarligt, siger Frank Bøgh Madsen og fortsætter:
- Det er jo en kæmpe tillid at sætte til en virksomhed, der ikke kontrolleres af myndighederne.
Hos Medicinsk Cannabis Forening Danmark, der arbejder for en fuld legalisering af medicinsk cannabis, kender man også til den problematik.
Flere af køberne har ringet til foreningen og fortalt, at de er blevet syge efter at have indtaget nogle af de illegale olier.
- Vi har set, at folk er blevet mere syge af at have taget nogle af cannabis-olierne. Hvad der har været i, ved vi ikke, siger Rikke Jakobsen, der er formand for foreningen og også stillede op for Liberal Alliance til det seneste folketingsvalg.
Hun forklarer, at folk både har fået kvalme, blevet svimle og kastet op efter at have indtaget olierne. Nogle har også fået vejrtrækningsproblemer.
- Hvordan ved I, at det er olierne?
Fordi det har været efter, de har indtaget dem. Anden indikation har vi selvfølgelig ikke. Men når de er stoppet, er symptomerne også stoppet, fortæller hun.
Forening: Læger bør udskrive mere
Politiet beslaglægger jævnligt de ulovlige olier. I år har politiet indtil videre beslaglagt over tre liter, oplyser Rigspolitiet.
Men Medicinsk Cannabis Forening Danmark mener ikke, at det løsningen.
Rikke Jakobsen mener istedet, at lægerne skal udnytte de muligheder, der er for at udskrive cannabismedicin på lovlig vis.
Og det mener hun ikke, at lægerne er gode nok til i dag.
- Vi hører altid, at lægerne enten ikke har hørt noget om det, eller også siger de, at de ikke ved det, siger Rikke Jakobsen.
Hun henviser til, at alle læger i princippet kan udskrive dansk-fremstillet cannabismedicin fra Glostrup Apotek til alle patientgrupper.
Lægemiddelstyrelsen vil dog ikke anbefale lægerne at udskrive medicinen fra Glostrup Apotek på grund af manglende dokumentation for virkning.
Og netop derfor er det ikke lægernes opgave at få folk væk fra de illegale olier, mener Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen.
- Jeg synes det er en ulykkelig situation, at de her patienter er i, men jeg mener ikke, at sundhedsvæsnet skal begynde at levere noget, der ikke er dokumentation for virker, siger han.
Politikere: Forsøg skal hjælpe patienterne
Et flertal på Christiansborg arbejder i øjeblikket på at gennemføre en fire-årig forsøgsperiode med cannabis-medicin. Med den ordning bliver den rå plante muligvis lovlig for en udvalgt gruppe patienter. Og med det håber flere af politikerne, at nogle af brugerne på det illegale marked ikke behøver at begå kriminalitet.
- Med en forsøgsordning imødekommer vi flere behov for patienterne, så de ikke skal kriminalisere sig selv, siger retsordfører Carolina Magdalene Maier fra Alternativet, der i december sidste år foreslog en forsøgsordning.
- Og for det andet sikrer vi, at de stoffer, patienterne får, er kvalitetstestet, så vi ved, hvad der er i, og at de er rene, siger hun.
Også sundhedsordfører May-Britt Kattrup fra Liberal Alliance håber, at flere patienter kan komme ud af kriminalitet med den nye forsøgsordning.
- Patienterne vil få en meget større sikkerhed for indhold, virkning, mængder og brug. Samtidig undgår man at kriminalisere mennesker, som blot ønsker at få hjælp mod eksempelvis kroniske smerter og kvalme og opkastning som følge af kemobehandling, siger hun.
Politikerne holder møde om forsøgsordningen på fredag.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1300385610011960