Naboer til Christiania frygter volden, hvis hashhandlen rykker ud på gaden

En ekspert peger på, at kriminaliteten vil rykke sig andre steder hen, og der skal politiet følge med.

Hvis Pusher Street lukker, som regeringen og politiet varsler, så skal politiet have fokus på, hvor kriminaliteten rykker hen, forklarer kriminolog. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

I snart et halvt århundrede har Pusher Street skabt de kontroversielle rammer for salg af hash på Christiania.

Men i kølvandet på et skyderi i lørdags, hvor en 30-årig mand blev dræbt og flere blev såret, er der enighed om, at det nu skal være slut.

Både fra christianitterne selv og fra Christiansborg er den kontante melding, at de lange rækker af hashboder og de konflikter, som salget af stoffer bringer med sig, skal være fortid på fristaden.

Men at lukke for handlen i den berygtede gade betyder ikke, at kriminaliteten forsvinder.

- Kriminaliteten har det med at bevæge sig rundt i de områder, der støder op til. Derfor skal indsatsen også flyttes derhen, siger David Sausdal, der er kriminolog og politiforsker ved Lunds Universitet.

- Derudover ved man også, at den flytter sig rundt til de forskellige gademiljøer, som man ellers kender til.

På et pressemøde i går gjorde repræsentanter fra politiet det klart, at de ikke er blinde for, at kriminaliteten kan rykke sig, hvis Pusher Street som varslet bliver lukket.

Samtidig blev der oprettet visitationszoner flere steder i København frem til 12. september - blandt andet nær Christiania.

Politiet peger selv på, at det daglige politiarbejde fortsætter - og de opfordrer borgere til at kontakte dem, hvis de ser, at kriminaliteten rykker sig.

I zonerne kan politiet visitere folk, selv uden en konkret mistanke til personen, men der er nemlig tale om et særligt værktøj, som politiet ikke bare kan bruge for evigt.

Politiet var massivt til stede omkring Christiania i lørdags, hvor en skudepisode indtil videre har kostet en 30-årig mand livet. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Naboerne er nervøse

Det er ikke mange år siden, at man så kriminaliteten rykke væk fra Pusher Street.

Da Christiania blev lukket ned i 2020 i et forsøg på at beskytte befolkningen mod coronavirus, rykkede hashhandlen blandt andet ud på voldene nær Christiania.

Dengang blev det bemærket af naboerne, at pusherne måtte finde nye græsgange.

- Dengang var det ikke ubehageligt. Det var der nogle af mine naboer, der syntes, men jeg synes det ikke, siger Julius Lund, der er talsmand for foreningen Christianias Naboer.

Julius Lund oplevede selv at blive kontaktet af pusher efter pusher omkring Christiania, da hashhandlen for en stund ikke kunne foregå på Pusher Street. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Men ifølge talsmanden er der stor forskel på i dag og for tre år siden. Derfor kan bekymringerne begynde at melde sig, hvis hashhandlen igen rykker ud af Christiania.

- Klimaet inde på Pusher Street er lige nu så voldeligt, at man kan frygte, at volden rykker med ud i byen, siger Julius Lund.

To grupper i konflikt

Weekendens skyderi, der kostede en 30-årig mand livet og sårede flere andre, bliver af politiet beskrevet som "den seneste voldelige handling i konflikten" mellem to kriminelle grupperinger.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) vurderer, at der lige nu udspiller sig en konflikt med rockerklubben Hells Angels på den ene side og på den anden side den forbudte bande Loyal to Familia.

Ifølge DR's oplysninger havde den dræbte tilknytning til rockerklubben Hells Angels.

De kriminelle grupperinger er også skyld i, at der nu er etableret flere visitationszoner. Ikke kun nær Christiania, men også et område af Nørrebro og Nordvest-kvarteret i København:

Det er nemlig i begge områder, de to grupperinger holder til, vurderer politiet, der vil være særligt til stede i områderne - men også flere steder i København - som følge af konflikten.

Politiets vurdering er, at "yderligere voldelige angreb vil finde sted i zonerne".

Her kan I høre chefpoliti-inspektør Søren Thomassen fra Københavns Polti fortælle om situationen:

Vil koste tid og penge

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) mener, at der er sket en "markant forråelse" de seneste år i bandemiljøet omkring fristaden.

- Vi kan ikke blive ved med at vende det blinde øje til. Nok er nok, og nu må det være slut, siger ministeren.

Han medgiver også, at der skal flere tiltag til, når der skal tages hånd om den organiserede kriminalitet - også så naboerne i sidste ende kan føle sig trygge.

- Når vi effektuerer vores planer, der skal virke på kort og lang sigt, for at lukke Pusher Street og normalisere Christiania, så kommer vi selvfølgelig til at sørge for at kriminaliten ikke også opstår nye steder, siger han.

Ministeren vil dog endnu ikke konkretisere planerne, som regeringen lige nu samarbejder med Københavns Kommune, Københavns Politi og christianitterne om.

Kriminolog David Sausdal peger på, at skal man nå længere end tidligere tiders forfejlede forsøg på at lukke Pusher Street, så kræver det, at man "holder fast" og "dedikerer ressourcer til det" ved politiet over en lang periode.

- Der er brug for, at politiet er til stede i stort antal og over en længere periode, siger han.

- Her taler vi ikke om uger eller måneder, vi taler nok nærmere år.

Ministeren siger, at det ikke kan gøres med "et fingerknips", men han slår fast, at Christiania ikke skal være "et tilflugtssted for organiseret bandekriminalitet".

Vil der komme flere penge og mere bemanding til lige netop det her med at få lukket Pusher Street?

- Det vil helt klart, selvfølgelig, være en prioritet, siger han.