Mulig strejke på vej: Må du tage børnene med på arbejde?

For tusindvis af børnefamilier vil en strejke blandt lærere og pædagoger betyde akutte pasnings-problemer.

Hvilke rettigheder har du som lønmodtager, hvis strejken tømmer daginstitutionernes garderober for flyverdragter. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Tusindvis af børnefamilier får et pasningsproblem, hvis 10.900 lærere og pædagoger nedlægger arbejdet og går hjem. En eventuel strejke vil efterlade mere end 100.000 børn uden for daginstitutioner og skoler.

Imens fortsætter hverdagen dog som normalt i det meste af landet - på de arbejdspladser, der ikke er omfattet af strejken.

Det betyder store udfordringer for særligt småbørnsfamilier, der ikke har ubegrænset adgang til ivrige bedsteforældre eller hjælpsomme barnepiger på standby.

Men hvad gør man så? Hvad må du egentlig, hvad kan du, og hvad har du ret til, hvad enten du er medarbejder eller leder på det danske arbejdsmarked, og børnene ikke kan blive passet?

Hvis du er menig medarbejder

Umiddelbart har du ikke særlige rettigheder eller privilegier på din arbejdsplads, hvis dine børn ikke kan blive passet i daginstitutionen på grund af en konflikt. Så enkelt er det.

Arbejdsretten beskriver, at du som lønmodtager har en temmelig vidtgående forpligtelse til at møde på arbejde og få noget fra hånden.

Men der er alligevel muligheder. Fælles for dem alle er, at det kommer an på den enkelte arbejdsplads og - ikke mindst - din chef. Samt at det kan betale sig at udvise rettidig omhu og få aftaler på plads, før en eventuel strejke bliver en realitet. Og så er det ellers kun fantasien og samarbejdet med familie og venner, der sætter grænser.

  • Børn med på arbejde: Du har ikke ret til at tage børn med på arbejde, og juraen beskriver det ikke. Mange har slet ikke den mulighed, for eksempel de fleste sygeplejersker. Men i virkeligheden vil de fleste arbejdspladser tillade, at børn kommer med på arbejde under en strejke - nogle laver ligefrem fælles pasning af poderne i kantinen. Du kan - med fordel - spørge din chef om mulighederne allerede nu.

  • Afspadsering eller ferie:Du har ikke ret til at få godkendt afspadsering eller ferie med den begrundelse, at du ikke kan få børnene passet. Det er selvfølgelig tilladt at spørge - men afgørelsen er din chefs. En sidste udvej kan være at bede om fri uden løn - hvis du for eksempel ikke har opsparet ferie eller afspadsering. Så bliver antallet af fridage trukket fra lønnen. Men igen: Det er chefens afgørelse.

  • Hjemmearbejde: Du må ikke - pludseligt og på egen hånd - tage en hjemmearbejdsdag. Du skal altid spørge din arbejdsgiver. Pasningskrise udløser ikke flere hjemmearbejdsdage. Men på rigtig mange kontorarbejdspladser er den summende bærbar hjemme på spisebordet det, der får enderne til at mødes under strejker.

  • Sygedage: Du kan ikke melde dig syg, hvis du ikke er rigtigt syg. Punktum. Det gælder også for barnets sygedage. Hvis du alligevel stikker en ‘hvid løgn’ og melder enten dig selv eller lille Frode syg, kan det få konsekvenser, hvis din arbejdsgiver finder ud af det. Så optræder du nemlig illoyalt.

  • Hvis du er helt på spanden: Juraen er ikke med lønslaverne her. Man har - kort sagt - ikke ret til andet end at passe sit arbejde. Der findes ingen nødløsning. Her opfordrer fagforeningernes eksperter til at bruge fantasien: Oprette fællespasning blandt vuggestuen eller børnehavens forældre, i skoleklassen, på vejen eller i opgangen samt trække på familie, venner, naboer eller bekendte.

Hvis du er leder

Det er nu, før strejken er en realitet, at du skal tage dine forholdsregler. Både personligt og på arbejdspladsens vegne. Der kan være ansatte - såvel chefer som medarbejdere - der kan få problemer med pasning af børn i alle aldre.

Hvis du selv er leder, kan du på forhånd aftale skriftligt med din chef, i hvilket omfang du må arbejde hjemme eller tage børnene med på arbejde.

Det er også nu, du som leder kan planlægge fælles børnepasning i din organisationen eller indrette særlige arbejdsrum til ansatte, der har de livlige poder med på arbejde.

  • Børn med på arbejde: Du har som udgangspunkt ikke ret til at tage ungerne med på arbejde. Men langt de fleste arbejdspladser – både private og offentlige arbejdspladser - vil være fleksibelt indstillet under en strejke. Nogle vil oven i købet indrette fælles børnepasning. I de fleste tilfælde er det som leder en individuel vurdering - kan man for eksempel have ungerne med til vigtige møder? Hvor mange dage i træk må man tage børn med på arbejde? Der er ingen faste regler for, hvad der er rigtigt og forkert for børnepasning under en strejke, det skal aftales og er mange steder allerede beskrevet i arbejdspladsens personalepolitik. Hvis ikke er det en god ide at få det på dagsordenen i samarbejdsudvalget, HR-afdelingen eller måske endda hen over madpakkerne i frokoststuen.

  • Afspadsering eller ferie: Du har ikke ret til at holde fri med kort varsel under en strejke, fordi du skal passe børn. Men måske kan det lade sig gøre alligevel. Sørg for at aftale - gerne skriftligt - hvad du må og ikke må, hvis strejken rammer.

  • Hjemmearbejde: Hvis det kan lade sig gøre, er hjemmearbejdsdage en god løsning. Men det skal aftales på forhånd. Strejker i børnehave eller vuggestue giver dig ikke automatisk ret til at arbejde mere hjemme, heller ikke selvom du er leder. Det handler om, hvad der kan lade sig gøre på arbejdspladsen. Benyt tiden før strejken til at lave en aftale - gerne skriftligt.

(Kilder: Hovedorganisationen FTF, Dansk Sygeplejeråd, Ledernes Hovedorganisation)