Naboer til hashhandel i København: Legalisér hash eller bandekonflikt blusser op

Det er uundgåeligt, at hashhandlen vil sprede sig til hele København, mener lokale beboere. Den eneste løsning er at ændre lovgivningen, mener de.

I København foregår hashsalg åbenlyst på flere legepladser - uden det nødvendigvis er et problem, siger lokale. (Foto: © Susanne Junker, DR)

På legepladsen ved Stefansgade i Nørrebroparken græder Stinne Boghs syv-årige datter over, at hun er faldet på en regnvåd rutschebane.

Hundrede meter derfra sidder en gruppe unge drenge og sælger hash med en brevvægt fremme på en bænk. Det gjorde de også i går, før christianitterne ryddede Pusher Street, og ifølge politiet er det forventeligt, at den slags gadehandel vil vokse - med risiko for en genopblussen bandekonflikt som følge af rivalisering i hashmarkedet.

Selv har Stinne Bogh aldrig oplevet den lokale hashhandel i Nørrebroparken som ubehagelig, men deler politiets vurdering - hvis hash bliver ved med at være ulovligt og associeret med hård kriminalitet.

Hun ser ikke andre løsninger end en legalisering, når overborgmester Frank Jensen i de kommende dage mødes med politi og justitsminister Søren Pind for at diskutere, hvordan man kan sætte ind mod en spredning af hashhandel og bandekonflikt i Københavns gader.

- Alle andre tiltag er at smide ressourcer efter en tabt kamp, siger hun.

Hun er langt fra den eneste københavner, der lever med hashhandlen i sit nabolag, og som støtter op om overborgmester Frank Jensens gamle forslag om at legalisere hash på forsøgsbasis i København.

Nabo: Jeg håber gadesælgerne tænker sig om

- Det er det eneste fornuftige og rationelle at gøre, siger Rico Hansen, 34, der er ude og lufte sin hund Abi i Lindevangsparken på Frederiksberg. Det er her en hashhandler i 2009 blev skudt i hovedet og dræbt som led i et bandeopgør. Siden er træer blevet ryddet for at gøre parken mere åben, og de fleste pushere er forduftet fra legepladsen, hvor de plejede at holde til.

Rico Hansen respekterer, at Christiania frabeder sig, at man nu køber sin hash derude for at komme det til livs, men mener, at det uundgåeligt vil føre til mere gadesalg og uro - det siger erfaringen, fra sidst Pusher Street blev lukket i 2004, hvor bandekonflikt blussede op i gaderne.

- Jeg håber, at de tænker sig lidt om, før de begynder at sætte sig rundt omkring i byen og her i parken igen med tanke på alt det, der skete sidst, siger Rico Hansen.

- Men der er altid nogen, der er dumme nok og vil tjene nogle hurtigere penge.

  • Et tredobbelt drabsforsøg blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for christianitterne (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)
  • Torsdag aften frabad de sig, at kunder kom til staden for at købe hash. Fredag morgen ryddede christianitter selv Pusher Street. (Foto: © STAFF, Scanpix)
  • Christiania og christianitterne ryddede her til morgen selv og på eget initiativ Pusherstreet. Det skete i kølvandet på skudepisoden som fandt sted sent onsdag aften hvor to politibetjente og en civil blev ramt.. (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2016) (Foto: © © Uffe Weng, Scanpix)
  • Christiania og christianitterne ryddede her til morgen selv og på eget initiativ Pusherstreet. Det skete i kølvandet på skudepisoden som fandt sted sent onsdag aften hvor to politibetjente og en civil blev ramt.. (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2016) (Foto: © © Uffe Weng, Scanpix)
  • Christianitter lukker idag selv Pusher street som følge af skyderier i Pusher street hvor to betjente og en civil blev ramt. Christiania, . (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)
1 / 5

Hans ven Peter Nygaard, 46, peger på, at en legalisering ville fjerne omsætningen for kriminelle.

- Og så ville det pludselig ikke være så sjovt mere. Og staten kunne tjene penge på salg istedet for rockere eller andre bander.

Historien vil gentage sig, hvis ikke politikere gør noget

Tilbage ved Nørrebroparken købte Thomas Strate sin første klump hash på Jægersborggade for 25 år siden og forventer, "at der kommer en masse lort i gaden". For det gjorde der også sidst, de ryddede Pusher Street. Og også han ønsker sig en debat om legalisering.

- Det er jo ikke hashen og potten i sig selv, der er et samfundsproblem. Det er, at vi har en lovgivning, der betyder, at der render bevæbnede mennesker rundt i vores gader, fordi de mener, at de bliver nødt til at være bevæbnede for at beskytte sig selv mod andre grupper, der mener, de har ret til samme marked.

Mere eller mindre politi i gaderne vil ikke betyde 'en fløjtende fis' for sammenhængen mellem hashsalg og kriminalitet er ikke et lokalt problem. Derimod skal diskussion vendes på hovedet.

- Vi skal spørge, hvordan vi bedst skaber et trygt samfund og redder flest menneskeliv. Og den debat skal op på EU-niveau før det betyder noget, siger han.

- Jeg er sgu ikke bange for den bevæbnede fyr rundt om hjørnet, jeg er bange for, hvordan politikerne reagerer.

Historien vil gentage sig

En 'fin gimmick' kalder sidemanden Karsten Røjkjær christianitternes rydning af Pusher Street. Han ejer den lokale isbutik Isværket og har boet her, siden det nu hippe område ved Stefansgade var råt som 'Nordlædervest'. Christianitterne kan jo ikke selv ændre på noget, når det er banderne, der styrer markedet. Og om 20 dage er det hele glemt, historien gentager sig, mener han

- Medmindre politikerne gør noget.