En 57-årig kvindelig kinesisk journalist er blevet udvist fra Sverige, fordi hun ifølge de svenske myndigheder udgør en trussel mod landets sikkerhed – og har gjort det i mere end et årti.
Kvinden har desuden fået forbud mod nogensinde at vende tilbage til Sverige.
Det afslører det svenske dagblad Göteborgs-Posten og tv-stationen SVT, som DR samarbejder med om at afdække kinesiske operationer i Europa.
Den kinesiske kvinde har blandt andet drevet en række nyhedsmedier, hvor hun også har skrevet om Danmark.
Derudover fremgår det af en af hendes hjemmesider, at hun har rejst i store dele af verden, herunder i Danmark, Finland, Norge og Island.
- Den information, som myndigheden har, er meget pålidelig. Appellanten (den kinesiske kvinde, der havde anket sin udvisning, red.) udgør en alvorlig trussel mod rigets sikkerhed, oplyser det svenske sikkerhedspoliti, SÄPO, ifølge dokumenter om kvindens udvisning.
Forsker: Sagen er usædvanlig
Centerleder og efterretningsforsker Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet betegner udvisningen af den kinesiske kvinde som usædvanlig.
- Det er ikke hverdagskost at høre om sådan en sag. Det er det heller ikke meningen, at det skal være, for hver gang efterretningstjenesterne afslører den slags, så afslører de også et stykke af sig selv og af deres egne efterretningsmetoder, siger Thomas Wegener Friis.
Han forklarer, at det for de vestlige efterretningstjenester altid er en afvejning, om de skal lade en aktivitet fortsætte for at få indblik i en modstanders arbejdsmetoder, eller om man skal afbryde dem.
- Der er to ting, der kan tale for en afsløring af en sag: Dels kan det være nødvendigt at sætte en stopper for noget, der er ved at gå for langt, eller også kan man finde det nødvendigt at informere offentligheden om, at der er et problem, som skal tages alvorligt, siger Thomas Wegener Friis.
Varetægtsfængslet i et halvt år
Anholdelsen af den kinesiske kvinde har ikke tidligere været omtalt offentligt, og årsagerne til hendes varetægtsfængsling, udvisning og indrejseforbud er i stort omfang mørklagt.
Men nu kaster retsdokumenter, som DR også har haft adgang til, et interview med kvindens advokat og samtaler med flere andre kilder for første gang lys over dele af sagen.
Kvinden kom til Sverige for knap 20 år siden og boede op til sin anholdelse i Stockholm.
Hun fik sit første visum i 2005 og fik permanent opholdstilladelse i 2008, viser dokumenter fra kvindens udvisningssag. Hun er gift med en svensk mand og har også en datter, der er svensk statsborger.
Frem til 9. oktober sidste år udgav hun dagligt artikler på en række nyhedssider, som hun drev.
På hjemmesiderne er der både udgivet artikler på kinesisk og engelsk, herunder om kinesiske delegationers besøg i Sverige og Danmark, om den dansk-svenske politiker Rasmus Paludan, om kinesiske planer for at åbne en direkte flyrute fra København, og fra en konference med deltagelse af en kinesisk forsker i Danmark.
Men siden oktober har nyhedssiderne stået stille.
Göteborgs-Posten og SVT kan nu afsløre, at det skyldes, at kvinden 10. oktober 2023 blev tilbageholdt af det svenske sikkerhedspoliti, SÄPO, og at hun har siddet varetægtsfængslet siden.
Allerede på dagen for anholdelsen ansøgte SÄPO om at få kvinden udvist. Godt en måned senere – den 16. november – afgjorde den svenske myndighed Migrationsverket, at kvinden skulle udvises fra Sverige.
Kvinden ankede beslutningen, og den øverste domstol på området anbefalede i februar den svenske regering at fastholde udvisningen.
Den anbefaling har regeringen nu valgt at følge.
Ser selv anklager som upræcise og ukonkrete
Da sagen i vid udstrækning er mørklagt, fremgår det ikke af sagens dokumenter eller af oplysningerne fra de svenske myndigheder, hvorfor SÄPO ser den 57-årige kvinde som en trussel mod Sveriges sikkerhed.
Efter sin tilbageholdelse har kvinden selv betegnet SÄPO’s oplysninger om hende som "unøjagtige og baseret på spekulationer og ikke konkrete nok", viser retsdokumenter.
Samme melding lyder fra kvindens advokat til Göteborgs-Posten og SVT:
– Det er svært for mig at gå ind i præcise detaljer, eftersom meget er omgivet af fortrolighed, da dette er en sag, der vedrører rigets sikkerhed. Men hendes faste overbevisning har hele tiden været og er, at hun ikke udgør en trussel mod Sveriges sikkerhed, siger advokat Leutrim Kadriu.
Omtalt i rapport om kinesisk påvirkning
En gennemgang af kvindens ansøgninger til svenske myndigheder viser, at hun blandt andet tidligere har arbejdet for en avis, der er knyttet til det kinesiske styre.
Derudover har hun ifølge Göteborgs-Posten og SVT været med til at afholde en række arrangementer til støtte for det kinesiske styre, ligesom hun ifølge de svenske medier har haft en tæt forbindelse til Kinas ambassade i Sverige.
Kvinden har også forsøgt at arrangere en række møder i forskellige ministerier for delegationer fra det kinesiske erhvervsliv og styre, viser e-mails sendt af kvinden, som de svenske medier har delt med DR.
Det er dog endnu uklart, om det er noget af ovenstående – eller om det er andre faktorer – der har spillet en rolle i udvisningssagen.
SÄPO: Når vi skal handle, så handler vi
Pressetalsmanden for det svenske sikkerhedspoliti SÄPO, Karl Melin, siger, at han ikke kan udtale sig om enkeltsager, men at sikkerhedspolitiet generelt arbejder på at forhindre forbrydelser mod Sveriges sikkerhed.
- Og når vi skal handle, så handler vi, siger Karl Melin til de svenske medier.
Derudover fortæller han, at de myndigheder, der behandler sager som kvindens udvisningssag, gør det på et oplyst grundlag, selvom store dele hemmeligholdes for offentligheden.
- De, der træffer beslutningerne, har adgang til et solidt materiale, lyder det fra pressetalsmanden.
Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark ønsker ikke at kommentere konkrete sager eller personer.
PET oplyser dog, at det generelt vurderes, at de kinesiske efterretningstjenester i forhold til Danmark interesserer sig for blandt andet udenrigs- og sikkerhedspolitiske positioner, forsvarspolitik, kritisk infrastruktur og dele af dansk forskning.
- Det er også PET’s vurdering, at fremmede staters efterretningsofficerer blandt andet arbejder under dække af at være journalister, oplyser PET til DR.
Advokat: Udvisning til Kina kan blive problematisk
Kvindens advokat fremfører, at det på grund af tilbageholdelsen i Sverige kan være usikkert eller farligt for hende at vende tilbage til Kina, hvor hun ifølge advokaten risikerer at blive tilbageholdt til afhøring eller at blive udsat for tortur.
Enten på grund af tilbageholdelsen, eller også på grund af sin religion, som ikke uddybes nærmere af advokaten.
- Hun har jævnligt opholdt sig i sit hjemland, men det er sket, før hun blev varetægtsfængslet, siger advokaten.
DR kender kvindens fulde identitet. Det står endnu ikke klart, hvornår hun skal forlade Sverige.