Nabo til kæmpe-vindmølle frygter milliontab: Vi får et tivoliland uden for vinduerne

Taksationsmyndighederne har været på de første besøg for at vurdere fald i huspriser ved opførelsen af vindmøllepark.

Jens og Astrid Kaasgaard har i dag haft besøg af Taksationsmyndigheden, som skal vurdere, hvor meget deres sommerhus vil falde i værdi i forbindelse med opførelsen af 21 havvindmøller. (Foto: © Dr)

I dag startede et ganske særligt sommertogt.

En gruppe af ejendomsmæglere, repræsentanter fra Energistyrelsen og energiselskabet Vattenfall har besøgt de første kommende naboer til vindmølleparken Vesterhav Nord.

Sammen udgør gruppen den såkaldte Taksationsmyndighed, og det er deres opgave at vurdere, hvor stort et tab grundejerne langs kysten vil opleve i forbindelse med opførelsen af 21 næsten 200 meter høje havvindmøller.

Møllerne kommer til at stå 4,3 til 7,3 kilometer fra kysten på strækningen mellem Thyborøn i nord og Bovbjerg Fyr i syd, og ifølge grundejer Jens Kaasgaard vil det få store konsekvenser for hans sommerhus' værdi.

- Det er en katastrofe for os både økonomisk og herlighedsmæssigt. Værdien af vores hus kommer til at falde drastisk, og herlighedsværdien i naturen - som er det eneste, vi har - forsvinder pludselig, når man i dagstimerne vil føle, at man bor ud til en industripark, og om natten ud til et tivoliland med blinkende lygter, siger han, da DR Nyheder møder ham kort før besøget fra Taksationsmyndigheden.

Jens Kaasgaard vurderer selv, at vindmøllerne vil sænke værdien af hans sommerhus med omkring seks millioner kroner. (Foto: © Dr)

Tab på op til seks millioner kroner

Jens Kaasgaards sommerhus består af en række mindre huse, som før i tiden har fungeret som smedje, remise og kontor for kystsikringsarbejde støttet af staten. Han har selv ombygget de tidligere industribygninger til beboelse, som han også lejer ud.

Jens Kaasgaard har fået ejendommen vurderet til 12 millioner kroner og vurderer selv, at vindmøllerne vil betyde et fald på omkring fem millioner kroner plus én million kroner årligt i tabt lejeindtægt.

- Når der opføres vindmøller, forsvinder hele købersegmentet, siger han.

Jens Kaasgaard byder Taksationsmyndighedens velkommen. Han viser dem rundt og giver en grundig gennemgang af ejendommens herligheder. Stille glæder han sig over, at de er kommet på en dag med solskin og ikke for meget vind.

- De kan jo ikke gøre for, at den politiske beslutning er blevet taget, siger han, men mener alligevel, at det er urimeligt, at de på så kort tid skal fastsætte ejendommens værdi.

- Når man sælger et hus, er der jo normalt flere mæglere, tilstandsrapporter og alt muligt, men her kommer der en og sætter en pris i løbet af meget kort tid. Det synes jeg, er meget utilfredsstillende, siger han.

En politisk beslutning

For Jens Kaasgaard ville problemet være løst, hvis de 21 vindmøller blev flyttet længere ud på havet - 25-30 kilometer fra kysten - så de kom ud af syne.

- Så ville alle blive glade, siger han.

Astrid Kaasgaard viser repræsentanter fra Taksationsmyndigheden rundt. I baggrunden vil man i fremtiden kunne se vindmølleparken Vesterhav Nord. (Foto: © Dr)

Så let er det bare ikke, lyder det fra Michael Simmelsgaard. Han er landechef for Vattenfall, som har vundet opførelsen af møllerne, og som også er dem, der skal betale eventuelle erstatninger.

- Vi har kunnet give en meget lav pris på byggeriet, netop fordi vi har valgt den placering, som vi har. Derudover har vi reduceret antallet af møller fra 60 til 21, siger han og tilføjer, at Vattenfall i øjeblikket undersøger mulighederne for at slukke lyset på toppen af møllerne i nattetimerne.

Men forstår du de frustrationer, som de mange grundejere de seneste dage har givet udtryk for?

- Jeg tror på, at grøn omstilling og havvind er det rigtige for Danmark. Vi skal bygge møllerne, men det politiske arbejde om, hvor og hvordan havudbygningen skal foregå, det har vi ladet politikerne om.

Hvordan forholder I jer til de store erstatningskrav?

- Det lader vi være op til Taksationsmyndigheden. Det er deres arbejde. Vi har dog noteret os, at huspriserne har været stigende også efter, det har været kendt, at vi vil bygge, siger Michael Simmelsgaard.

Havmøller eller vandkantsmøller

Tilbage i Vestjylland er Jens Kaasgaard godt tilfreds med Taksationsmyndighedens besøg. Men selvom repræsentanterne stillede de rigtige spørgsmål, føler han sig langt fra sikker på, at han vil få den erstatning, han ønsker.

- Det er ærgerligt, for jeg er sikker på, at der vil blive kø ved håndvasken, når politikerne ser det her opført. Der er det bare for sent, siger han.

Men I har jo stadig huset og havudsigten, som er fantastisk?

- Det synes vi jo så ikke. Det er ikke havmøller, det er vandkantsmøller. Det vil være helt ødelæggende for vores natur heroppe.

I alt skal Taksationsmyndighederne besigtige 91 ejendomme, hvor ejerne har anmeldt krav om erstatning som følge af vindmølleparken.

Om de mange grundejere får erstatning vil tidligst blive afgjort til september. Taksationsmyndigheden har ingen kommentarer til besigtigelserne indtil da.